POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το σάμαν τζι’ η ΑστυνομίαΤου Αντρέα Παπαχαραλάπους*

Δικαιολογημένα ο κόσμος πρέπει να έχει απαιτήσεις από το κράτος και απ’ αυτούς που κυβερνούν το κράτος. Κατά τον ίδιο τρόπο το κράτος και η κυβέρνηση δικαιολογημένα πρέπει να έχουν απαιτήσεις από τον κόσμο για τα αυτονόητα. Το πρόσφατο παράδειγμα του νυχτερινού κέντρου ΝΑVΑ στον Πρωταρά, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ίδιων των πολιτών. Εκείνο που πρόσεξα εγώ τουλάχιστον ήταν στο ότι επιδόθηκαν οι πάντες στην εύκολη λύση.

Και η εύκολη λύση δεν είναι άλλη από του να φορτώσουν τις ευθύνες σε κάποιους. Και ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι; Μα ποιοι άλλοι; Η Αστυνομία. Ασχολήθηκα αρκετές φορές με το κεφάλαιο Αστυνομία και δεν το μετάνιωσα. Επιμένω να λέω ότι είμαστε σαν κοινωνία πολύ άδικοι με την Αστυνομία. Δυστυχώς τα περιμένουμε όλα από την Αστυνομία. Κρίνουμε την Αστυνομία αυστηρά και τους εαυτούς μας με επιείκεια. Πολύ παλαιά ψηφίστηκε ο νόμος για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Φανταστείτε αν η κοινωνία δεν πειθαρχούσε πόσους αστυνομικούς θα θέλαμε να αναγκάσουνε το κάθε καπνιστή να σεβαστεί τι; Τον νόμο, την υγεία του και την υγεία των άλλων. Πρόσφατα είχαμε τον κορωνοϊό.

Με νόμο καθορίστηκε πόσους πελάτες θα δέχεται ο χώρος εστίασης, αναψυχής και ποτού. Επιπρόσθετα, καθορίστηκε και το ύψος της ποινής για τους παραβάτες. Θα ανάμενε κάποιος η συμμόρφωση να είναι εκατέρωθεν και τα μέτρα αμφοτεροβαρή. Πρόσφατα στον Πρωταρά, περνώντας έξω από το υπαίθριο κέντρο αναψυχής ΝΑΒΑ, νόμιζες ότι ήταν «το παναΰριν της ελιάς». Ορθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο κόσμος τα έβαλε με τους ιδιοκτήτες του. Οι άνθρωποι όφειλαν να σεβαστούν τον νόμο, ο οποίος νόμος στόχο είχε την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία. Αντ’ αυτού κοίταξαν μόνο το κέρδος και τίποτε άλλο. Αυτοί όμως που είχαν το κέντρο αναψυχής ήταν τρεις ή τέσσερις ή πέντε. Οι θαμώνες ήσαν δύο χιλιάδες. Δεν ήταν καν άσχετοι. Τουλάχιστον το 95% ήταν Κύπριοι. Γνώριζαν τα πάντα για τα μέτρα, για τις ποινές, για την επικινδυνότητα του ιού. Το χειρότερο, γνώριζαν πως μεταδίδεται. Μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν για να αρρωστήσουν οι ίδιοι ή να αρρωστήσουν συνανθρώπους τους.

Δεν είδα κανέναν να τα χώσει στη μούρη σ’ αυτούς όλους που διασκέδαζαν στο εν λόγω νυχτερινό κέντρο. Αυτοί όλοι δεν ήσαν εξωγήινοι. Είναι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτό τον τόπο, που διαβάζουν εφημερίδες, που ακούν ραδιόφωνο, που βλέπουν τηλεόραση και που επικοινωνούν με αριθμό ανθρώπων που ζουν σ’ αυτό τον τόπο. Στο τέλος, τι πρόσεξα; Μας έφταιξε η Αστυνομία. «Απ’ ον μπορεί να δέρει τον γάρον, δέρνει το σάμαν».

