POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αποχαιρετώντας πέντε Τουρκοκύπριους που σκοτώθηκαν στη Μαράθα 

Sevgul Uludag

caramel_cy@yahoo.com

Τηλ: 99 966518

Το πρωί του Σαββάτου 27 Μαρτίου 2021 μαζευόμαστε στο Νεκροταφείο Μαρτύρων Μαράθας-Σανταλάρη για να αποχαιρετήσουμε τη μητέρα, τους δύο αδελφούς και τις δύο αδελφές του Huseyin Rustem Akansoy από τη Μαράθα – ήταν μεταξύ των 126 γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων Τουρκοκύπριων που σκοτώθηκαν στις 14 Αυγούστου 1974 στις σφαγές σε Μαράθα, Σανταλάρη και Αλόα από την ΕΟΚΑ Β. Η μητέρα του Huseyin, Emine, ήταν μόλις 36 χρονών, η αδερφή του Sezin 15 χρονών, ο αδερφός του Mustafa ήταν μόλις 13 χρονών, ο άλλος αδερφός του Erbay ήταν 12 χρονών και η αδερφή του Sibel ήταν μόλις 8 χρονών. Τα οστά τους εκτάφηκαν κατά τις εκσκαφές των μαζικών τάφων στη Μαράθα από την Κυπριακή Δικοινοτική Επιτροπή Αγνοουμένων και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Ο Huseyin Rustem Akansoy περίμενε υπομονετικά μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι ταυτοποιήσεις, επειδή ήθελε να τους θάψει όλους μαζί την ίδια ημέρα. Τάφηκαν στο Νεκροταφείο Μαρτύρων Μαράθας-Σανταλάρη, δίπλα στη γιαγιά του Huseyin, την κυρία Raziye, που είχε ταυτοποιηθεί προηγουμένως και τάφηκε σε προηγούμενες τελετές.

Στην πρώτη γραμμή

Ο Huseyin Rustem Akansoy, όπως έγραψα πολλές φορές στο παρελθόν σε αυτές τις σελίδες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ειρήνη και επανένωση, ποτέ δεν διέδωσε τον σοβινισμό. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έπρεπε να αγωνιστεί για να επιβιώσει οικονομικά επειδή δεν του έδιναν κυβερνητική δουλειά… Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του CTP (του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος) δούλεψε για λίγο σε ένα τμήμα για μερικά χρόνια, αλλά μόλις το CTP έφυγε από την εξουσία έπρεπε να αγωνιστεί ξανά στον ιδιωτικό τομέα, διδάσκοντας. Μαζί με την υπέροχη σύζυγό του Tezer (που είναι επίσης δασκάλα) μεγάλωσαν έναν φανταστικό γιο, τον Erbay Akansoy, ο οποίος είναι επίσης στην πρώτη γραμμή για ειρήνη και επανένωση στην Κύπρο. Ένας από τους ηγέτες του «Μαζί Μπορούμε», που αποτελείται από συγγενείς «αγνοουμένων» και θύματα πολέμου και από τις δύο κοινότητες, αρνήθηκε να κάνει επίσημη και στρατιωτική τελετή – τα φέρετρα ήταν γυμνά, χωρίς σημαίες, χωρίς στρατιωτικές στολές γύρω τους, χωρίς δεξιούς πολιτικούς. Ήταν μια κηδεία πολιτών και, αφού ο χότζας έκανε τις τελευταίες προσευχές του για να θαφτούν οι πέντε Τουρκοκύπριοι, θάφτηκαν από τον Huseyin και τον γιο του Erbay και τους συγγενείς και φίλους του.

 

Ο Huseyin Rustem Akansoy θάβει τη μητέρα του και τα τέσσερα αδέλφια του. Φωτό από πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.

Ο επίλογος

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Huseyin Rustem Akansoy είπε: «Ένας αποχαιρετισμός με καθυστέρηση. Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε αυτήν την ημέρα. Μετά τα γεγονότα που με χώρισαν από την οικογένειά μου πριν από 46-47 χρόνια, μόνο σήμερα μπορώ να αποχαιρετήσω την οικογένειά μου. Φυσικά, αν κοιτάξετε τι συνέβη πριν από 46-47 χρόνια, μπορούμε να δούμε ότι ο μαινόμενος χείμαρρος του εθνικισμού, ο μαινόμενος φανατισμός και τα σάπια μυαλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν μόνο σε αυτό το αποτέλεσμα. Επομένως, όταν ο αγώνας συνεχίζεται, όλοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι απαραίτητο να εξαλείψουμε αυτή τη νοοτροπία από τα σχολεία μας, τα κέντρα εκπαίδευσής μας, τους χώρους θρησκευτικής λατρείας μας και από όλους τους κρατικούς μηχανισμούς. Επειδή δημιουργείται ένας ‘άλλος’ και στο επίκεντρο είναι οι ενέργειες για την εξόντωση αυτού του ‘άλλου’. Και αυτό δεν είναι αποδεκτό. Ειδικά σε αυτήν την εποχή αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε καν να κατανοήσουμε για να το αποδεχτούμε. Και πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να αγωνιστεί για τον σκοπό αυτό. Να μην βιώσουν τα εγγόνια μας τον πόνο. Αγαπητή μου μητέρα και αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αφού σας απομάκρυναν από εμάς, έμαθα τι σημαίνει να είμαι εντελώς μόνος στη ζωή. Το γνωρίζω αυτό αρκετά καλά. Η μεγαλύτερη υποστήριξη σε μένα ήρθε από τη νύφη σας Tezer.

