Φόρμα αναζήτησης

SOS! Απαγωγή βρέφους…Της Ανδρούλλας Χριστοφίδου Henriques

Της Ανδρούλλας Χριστοφίδου Henriques

– Έμαθες τα;

– Τι να μάθω; Δεν άκουσα ακόμα νέα.

– Εκλέψαν ένα μωρό!

– Ποιοι;

– Δκυο ομοφυλόφιλοι!

– Η Αστυνομία, τι κάμνει;

– Επαραδέχτηκεν ότι είναι εμπορία προσώπων τζ’αι γυρέφκουν τους! Αλλά, μάλλον εφύαν στα κατεχόμενα.

Αυτό ήταν περίπου το πρώτο τηλεφώνημα που πήρα σχετικά με το συμβάν που συγκλόνισε όλο το κυπριακό κοινό.

Πληροφορίες:

Να μην τις επαναλάβω. Όλα τα ΜΜΕ τις έγραψαν εκτενώς κι επανειλημμένως. Έγιναν παρανομίες και μάλιστα, ανόητες παρανομίες.

– Εφέραν το μωρό στην Κύπρο, με ψεύτικα χαρτιά! (Πολύ έξυπνο!!!).

– Ο Κυπραίος θέλοντας να υιοθετήσει το μωρό, είπε διάφορα ψέματα στο Ευημερίας! Συγγνώμη κουμπάρε, αλλά διερωτώμαι για το διανοητικό σου επίπεδο. Κι εγώ λέω ψέματα, αλλά ουδέποτε στο Ευημερίας!

Εμπορία;

Έφεραν το μωρό για να το πουλήσουν σε άλλους; Όχι. Ήθελαν να έχουν μωρό και το έφεραν επειδή δεν θα μπορούσαν ποτέ να υιοθετήσουν (και γι’ αυτό σκαρφίστηκαν διάφορα ψέματα, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη επιδεξιότητα). Αλλά, «Πλήρωσαν τη μητέρα για να τους δώσει το μωρό». Της έστελναν ένα μικροποσό κάθε μήνα, για να μπορέσει να επιβιώσει, να τρώει καλά και για να πηγαίνει και στη γυναικολόγο (όλες οι έγκυες πρέπει να τρέφονται καλά και να πηγαίνουν στον γυναικολόγο). Δεν έπρεπε; Θα ήταν καλύτερα, για να μην θεωρείται ‘εμπορία’, να την άφηναν στο έλεος του Θεού; Όχι. Αλλά, στο τέλος της έδωσαν κι ένα ποσό. Maternity gift! Εδώ, κάτι χαϊκλασάτοι, δίνουν στη γυναίκα τους για το πρώτο μωρό που τους κάνει, ένα δακτυλίδι! (δεν γράφω ποτέ ψέματα). Η Φιλιππινέζα, προτίμησε λεφτά αντί δακτυλίδι. Είχε άδικο; Αυτό σημαίνει ότι «πούλησε το μωρό»; Αλλά, ας μην ανησυχούμε. Ο νόμος θα δράσει και μέχρι τις Φιλιππίνες! (Αχ, αυτή η δικαιοσύνη! Πού είσαι Νίκο Κληρίδη;).

Πάμε παρακάτω. Αν τους έπιαναν πριν να δραπετεύσουν προς Βορρά, τι θα γινόταν; Το ζευγάρι, θα πήγαινε φυλακή σαν διακινητές εμπορίας, όπως οι καμπαρετζήδες; Και το μωρό; Θα το έπιανε το Ευημερίας και θα το έδινε σε ανάδοχη οικογένεια; Αν ήμουν στη θέση τους κι εγώ θα έφευγα, όχι επειδή θα φοβόμουν τη φυλακή (τώρα οι φυλακές μας είναι μια χαρά), αλλά γιατί τρέμω την ανάδοχη οικογένεια.

Προσωπική εμπειρία: Μάιος 2018

– Καλημέρα σας. Είμαι η τάδε του Ευημερίας.

– Ακούω.

– Έχουμε μια περίπτωση και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, και θα θέλαμε…

– Να ακούσω την περίπτωση.

– Μια ανήλικη με βρέφος. Σαν ανήλικη, θα πρέπει να πάει σε στέγη ανηλίκων, με το μωρό όμως δεν γίνεται.

– Να πάει σε ανάδοχη οικογένεια.

