POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το λιμάνι Λεμεσού ως κινητήριος δύναμη της οικονομίαςΖωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας η απρόσκοπτη  λειτουργία των λιμανιών και η συνέχιση του διασυνοριακού εμπορίου

 Από τον Nawaf Abdulla*

 Από τα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19, κατέστη προφανές ότι θα επηρεαζόταν ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας, κάποιοι σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους. Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις του ιού άρχισαν να γίνονται  αισθητές και στη δραστηριότητα των λιμανιών ανά το παγκόσμιο, με τη μείωση τόσο της εμπορικής και επιβατικής κίνησης όσο και του όγκου των διακινούμενων εμπορευμάτων. Κορυφαία προτεραιότητα, τη δύσκολη αυτή περίοδο, είναι αναμφίβολα η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα, ο μετριασμός των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των λιμανιών στη συνέχιση της εμπορικής δραστηριότητας είναι ουσιώδους σημασίας, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι χωρίς την ομαλή λειτουργία τους η μεταφορά τροφίμων, ενέργειας και πρώτων υλών και κυρίως ιατροφαρμακευτικών προμηθειών στις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη, δεν θα ήταν εφικτή.

Ως εταιρεία που διαχειρίζεται καίριας σημασίας υποδομές για την κυπριακή οικονομία, η DP World Limassol προχώρησε άμεσα στην εφαρμογή σχεδίων δράσης, διασφαλίζοντας την  ομαλή διεξαγωγή των εργασιών της και λαμβάνοντας παράλληλα, όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Σήμερα, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες καθώς και οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης στο τερματικό διεξάγονται κανονικά. Με το λιμάνι Λεμεσού να αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς της  οικονομίας και δίαυλο για το διεθνές εμπόριο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η προσβασιμότητά του να διατηρηθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού της χώρας θα παραμείνουν ανεπηρέαστες, ιδιαίτερα όταν πολλοί κλάδοι της οικονομίας συνδέονται άρρηκτα με την ομαλή λειτουργία του.

Από την πρώτη στιγμή, η DP World Limassol έλαβε μέτρα ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων της και ειδικότερα εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πελάτες της αλλά και την ευρύτερη λιμενική κοινότητα. Συγκεκριμένα, όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο τερματικό της συμμορφώνονται πλήρως με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών ενώ πρόσθετα μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν στις γραφειακές εγκαταστάσεις και έγιναν διευθετήσεις για κατ’ οίκον εργασία όπου ήταν εφικτό. Επιπρόσθετα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φυσική επαφή, η DP World Limassol ανακοίνωσε πρόσφατα την εφαρμογή νέων μεθόδων ηλεκτρονικών πληρωμών, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες της να διενεργούν οποιαδήποτε συναλλαγή με εύκολο και ασφαλή τρόπο.

Αν και είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το μέγεθος των επιπτώσεων του κορωνοϊού, εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι ο κλάδος της ναυτιλίας θα βρεθεί ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Διαφαίνεται, ωστόσο, αχτίδα ελπίδας καθώς, σε περιόδους κρίσης, η ναυτιλία  είναι συνήθως μεταξύ των πρώτων τομέων που ανακάμπτουν. Ήδη το διεθνές  εμπόριο δείχνει να εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης καθώς τα εβδομαδιαία δρομολόγια πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αναχωρούν από την Κίνα έχουν αυξηθεί, δίνοντας μας μια ιδέα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως η κρίση αυτή αποτελεί πρωτίστως ευκαιρία για αυτοκριτική.  Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την περίοδο για να αντλήσουμε μαθήματα και να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, προχωρώντας στην περαιτέρω αυτοματοποίηση των λιμένων μας και θωρακίζοντας την ανθεκτικότητά μας. Παρόλο που οι εργασίες μας είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιήμενες, η πανδημία και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί, μας ωθούν για ακόμη περισσότερα. Επίσης, η κρίση αυτή μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την περαιτέρω τεχνολογική αναβάθμιση του τομέα, ενισχύοντας τις επενδύσεις σε τεχνολογίες διακίνησης φορτίων, στην ανάλυση δεδομένων και την Τεχνητή Νοημοσύνη, μετασχηματίζοντας ριζικά τον κλάδο. Είμαι βέβαιος πως μέσα από τη συνεργασία και τη συλλογικότητα, θα ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες.

* CEO της DP World Limassol

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.