POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Διαπόμπευση Vs Δικαιοσύνη για τη Λίστα ΓιωρκάτζιηΤου Αντρέα Θ. Θεμιστοκλέους

Δικαίως η κοινή γνώμη ζητά κάποιου είδους εξιλέωση σχετικά με τυχόν παρατυπίες και προνομιακή μεταχείριση Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) όσο αφορά την εκπλήρωση δανειακών τους υποχρεώσεων και ύπαρξη τυχόν Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ)… Και λέω εξιλέωση αφού δυστυχώς στη χώρα μας η ατιμωρησία είναι τόσο διαδεδομένη ως άλλη μάστιγα, που πλέον καταφεύγουμε στη διαπόμπευση ως το μοναδικό εργαλείο δικαίωσης. Τάσσομαι εμφαντικά υπέρ της διαφάνειας, όπως φυσικά διατεινόμαστε όλοι, αλλά ως άλλος ένας πολίτης που εκπληρώνει κάθε του υποχρέωση (με θυσίες και κόπο) νιώθω πλέον ότι η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι απλά άλλος ένας εύηχος όρος.

Με καθυστέρηση αρκετών ετών, εξ υπαιτιότητας τόσο του Προέδρου της Βουλής όσο και των ιδίων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, παρακολουθούμε μια προσπάθεια που δεν επικεντρώνεται στην ουσία του προβλήματος, αλλά επιδερμικά αφοσιώνεται στο κατά πόσο πρέπει η περιβόητη Λίστα να δημοσιοποιηθεί ή όχι. Διαφάνεια, κατ’ εμένα είναι ο έλεγχος (και κάθε απόφαση χειρισμού) να γίνει από ανεξάρτητους θεσμούς και όχι από όσους θα τύχουν προσωπικής διερεύνησης. Διαφάνεια είναι ο σωστός και επαρκής έλεγχος που θα καταλήξει σε απόδοση τυχόν ευθυνών και τυχόν τιμωριών, σε πολιτικό και τραπεζικό επίπεδο, αξιοποιώντας φυσικά την αρχή της προσωπικής ευθύνης. Δεν πρέπει να μας ικανοποιεί η απλή διαπόμπευση, που δεν πρέπει καν να είναι προτεραιότητα (έστω αν μόνο αυτό μας έμεινε ως εργαλείο) αφού αποπροσανατολίζει από τους πραγματικούς στόχους και την πραγματική έννοια της διαφάνειας.

Διαφάνεια δεν είναι να διαπομπεύσουμε κάποιο ΠΕΠ που τυγχάνει να έχει ΜΕΔ, αλλά να ψάξουμε για δικαιοσύνη έναντι όσων έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης, όσων εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να πετύχουν προνομιακή μεταχείριση ή/και συγκάλυψη, όσων νομοθετούσαν έχοντας σημαντικότατη σύγκρουση συμφερόντων στο θέμα (φαινόμενο δυστυχώς επαναλαμβανόμενο) και όσων γενικά με τις πράξεις ή/και παραλήψεις τους έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον. Είναι ή δεν είναι, τελικά, «Δημόσιος Υπηρέτης» το κάθε ΠΕΠ;

Διαφάνεια, περαιτέρω, είναι η αξιοποίηση του ορισμού για το τι εστί ΠΕΠ, όπως αυτός δίδεται στην 5η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (EU 5th Directive on AML), που θα έπρεπε να ισχύει για όλες τις πτυχές διερεύνησης ΠΕΠ και ορίζει κάποιο ΠΕΠ ως το άτομο, αυτό καθ’ αυτό, αλλά και συγγενείς πρώτου βαθμού. Άρα πρώτο στοιχείο διαφάνειας είναι η έρευνα να επεκταθεί αναλόγως, όπως φυσικά και το περιβόητο «Πόθεν Έσχες» των ΠΕΠ της χώρας μας.

Διαφάνεια θα είναι η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα να επανακαταθέσει άμεσα το Πόθεν Έσχες των μελών της και τη δήλωση ενός εκάστου σχετικά με τις δανειακές του υποχρεώσεις (παλιές και νέες). Η κατάθεση να γίνει προς τους αρμόδιους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας, που θα μπορούν να ελέγξουν και να αντιπαραβάλουν τα στοιχεία με τη Λίστα Γιωρκάτζη, αλλά και με όλους τους σχετικούς Νόμους, κανονισμούς και πεπραγμένα. Έτσι κερδίζεται χρόνος, έτσι ενισχύεται το τεκμήριο της αθωότητας, έτσι διατρανώνεται το περί δικαίου αίσθημα και η διαφάνεια.

Μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι στο παρών στάδιο κάποιοι σπαταλούν χρόνο και αποπροσανατολίζουν. Επιμένουν να είναι κατήγοροι, μη αποκλειόμενου του ενδεχομένου να μετατραπούν σε κατηγορούμενους. Δεν εξυπηρετούν τη διαφάνεια την οποία επικαλούνται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.