Ίσως αν η στήριξη αυτής και των φίλων μου δεν ήταν εκεί να μην μπορούσα να έρθω σε αυτό το μέρος σήμερα. Αγαπητοί μου μητέρα, αδελφοί και αδελφές, έχετε επίσης έναν υπέροχο εγγονό που ονομάζεται Erbay. Θα ήσασταν περήφανοι για αυτόν τον νεαρό άντρα από κάθε άποψη. Αγωνίζεται τώρα μαζί με τη γυναίκα του για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή καλύτερη σε αυτό το χωριό, τη Μαράθα. Σας λέω αντίο με αιώνια λαχτάρα… Ας αναπαυθείτε όλοι εν ειρήνη…».

 

 

Η μητέρα του Huseyin, Emine, με τα 4 παιδιά της που σκοτώθηκαν από την ΕΟΚΑ Β στη Μαράθα το 1974.

Η επίθεση και ο Χρίστος

Περνούν μόλις 24 ώρες και η αντιπολεμική, αντισοβινιστική στάση του Huseyin δέχεται επίθεση. Ο Ersin Tatar, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επιτίθεται σε αυτόν και την οικογένειά του και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μίσους, ύβρεων και απειλών εναντίον του Huseyin και του ξαδέλφου του Asim Akansoy. Στα tweets από την Τουρκία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλά άτομα επιτίθενται στην οικογένεια. Η νοοτροπία που επεσήμανε ο Huseyin στον επικήδειό του και που ζήτησε να εξαλειφθεί εξακολουθεί να υπάρχει και να ισχύει… Άρα σημαίνει ότι ο αγώνας μας για ειρήνη και επανένωση έχει ακόμη πολύ δρόμο. Ο Χρίστος Ευθυμίου από την ίδια οργάνωση με τον Huseyin Rustem Akansoy, ο οποίος είναι επίσης συγγενής «αγνοούμενου» και ένας από τους ηγέτες του «Μαζί Μπορούμε!», γράφει τις σκέψεις του:

«Στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια των θυμάτων! Όταν κοιτάζουμε τα πρόσωπα των αθώων παιδιών που έχουν σφαχτεί βάναυσα ραγίζει η καρδιά μας, γεμίζοντάς μας με βαθιά θλίψη και ανησυχία. Αλλά ταυτόχρονα μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι είδους άτομο θα μπορούσε πραγματικά να διαπράξει τέτοια εγκλήματα. Έχουμε γενικά την τάση να κατηγορούμε τις ξένες δυνάμεις για τα προβλήματά μας και αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η εγκληματική βαρβαρότητα έχει καλλιεργηθεί μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Στα τέλη του περασμένου έτους, το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου, 14 παιδιά από τη Μαράθα εκτάφηκαν από τον μαζικό τάφο εκεί και έγινε η τελετή ταφής τους σε συνθήκες βαθιάς θλίψης. Στις 27 Μαρτίου 2021 το Σάββατο το πρωί, πραγματοποιήθηκε η τελετή ταφής της οικογένειας του Huseyin Rustem Akansoy. Σε ένα οδυνηρό αλλά ουσιαστικό βήμα στη διαδικασία επούλωσης των πληγών, αποχαιρετούσε τη μητέρα του, τις 2 αδελφές και τους 2 αδελφούς του που είχε χάσει σε αυτό το τρομακτικό, βάναυσο έγκλημα. Φυσικά είχε χάσει πολύ περισσότερους, συμπεριλαμβανομένων των παππούδων, των γιαγιάδων, των θείων και των ξαδέλφων του, γεγονός που του κατέστρεψε όλη του τη ζωή. Το έγκλημα, μαζί με όλα τα άλλα εγκλήματα και από τις δύο πλευρές, δεν έχει διερευνηθεί ποτέ σωστά. Οι αρχές λένε ότι μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να βρουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία και μάρτυρες για να καταθέσουν. Αλλά μόλις πρόσφατα το ανοικοδομημένο τζαμί στην Επισκοπή έχει υποστεί ζημιές με εθνικιστικά γκράφιτι. Οι αρχές το χαρακτήρισαν πράξη ανεγκέφαλων. Πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την τοποθέτηση συρματοπλέγματος περίφραξης σε τμήματα της νεκρής ζώνης στον Αστρομερίτη και αλλού, παρουσιάζοντάς την ως ουσιαστικό βήμα για την προστασία της Κύπρου (δηλαδή του Νότου) από τη διείσδυση προσφύγων και μεταναστών γενικά, τόσο οργανωμένη από την Τουρκία, όπως υποδηλούσε, ώστε να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του νησιού. Υπαινίχθη επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που αιτούνται άσυλο είναι νέοι συριακής καταγωγής που μπορούν να φέρουν όπλα. Δεν μπορεί κανείς παρά να σοκαριστεί όταν ακούει τέτοιες αξιώσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο, να καλλιεργεί τον φόβο παρά την παραβίαση βασικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η Κύπρος.

Σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνει ορισμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καλλιεργεί ταυτόχρονα τη δυσπιστία και χτίζει περισσότερους φράκτες και με αυτόν τον τρόπο παρέχει περισσότερα επιχειρήματα για την ανάπτυξη του εθνικισμού. Η αναπαραγωγή των αβγών των φιδιών ποτέ δεν σταμάτησε στην Κύπρο. Βρισκόμαστε τώρα σε μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία είτε βρίσκουμε τρόπους για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά ή διατρέχουμε τον κίνδυνο να διολισθήσουμε στη βία.

Όταν ανευρέθηκε ο μαζικός τάφος στη Μαράθα το 1974, στον Huseyin Akansoy δόθηκε ένα όπλο, όπως και σε άλλους εφήβους των οποίων οι οικογένειες είχαν σφαγιαστεί, για να πάνε να σκοτώσουν Ελληνοκύπριους και να ‘ανακουφίσουν τον πόνο τους’ όπως τους είπαν. Ο Huseyin έριξε το όπλο κάτω και είπε ότι δεν γεννήθηκε για να σκοτώσει. Αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στον αγώνα για ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο. Ο Πέτρος Σουππουρής, το 10χρονο αγόρι που επέζησε από τη σφαγή της οικογένειας Σουππουρή και Λιασή στο Παλαίκυθρο, ήταν πάντα μπερδεμένος με το γεγονός ότι η ομάδα των Τουρκοκυπρίων που τους πυροβολούσαν ήταν μια ομάδα έφηβων αγοριών. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, έχει λάβει μια συνειδητή απόφαση: ότι ποτέ δεν θα διδάξει στα παιδιά του να μισούν εκείνους που έχουν σκοτώσει τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους θείους τους με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται η ιστορία. Αντίθετα, όπως και έπραξε, τους βοήθησε να κατανοήσουν τις πραγματικότητες πίσω από τη βία του παρελθόντος μας και να συνειδητοποιήσουν την αξία της συγχώρεσης, της συμφιλίωσης και της ειρήνης.

Παρά τις προσπάθειες του Huseyin και του Πέτρου και ανθρώπων σαν αυτούς στην οργάνωση ‘Μαζί Μπορούμε!’, η κοινωνία μας δεν γνωρίζει ακόμα αυτές τις πραγματικότητες. Οι δράστες εξακολουθούν να εμφανίζονται ως πατριώτες και εξέχοντες πολιτικοί εξακολουθούν να απολαμβάνουν την κληρονομιά που συνεχίζεται μέσω των ενεργειών των γονιών τους. Καθώς αναζητούμε και ανακαλύπτουμε τα οστά των αγαπημένων μας, πρέπει να αναζητήσουμε και να ξεθάψουμε την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τη δολοφονία τους. Αυτή η αλήθεια, αυτή η αναδιατυπωμένη αφήγηση πρέπει να γίνει η συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας. Είναι το βασικό συστατικό που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση και στο ειρηνικό μέλλον της νέας γενιάς Κυπρίων. Προς το παρόν στεκόμαστε δίπλα στον Huseyin, τον Erbay και την υπόλοιπη οικογένεια, μοιραζόμαστε τη θλίψη τους αλλά και την αποφασιστικότητά τους για μια ατελείωτη αναζήτηση της αλήθειας, της συμφιλίωσης, της ειρήνης και ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές».

 

Ερσίν Τατάρ: Η ομοσπονδία τέλειωσε στο Κραν Μοντάνα

 

Αβέρωφ Νεοφύτου: Δεν αναμένουμε λύση του Κυπριακού στη Γενεύη, αλλά…

 

«Αναμνήσεις από την Πάφο (2)» της Σεβγκιούλ Ουλουντάγ

 

«Αναμνήσεις από την Πάφο» της Σεβγκιούλ Ουλουντάγ

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.