Φόρμα αναζήτησης

ΑΠΕ! Και άλλες ΑΠΕ

Η χθεσινή μέρα ήταν πολύ σημαντική για τον τομέα της ενέργειας: Για την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο, για την επίτευξη του στόχου που έθεσε για την Κύπρο η ΕΕ για το 2020, τη μείωση, μικρή έστω, της εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής από το πετρέλαιο και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συμφωνούμε ότι πολλά μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα. Συμφωνούμε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Όμως, η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας για τα πολλά νέα έργα ΑΠΕ που εντάσσονται στο «Σχέδιο για την Παραγωγή Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στο Πλαίσιο της Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού» είναι ένα σπουδαίο βήμα. Συνολικά 147 πάρκα, συνολικής ισχύος 260 μεγαβάτ, προκρίθηκαν για την τελική αξιολόγηση και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πάρουν το επόμενο διάστημα προκαταρκτικούς όρους σύνδεσης στο δίκτυο και αφού κατατεθούν οι απαιτούμενες εγγυητικές και υπογραφούν συμφωνίες με ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού θα αδειοδοτηθούν για την παραγωγή ρεύματος. Αν προσθέσουμε και τα 101 μεγαβάτ που ήδη αδειοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου σχεδίου, φθάνουμε τα 361 μεγαβάτ που θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν εντός του 2019-21. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε άλλα περίπου 400 μεγαβάτ που είναι η ήδη εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, net metering, net billing, κ.λπ.) αγγίζουμε τα 750 μεγαβάτ, ισχύς που επιτρέπει στο Υπουργείο Ενέργειας να αισιοδοξεί ότι θα υπερκαλύψει τον στόχο της παραγωγής του 16% της κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ, αν βέβαια τα αδεοδοτημένα ή τα προς αδειοδότηση πάρκα χρηματοδοτηθούν ομαλά και εμπρόθεσμα και εγκατασταθούν/λειτουργήσουν στο σύνολό τους.

Για να φθάσουμε στη χθεσινή ανακοίνωση για 260 μεγαβάτ χρειάστηκε να εξαντληθεί σχεδόν το 100% των υποσταθμών μεταφοράς σε πολλές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι αγγίξαμε ή έστω πλησιάσαμε στο μέγιστο επίπεδο διείσδυσης ΑΠΕ στο δίκτυο, αν εξαιρέσουμε το net metering σε οικίες και το net billing σε επιχειρήσεις, που μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα για ακόμα μερικά χρόνια. Αν όμως η Κύπρος θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις προσφερόμενες ΑΠΕ και τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας (συστήματα αποθήκευσης σε τιμές που σταδιακά καθίστανται συμφέρουσες οικονομικά) πρέπει να βρει τους -τεχνικούς- τρόπους να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγωγής ηλεκτρισμού. Υπό τα σημερινά δεδομένα, αυτό είναι δύσκολο, λόγω του κορεσμού των πλείστων υποσταθμών και του υψηλού κόστους της αποθήκευσης ενέργειας. Για να λύσουμε έστω την έλλειψη χωρητικότητας σε υποσταθμούς πρέπει να υλοποιηθεί με ταχύτητα η ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ για επανασχεδιασμό (από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής) του συστήματος, ώστε να αυξηθεί (κατά πολύ) το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Κανείς δεν δικαιούται να επαναπαυθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να γεμίσουν σπίτια, βιοτεχνίες, επαγγελματικές στέγες, δημόσια κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία, μεγάλοι χώροι στάθμευσης, ακόμα και φράγματα, με φωτοβολταϊκά. Και επείγει να προχωρήσει η προσθήκη υποσταθμών, με την οικονομική συμβολή των ενδιαφερόμενων επενδυτών, για να διευκολυνθεί η λειτουργία και άλλων πάρκων. Ήδη, εκκρεμεί ενδιαφέρον για άλλα περίπου 200 μεγαβάτ και δεν πρέπει να πάει χαμένο.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.