Φόρμα αναζήτησης

Το ISIS σε αναζήτηση νέας μεθοδολογίας

Το Ισλαμικό Κράτος έρχεται να συνοψίσει μια νέα σειρά από τρομοκρατικά μέσα προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους του ως τρομοκρατικό δίκτυο [...]

Read More...

Πολύ πριν το Charlie Hebdo, το θέατρο του Μπατακλάν ή τους δημόσιους αποκεφαλισμούς σε βίντεο live streaming, η Ισπανία, και η Μαδρίτη το 2004, είχε υπάρξει το επίκεντρο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Η Αλ Κάιντα, τρία χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, είχε αιματοκυλήσει την χώρα δημιουργώντας την πρώτη πραγματική «ευρωπαϊκή 11η Σεπτεμβρίου». Το Ισλαμικό Κράτος προχθές στόχευσε τη Βαρκελώνη. Πιάνοντας τη σκυτάλη εκεί ακριβώς που την είχε αφήσει η πρώτη οργάνωση. Ωστόσο, με μια σειρά διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών ως προς τη δράση του, το Ισλαμικό Κράτος , μετά την Γαλλία, το ΗΒ, τη Γερμανία, αλλά και μια σειρά πόλεων σε ολόκληρο το εύρος του αραβομουσουλμανικού κόσμου, και την Ισπανία στο στόχαστρο.

Νέα μεθοδολογία

Το Ισλαμικό Κράτος έρχεται να συνοψίσει μια νέα σειρά από τρομοκρατικά μέσα προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους του ως τρομοκρατικό δίκτυο. Ιδίως σε μια εποχή όπου βρίσκεται σε πλήρη διάλυση ως προς την έκφανσή του ως «χαλιφάτο» που ήλεγχε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας μετά το 2014. Το ISIS δείχνει να έχει περάσει επισήμως σε ένα modus operandi το οποίο διαφέρει αισθητά από τους προκατόχους του. Νίκαια, Λονδίνο δις, Βερολίνο και Στοκχόλμη, σε timing υψηλής συγκέντρωσης επισκεπτών (π.χ. μια εθνική εορτή, η μια τουριστική περίοδος όπως αυτές του καλοκαιριού ή των Χριστουγέννων) βίωσαν φονικές επιθέσεις όπλο των οποίων υπήρξε ένα φορτηγό ή βαν που κάποιος μπορεί εύκολα να ενοικιάσει. Οι δράστες αυτοριζοσπαστικοποιημένοι Ευρωπαίοι πολίτες αραβικής καταγωγής, οι οποίοι είτε εμπνεύστηκαν τις ενέργειές τους από τη γενικότερη δράση/ιδεολογία του ΙSIS, είτε υπήρξαν μέλη ενός δικτύου (remote controlled) με έντονα στοιχεία αποκέντρωσης σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις που δεν σχεδιάστηκαν σε κεντρικό επίπεδο. Η τρομοκρατία του ISIS, όπως αναλύθηκε διεξοδικά στα ίδια τα προπαγανδιστικά έντυπα και εκδόσεις του δικτύου, δείχνει να θέλει να μεταφέρει τη δράση της στην καρδιά της Ευρώπης. Περνώντας έτσι σε μια «φάση 2» μετά τη στρατιωτική του ήττα σε Ιράκ και Συρία και την απώλεια εδαφών.

Το ISIS εφεξής

Η εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ (απελευθέρωση Μοσούλης μετά από 260 ημέρες σχεδόν επιχειρήσεων) και η επερχόμενη συντριβή του στη Συρία θα ενεργοποιήσουν μια σειρά αλλαγών στο τρόπο λειτουργίας της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης. Για όσους παρακολουθούμε το ISIS από την εποχή του ISI (σ.σ. της Αλ Κάιντα στο Ιράκ) καθίσταται σαφές πως η εν λόγω οργάνωση θα περάσει στη δεύτερη φάση της –όπως ακριβώς αυτό περιγράφεται αναλυτικά στο σύνολο των πολιτικών, θρησκευτικών και προπαγανδιστικών της κειμένων (σ.σ. η μελέτη των περιοδικών Dabiq και Rumiya είναι ενδεικτικές). Το ISIS χωρίς να ελέγχει μεγάλο αριθμό εδαφών θα διατηρήσει βάσεις εξόρμησης σε Ιράκ και Συρία και σταδιακά θα μετεξελιχθεί σε ένα διεθνές και περιφερειακό τρομοκρατικό δίκτυο –αντίστοιχο της Αλ Κάιντα μετά το 2001 και τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Το ISIS θα διατηρήσει πόρους και πηγές χρηματοδοτήσεων. Θα εκμεταλλευτεί το σεκταριστικό κατάλοιπο των συγκρούσεων σιιτών-νομαδικών σουνιτικών φυλών στις περιοχές που έλεγχε στο Ιράκ και στη Συρία, προκειμένου να στρατολογεί άνδρες και να νομιμοποιεί τα αφηγήματά του και φυσικά θα αναζητήσει την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο βάθρο της τζιχαντιστικής/σαλαφιστικής τρομοκρατίας. Φυσικά, έναντι της Αλ Κάιντα. Επί τούτου, το προ μηνών χτύπημα στο εσωτερικό του Ιράν έστειλε αυτό ακριβώς το μήνυμα σχετικά με το ποιος κρατεί τα ηνία της τζιχαντιστικής πρωτοκαθεδρίας (σ.σ. η Αλ Κάιντα με δεκαετίες ύπαρξης δεν κατόρθωσε να δράσει επιτυχώς στο εσωτερικό του Ιράν). Η μετατροπή του ISIS από «χαλιφάτο» σε δίκτυο θα οδηγήσει σε αποκέντρωση της δράσης του, αλλά και σε απόπειρα εξάπλωσής του προς ασιατικά υποσυστήματα, ιδίως σε περιοχές με ισλαμικούς μειονοτικούς πληθυσμούς, όπως οι Φιλιππίνες και μέρος της Σρι Λάνκα. Τέλος, το ISIS, στην προσπάθειά του αυτή για επιβίωση μετά την απώλεια εδαφών του σε Ιράκ και Συρία, θα αποπειραθεί να εντάξει τη δεύτερη ως επιχειρησιακή του βάση για κάποιο θεαματικό χτύπημα εκτός Μέσης Ανατολής. Χτύπημα αντίστοιχο της 11ης Σεπτεμβρίου σε επικοινωνιακό αντίκτυπο (σ.σ. όχι απαραίτητα σε απώλειες) προκειμένου να «επαναλανσαριστεί» ως τρομοκρατικό δίκτυο με παγκόσμια επίδραση. Το μεταπολεμικό μέλλον της Συρίας θα προσφέρει την υποδομή για κάτι τέτοιο.