Για μέρες ακούαμε και τι δεν ακούαμε για την Αστυνομία. Ναι κύριοι, η Αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της. Κακώς βάλαμε αρχηγό και Αστυνομία στον τοίχο. Οι θέσεις του αρχηγού ήσαν απόλυτα ορθές. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μας φταίει η Αστυνομία. Το ότι η Αστυνομία, ενώ συνεχώς έχει περιπολικά της Τροχαίας για σκοπούς πρόληψης και καταστολής, φταίει γιατί κάποιος ασυνείδητος ή κάποιοι ασυνείδητοι προκάλεσαν δυστύχημα και είχαμε νεκρούς; Αν η Αστυνομία καταγγέλλει περίπου εκατό οδηγούς την ημέρα για τροχαίες παραβάσεις, φταίει γιατί δεν κατάγγειλε και άλλους τόσους οι οποίοι διέλαθαν της προσοχής της;

Αν η Αστυνομία απέτρεψεν εκατόν διαρρήξεις ή κλοπές και συνέλαβε τριάντα διαρρήκτες ή κλέφτες, φταίει γιατί κάποιες άλλες κλοπές ή διαρρήξεις δεν τις εντόπισε; Με τα όσα λέγονται και όσα ακούω, αυτός ο τόπος χρειάζεται τους πενταπλάσιους το ολιγότερο αστυνομικούς. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο, που δεν πρέπει να γίνει, συνέχεια θα ακούμε παράπονα ότι έχουμε αστυνομικό κράτος. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι σε κάποιες άλλες χώρες η αστυνομική δύναμη για τέτοια πράγματα είναι αρκετά περιορισμένη. Ο λόγος είναι απλός. Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας είναι και αστυνομικός. Αγαπά και σέβεται το κράτος και τον συνάνθρωπό του. Κακώς ο φίλος μου ο Κύπρος Μιχαηλίδης ένιωσε άσχημα και κακώς προσπαθούσε να πείσει ότι η Αστυνομία ορθώς έπραξε. Το κλαμπ λειτουργεί έχοντας όλες τις νενομισμένες άδειες; Έχει κτιστεί με πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής; Ο Δήμος Παραλιμνίου γνώριζε ότι ανεγείρετο παράνομα, αλλά εκώφευε, και επίσης δεν έβλεπε. Ο Δήμος Παραλιμνίου γνώριζε ότι το κλαμπ στέρησε τη θέα προς τη θάλασσα αριθμού ιδιοκτητών παραθεριστικών κατοικιών και ότι επεμβαίνει στην παρακείμενη παραλία. Η πιο εύκολη λύση σ’ αυτό τον τόπο είναι η μετάθεση ευθυνών και η ανακάλυψη της κατασκευής της ταχινόπιττας.

Η μνήμη μας γίνεται επιλεκτική. Συντελεστές της επιτυχίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήσαν το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, η κυβέρνηση, η Αστυνομία και ο κόσμος. Όλοι πήραν τα συγχαρητήριά μας πλην της Αστυνομίας. Ο λόγος απλός. Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της. Όχι κύριοι. Η Αστυνομία έκανε περισσότερα απ’ αυτά που όφειλε να κάνει. Είμαι σίγουρος ότι, αν παρ’ ελπίδα είχαμε αυξανόμενα κρούσματα, εκείνος που θα μας έφταιγε πάλι θα ήταν η Αστυνομία. Θα τα ρίχναμε όλοι στη δήθεν μη αποτελεσματική αστυνόμευση. Εμείς θέλουμε να μας φτιάξει την κοινωνία η Αστυνομία. Την κοινωνία, φίλοι μου, τη φτιάχνει το σπίτι και η παιδεία. Ποιος διαμαρτυρήθηκε γιατί τόσοι νέοι βρέθηκαν σε καιρό πανδημίας, παράνομα, μέσα στο κλαμπ; Αλλά γιατί να διαμαρτυρηθεί, αφού για όλα φταίει η Αστυνομία; Αν η Αστυνομία συλλάβει κάποιον, φταίει γιατί δεν τον συνέλαβε με ευγένεια. Αν δεν τον συλλάβει, φταίει γιατί η Αστυνομία δεν επέδειξε την ανάλογη σοβαρότητα. Φίλε Κύπρο Μιχαηλίδη, η Αστυνομία δεν φταίει, η Αστυνομία έκανε αυτό που έπρεπε. Άλλοι φταίνε. Πρώτοι και καλύτεροι οι άμυαλοι επισκέπτες του κλαμπ σε καιρό πανδημίας, αγνοώντας εγωιστικά τα απλά και αυτονόητα.

* Δικηγόρου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.