POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Από την αποστροφή προς τον πολιτικό κόσμο στην ενεργό πολιτότητα» της Χριστίνας Χατζησωτηρίου 

Το ζήτημα της αποστροφής μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για τον πολιτικό κόσμο είναι ένα μείζον θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει και βιώνει οικονομικές και επαγγελματικές δυσκολίες γεγονός που οδηγεί σε περιορισμένες ευκαιρίες. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να μας προβληματίσει η αποστροφή των νέων για την πολιτική ζωή. Οι νέοι σήμερα αισθάνονται σε μεγάλο βαθμό ότι δεν τους παρέχονται οι πόροι ισχυρής και βάσιμης ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Αντιμετωπίζουν συχνά την επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια, αλλά και άλλες κοινωνικές προκλήσεις. Έρευνες που έχουν γίνει στην Κύπρο και την Ευρώπη δείχνουν ότι η περιορισμένη συμμετοχή των νεότερων ψηφοφόρων στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνειδητή επιλογή. Τα νεαρά άτομα νιώθουν ότι οι πολιτικές αποφάσεις υστερούν σε συνάφεια με την καθημερινή τους ζωή, ενώ τις κρίνουν συχνά ως ελιτιστικές και ιδιοτελείς αφού δεν έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους. Αν και φαίνεται να ασχολούνται ολοένα και περισσότερο με τα πολιτικά δρώμενα, οι χώροι και τα φόρα όπου μπορούν να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις με ουσιαστικό τρόπο, αλλά και να απαιτήσουν δράση από τους πολιτικούς, ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Έτσι, οι νέοι δεν ακούγονται, γιατί μπορούν να μιλήσουν και να εκφραστούν μόνο έξω από τις δομές εξουσίας. Το γεγονός αυτό τους οδηγεί και στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου.

Επιπροσθέτως, υπό την αμφίεση της «παρηγορητικής» ρητορικής στις κοινωνικές και οικονομικές απώλειες που βιώνουν οι πολίτες σήμερα λόγω της πανδημίας, ο λαϊκισμός  φαίνεται να οδηγεί σε υψηλά ποσοστά αποχής. Ο λαός της Κύπρου καλείται στις 30 Μαΐου να αδράξει την ευκαιρία που προκύπτει από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές προκειμένου να θέσει τα θεμέλια της αλλαγής. Για τον λόγο αυτό, ο πολιτικός κόσμος καλείται να προσδώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός εναλλακτικού και προοδευτικού οράματος βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ισότητας. Ταυτοχρόνως, στόχος πρέπει να είναι η συμβολή στην κοινωνική αλλαγή, τον εκδημοκρατισμό οργανισμών και θεσμών και την επίλυση κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Το ζητούμενο είναι να αναπτύξουμε διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες προκειμένου να κατανοήσουμε τις αγωνίες τους, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους. Ταυτοχρόνως, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε τον γραμματισμό στην κριτική ψηφοφορία ούτως ώστε να τους καταστήσουμε ενεργούς διαμορφωτές του μέλλοντός τους. Κατά την προσωπική μου άποψη, οι πολίτες και κυρίως οι νέοι μπορούν να ονειρευτούν ξανά αν τους δώσουμε την ευκαιρία μέσω της Παιδείας να γίνουν ενεργοί διαμεσολαβητές της αλλαγής. Συνάμα, αν θέλουμε να τους επιτρέψουμε να ονειρευτούν ξανά για τον τόπο τους οφείλουμε να ενισχύσουμε τις ευκαιρίες ποιοτικής απασχόλησης τους, αλλά και να προωθήσουμε τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση ως πρώτιστο μέλημά μας.

Η Δρ Χριστίνα Χατζησωτηρίου είναι Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και αριστίνδην υποψήφια βουλεύτρια για τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην επαρχία Αμμοχώστου.

PhD in Education University of Cambridge, UK

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.