Υπάρχει αντιμετώπιση;

Η αντιμετώπιση του ISIS είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Πολιτικό, κοινωνικό, θρησκευτικό και φυσικά σε επίπεδο στρατηγικής και τακτικών. Τα χτυπήματα με βόμβες ή λεωφορεία ως όπλα εναντίον πεζών απέδειξαν σημαντικά κενά στο σύστημα ασφάλειας των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Ακριβώς διότι στην πρώτη περίπτωση (Μάντσεστερ, Μπατακλάν, αεροδρόμιο Βελγίου) τα εκρηκτικά πυροδοτούνταν πριν από τις εισόδους ελέγχων ασφάλειας και διότι στη δεύτερη περίπτωση δεν υπήρξε κινητοποίηση σε σχέση με το ποιος ενοικίασε ποιο όχημα και για ποιον ακριβώς λόγο… Ωστόσο, πέραν του επιχειρησιακού επιπέδου, το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ένα σύνθετο φαινόμενο οι ρίζες του οποίου δεν αφορούν μόνο τον τρόπο διάρθρωσης των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, αλλά και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου διαχρονικά μαίνονται εθνοθρησκευτικές συγκρούσεις, με την επέμβαση μάλιστα και χωρών της Δύσης. Στο απλό, αλλά συνάμα σύνθετο, πεδίο της βίας, αυτό που οφείλουμε να κατανοήσουμε για το ISIS και την ιδεολογία του σαλαφιστικού τζιχαντισμού είναι τα κίνητρα και την ψυχολογική κατάσταση που καθιστούν έναν εξτρεμιστή (σ.σ. μπορεί να είναι και ακροδεξιάς ή ακροαριστερής ιδεολογίας αντιστοίχως) σε… βίαιο εξτρεμιστή. Κοινώς, πώς η δράση του ISIS εμπνέει κάποιον που ασπάζεται την ιδεολογία του ή γοητεύεται από αυτή να περάσει την κόκκινη γραμμή εκείνη και να βρεθεί στην άλλη όχθη. Αυτή της βίας.

Αντί επιλόγου

Λόγω της φύσης της τρομοκρατίας, η Βαρκελώνη δεν θα είναι ο τελευταίος στόχος του ISIS. Και φυσικά δεν θα είναι και η τελευταία αφορμή για ένα debate μεταξύ Ισλάμ και Δύσης, που στο τέλος της ημέρας αποτελεί και έναν στρατηγικό στόχο για τους τζιχαντιστές να το θέτουν, κάθε φορά, στη δημόσια σφαίρα των ευρωπαϊκών κοινωνιών –δεδομένης της αύξησης των αντιμεταναστευτικών/λαϊκιστικών τάσεων και της εμφάνισης ακραίων (ακροδεξιών, νεοναζιστικών) κομμάτων. Το ISIS σύντομα θα εξαλειφθεί από την de facto πρωτεύουσά του, τη Ράκα, και θα μεταφέρει τη μάχη για την τελική του επιβίωση στο Ντεΐρ Εζόρ της Συρίας. Δυστυχώς, σε αυτή την τελική αναμέτρηση, τα εδάφη της Ευρώπης θα εξυπηρετήσουν το τζιχαντιστικό δίκτυο ως παράπλευρα τερέν διεξαγωγής μαχών με τη μορφή τρομοκρατικών χτυπημάτων. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Χαρακτηριστικά που η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια άρχισε σταδιακά να χάνει…

*Twitter: @JohnPikpas

 

 

Send this to a friend