Φόρμα αναζήτησης

«Αυτή είναι η άλλη Κύπρος» του Νικόλα ΝικολαΐδηΟ Προφήτης Ηλίας είναι ένας οικισμός στα διοικητικά όρια του χωριού Συκόπετρα της επαρχίας Λεμεσού. Βρίσκεται στα σύνορα των Επαρχιών Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας. Μην τον ψάξετε σε χάρτη. Δεν υπάρχει. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 80. Πρόσφατα έβαλαν 2 πινακίδες για να μην χάνεται κάποιος που θέλει να φτάσει εκεί. Ο Προφήτης Ηλίας έχει ένα χωράφι γεμάτο πέτρες περίπου μια σκάλα. Μέσα εκεί βρίσκεται ένα «διαρρυθμισμένο» εμπορευματοκιβώτιο. Είναι το Κέντρο Νεότητας. Κάθε καλοκαίρι το χωράφι γίνεται αθλητικό κέντρο, πολυχώρος φεστιβάλ, εστιατόριο. Το Κέντρο Νεότητας του Προφήτη Ηλία οργανώνει και σκοπευτικούς αγώνες κάθε φθινόπωρο. Όλα  οργανώνονται και συντονίζονται από κάτι πιτσιρικάδες σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που είναι σε ένα χωράφι. Στον Προφήτη Ηλία. Αυτή είναι η Κύπρος των Νέων.

Η Κυπερούντα δεν υπερηφανεύεται για τους πύργους της. Ούτε για τα πολυεθνικά εστιατόρια της. Περηφανεύεται για το παιδικό φεστιβάλ «Ανδρέας Νεάρχου». Για να οργανωθεί μια εκδήλωση που μαζεύει 5 χιλιάδες κόσμο μεσοκαλόκαιρα το ελάχιστο που χρειάζεται είναι επαγγελματίες σχεδιασμού, οργάνωσης, μάρκετιγκ, δημοσίων σχέσεων, πωλήσεων και παραγωγής. Και κυρίως πολλά λεφτά. O μικρός Αντρέας έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 8 ετών από τον καρκίνο πριν από 15 χρόνια. Από τότε τα κορίτσια και αγόρια του Κέντρου Νεότητας Κυπερούντας γίνονται όλοι οι «επαγγελματίες». Θα σκαρώσουν κάθε χρόνο ένα πανηγύρι χαράς που σκορπά χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους. Τα καθαρά έσοδα διατίθενται σε οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται στην Παιδο-ογκολογική Μονάδα του Μακάριου Νοσοκομείου. Όταν τελειώσει το παιδικό φεστιβάλ η ίδια ομάδα μαζεύεται, ανασυντάσσεται και συνδιοργανώνει το Παγκύπριο Φεστιβάλ Μήλου για άλλες 5 χιλιάδες κόσμο. Στην Κυπερούντα, Αυτή είναι η Κύπρος της προσφοράς.

To Διεθνές Φεστιβάλ Animafest Cyprus αποτελεί το επίσημο φεστιβάλ animation της Κύπρου και διοργανώνεται με την στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Animation της UNESCO. Το καλοκαίρι που μας πέρασε φιλοξενήθηκε και υποστηρίχτηκε από τα παιδιά του Κέντρου Νεότητας «Περικλής» Σαλαμιού. Η Σαλαμιού είναι στη Πάφο. Χρειάζεται περίπου δύο ώρες από την Λευκωσία για να φτάσεις εκεί. Μακριά από κρατικές υπηρεσίες και την κεντρική κυβέρνηση. Είναι εύκολο όμως να καταλάβεις ότι έφτασες επειδή τα ίδια παιδιά του Κέντρου Νεότητας φύτεψαν φέτος στις 14 Φεβρουαρίου με αγάπη διακόσια δέντρα για να καλωσορίζουν τους ξένους και να τους υπενθυμίζουν ότι Αυτή είναι η Κύπρος του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

Υπάρχει μια περιοχή μεταξύ των χωριών Οδού, Μελίνη, Ορά, Άγιοι Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά που έγινε γνωστή ως Ορεινή Λάρνακα. Εκεί παράγεται όλη η γλύκα του τόπου. Μακριά από τους celebrity και τους influencers οργανώνεται το Φεστιβάλ Μελιού. Με συνέδρια, εκθέσεις, μελένια παραμύθια για παιδιά και εμπειρίες για μεγάλους. Κάθε φορά τα κορίτσια και τα αγόρια όλων των Κέντρων Νεότητας της περιοχής εργάζονται. Δεν δουλεύουν. Έμαθαν όπως οι γονείς και οι παππούδες τους από τις μέλισσες να παράγουν έργο. Και το έργο τους, κάθε φορά, αποδεικνύει ότι Αυτή είναι η Κύπρος της εργασίας.