– Αχ, κυρία Ανδρούλλα μου! Τι προβλήματα έχουμε με τις ανάδοχες οικογένειες. Δεν τα διαβάζετε και στις εφημερίδες;

Ακολουθεί δεκάλεπτος ανάλυση των προβλημάτων περί ανάδοχων οικογενειών.

– Εντάξει. Με έπεισες. Τι θέλετε από την οργάνωσή μας;

– Να τη δεχτείτε στο καταφύγιο σας.

– Εντάξει. Φέρτε την.

Είναι η δεύτερη περίπτωση που αναλαμβάνουμε ανήλικη με βρέφος, γιατί το Ευημερίας δυσκολεύεται να βρει έμπιστη ανάδοχη οικογένεια και δεν έχει άλλη κατάλληλη υποδομή. Σε λίγο, την ίδια ημέρα, καταφθάνει μια νεαρή μ’ ένα μωρό. Τηλεφώνημα από την υπεύθυνη του καταφυγίου μας.

– Κυρία Ανδρούλλα! Είναι γυμνοί!

– Ποιοι;

– Το μωρό! Αλλά και σχεδόν η μητέρα. Για τη μητέρα έχω ρούχα, αλλά για το μωρό;

Τηλεφωνώ σε μια γειτόνισσα.

– Να χαρείς πήγαινε να δεις τι γίνεται.

Τρέχει η γυναίκα, καλή της ώρα.

– Είναι αλήθεια! Έστειλα την κόρη μου να αγοράσει ρούχα του μωρού. Μην ανησυχείς, θα το αναλάβω εγώ!

Δεν με πιστεύετε; Λέω ψέματα πότε-πότε. Ουδέποτε όμως γράφω ψέματα.

Συμβουλές

Έχετε το δικαίωμα να παντρεύεστε, με όποιον και όποιαν θέλετε. Αφού υπάρχει διαζύγιο, ο γάμος δεν είναι ποτέ φυλακή. Αλλά, αν θέλετε να υιοθετήσετε μωρό, μάθετε καλά τους νόμους της χώρας όπου μένετε. Στην Αγγλία και στην καθολική Ισπανία, ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, θεωρείται ένα ζευγάρι όπως όλα τα άλλα. Στη μεγαλόνησο της Αφροδίτης, ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων ακόμα δεν επιτρέπεται, πόσω μάλλον η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται, αν παρακάμπτεται «νόμιμα» κι έξυπνα ο νόμος). Χάρις στην ιερά ημών εκκλησία, δυσκολευτήκαμε να νομιμοποιήσουμε τους πολιτικούς γάμους μεταξύ ετερόφυλων. Χρόνια να έχει ο Αρχιεπίσκοπός μας, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κόψουμε για να βγούμε από τον μεσαίωνα. Και ο επόμενος; Θα είναι καλύτερος; (Και μ’ αυτήν την ευκαιρία που σας σκέφτηκα, Μακαριότατε, επιτρέψετέ μου μια εισήγηση με όλο το θάρρος. Ξαναδιαβάστε τα κείμενα της ιεροτελεστίας του βαφτίσματος. Μερικά κομμάτια δεν σας φαίνονται μεσαιωνικού αρώματος; «Αποτάξω τον σατανά»! Φτου, φτου, φτου και άλλα! Ποιος τα έγραψε; Πότε; Δεν μπορούμε να τα βελτιώσουμε κάπως;).

Προκαταλήψεις

Γιατί έχουμε δυσκολίες να δεχτούμε την ιδέα ότι και οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να είναι άριστοι γονείς και να έχουν το δικαίωμα να υιοθετήσουν παιδιά; Και μήπως αυτοί που αγανακτούν σ’ αυτή την ιδέα, είναι και οι ετερόφυλοι πατεράδες που εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους (πρόβλημά τους και δεν έχω τίποτα να πω, ούτε να κρίνω) και δημιουργούν μονογονεϊκές οικογένειες, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται; Και ακόμα χειρότερο, δεν πληρώνουν αυτά που ο νόμος τους επιβάλλει να πληρώσουν για τη διατροφή των παιδιών τους. Και για να μην μου πείτε ότι είμαι προκατειλημμένη εναντίον των πατεράδων που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους, μπράβο και στις μητέρες που κάνουν το ίδιο. Φαίνεται όμως ότι η πλειονότητα είναι άντρες.

*Επίτιμος πρόεδρος Cyprus Stop Trafficking