Στον Αγρό υπάρχει ένα Κέντρο Νεότητας που θεωρείται πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει τιμηθεί από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καρλομάγνου για την Νεολαία. Το Κέντρο Νεότητας Αγρού οργανώνει και φιλοξενεί στη Κύπρο ευρωπαϊκά προγράμματα, ανταλλαγές νέων από όλη την Ευρώπη, συνέδρια και εκπαιδεύσεις. Όχι για δύο μέρες. Για εξάμηνο και ολόκληρο χρόνο. Πρόσφατα απέκτησε και το δικό του χώρο που αποκτήθηκε με την συνεισφορά των μελών του τα τελευταία 20 χρόνια. Τα Αγγλικά των νέων του Αγρού είναι άψογα και μπορούν να σας βεβαιώσουν ότι This is the European Cyprus.  Αυτή είναι η Κύπρος της Ευρώπης.

Στον συνοικισμό Λατσιών στη Λευκωσία υπάρχει ένα σωματείο με την ονομασία «Κέντρο Νεότητας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας». Είναι η τρίτη γενιά απογόνων εκείνων των προοδευτικών  παππούδων που το 1969 ίδρυσαν στα παράλια της Κερύνειας το πρώτο Κέντρο Νεότητας στη Κύπρο. Ναι, υπάρχει ακόμη. Κάθε φθινόπωρο γεμίζει με φως και την παράδοση τον Δήμο της Αγλατζιάς αφού είναι αδύνατο να οργανώσει τις εκδηλώσεις του κοντά στη θάλασσα της Κερύνειας. Αυτά τα παιδιά θυμίζουν κάθε χρόνο σε όλους μας ότι Αυτή είναι η Κύπρος της Κερύνειας.

Στη Κύπρο έχουμε κάποια παιδιά, νέες και νέους ομάδων ειδικών ενδιαφερόντων. Έτσι λανθασμένα μας έμαθαν να λέμε. Είναι αυτά τα κορίτσια και αγόρια που ανήκουν «αλλού». Στην οικογένεια των Κέντρων Νεότητας όμως δεν είναι ποτέ «αλλού». Το Κέντρο Νεότητας Ατόμων με Απώλεια Ακοής Κύπρου, το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» στη Λευκωσία έκλεισαν στην αγκαλιά τους τα «αλλού» και τα «διαφορετικά». Αυτή είναι η Κύπρος με τα διαφορετικά παιδιά και τους νέους που μαζί κτίζουν καθημερινά το πολυπολιτισμικό μέλλον διαφορετικό από το παρελθόν.

 

Στις 27 Αυγούστου 2020, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα σωματεία και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη Κύπρο θα πρέπει να εναρμονιστούν με την νομοθεσία περί σωματείων επειδή μεταξύ άλλων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Moneyval για το ξέπλυμα χρήματος. Αλλιώς θα διαγραφούν. Το Υπουργείο Εσωτερικών όρισε μια κλασσικά κυπριακή γραφειοκρατική διαδικασία για να αποδείξει στους ξένους ότι κάνει σωστά έλεγχο και ότι στη Κύπρο τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Στα Σωματεία.

Αν ποτέ καλωσορίσουμε τη Moneyval στα εξήντα Κέντρα Νεότητας θα είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι. Επειδή θα έχουμε την ευκαιρία να τους δείξουμε ότι υπάρχει και η Κύπρος των νέων που είναι υπεύθυνοι, λογοδοτούν και αποτελούν υγιή κύτταρα της κοινωνίας. Πως για κάθε σεντ που λαμβάνουν και ξοδεύουν τηρούν λογιστικά βιβλία και αποδείξεις. Ότι υπάρχει εναλλαξιμότητα στα Διοικητικά τους Συμβούλια και όριο δύο θητειών. Ότι έχουν ανώτατο ηλικιακό όριο στα μέλη τους για να παραμένουν πάντα οι Νέοι στο Επίκεντρο! Οι Νέοι της άδολης προσφοράς οι οποίοι γνωρίζουν ότι η αληθινή Κύπρος είναι και θα παραμείνει αγνή και ανόθευτή. Είναι η Κύπρος της παρέας, της φιλίας, της οικογένειας, της εργασίας και της ελπίδας για καθαρό μέλλον.  Αυτή είναι η Κύπρος.

* Ο Νικόλας Νικολαΐδης είναι διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.