Φόρμα αναζήτησης

Πώς ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει και το ΚυπριακόΗ απόφαση για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων από την κυβέρνηση Αναστασιάδη στις 29 Φεβρουαρίου, δεν έμεινε αναπάντητη από τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή κυβέρνηση. Την περασμένη Πέμπτη οι Τ/Κ αποφάσισαν να κλείσουν και αυτοί δύο ακόμα οδοφράγματα. Συγκεκριμένα, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ ανακοίνωσε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων Λιμνίτη και Στροβιλιών μέχρι τις 22 Μαρτίου στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Την Παρασκευή το βράδυ η τ/κ διοίκηση προχώρησε σε ακόμα πιο δραστικά μέτρα. Στην ουσία έκλεισε όλα τα οδοφράγματα για τους Ελληνοκυπρίους μέχρι την 1η Απριλίου. Θεωρητικά επιτρέπεται μόνο στους Τ/Κ η διακίνηση μέσω τριών οδοφραγμάτων, δηλαδή Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και Περγάμου, ωστόσο, αν το κάνουν, με την επιστροφή τους θα υποχρεωθούν να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανακοίνωσε ότι τα οδοφράγματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, εκτός βέβαια και αν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει νέα ημερομηνία. Το οδόφραγμα του Περγάμου βρίσκεται ως γνωστόν εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Τα στρατηγικά

Το συνολικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχει και τα θετικά του. Απέτρεψε τις δύο πλευρές σε γενικές γραμμές να πολιτικοποιήσουν μέχρι τέλους το θέμα. Με βάση τις κινήσεις των δύο πλευρών μέχρι  και την Παρασκευή, η μάχη των οδοφραγμάτων παιζόταν στρατηγικά. Στρατηγικής σημασίας για την κάθε κοινότητα χωριστά είναι δύο οδοφράγματα.

* Το οδόφραγμα του Λιμνίτη το οποίο συνδέει κυρίως τις κοινότητες Πύργου και Πωμού με τη Λευκωσία. Μέχρι την 1η Απριλίου που θα είναι κλειστό, αρκετές χιλιάδες πολίτες θα αρχίσουν ξανά να κάνουν τον γύρο της Κύπρου για να μεταβούν στη Λευκωσία. Σοβαρά προβλήματα επίσης προκύπτουν για όσους εργάζονται στη Λευκωσία ή θέλουν να επισκεφθούν τη Λευκωσία για ιατρικούς λόγους. Κατά τα άλλα, λόγω κορωνοϊού οι άσκοπες κινήσεις ήδη έχουν περιοριστεί λόγω κυρίως του οικειοθελούς αυτοπεριορισμού των πολιτών γενικά σε ολόκληρη την Κύπρο.

* Το οδόφραγμα της οδού Λήδρας είναι για τους Τουρκοκυπρίους πνεύμονας οικονομικής δραστηριότητας, αφού από τις 3 Απριλίου 2008 που ξεκίνησε τη λειτουργία του οδήγησε σε άνθηση ολόκληρη την τ/κ συνοικία γύρω από τη φράγκικη εκκλησία της Αγίας Σοφίας και το Μπουγιούκ Χαν. Ακόμα και τον χειμώνα χιλιάδες ξένοι τουρίστες μεταβαίνουν στην τ/κ πλευρά της Λευκωσίας, ενώ σταθερή ροή υπάρχει και από πλευράς Ε/Κ, οι οποίοι συναντώνται κυρίως με Τ/Κ φίλους τους. Τις τελευταίες 10 μέρες η περιοχή αυτή είναι σχεδόν νεκρή.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η κίνηση της τ/κ πλευράς να κλείσει, κυρίως το οδόφραγμα του Λιμνίτη, έγινε για να υπάρξει αντιστάθμισμα σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ως μοχλό πίεσης. Η τ/κ πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει -κυρίως διά του κ. Όζερσαϊ – «ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι να πλήξουν οικονομικά την τ/κ κοινότητα». Υπό αυτές τις συνθήκες, και παρά το ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι το κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων έγινε για σκοπούς ελέγχου της επιδημίας του κορωνοϊού, η τ/κ πλευρά απαντά με ταλαιπωρία κυρίως των κατοίκων της κωμόπολης του Πύργου.

Ο Μουσταφά Ακιντζί διαχώρισε τη θέση του από την απόφαση αυτή, όπως έκανε και όταν η κυπριακή κυβέρνηση πήρε την ίδια απόφαση. «Η επανάληψη της στάσης που έχουμε επικρίνει από το ‘υπουργικό συμβούλιο’ δεν ήταν σωστή εξέλιξη. Πρέπει να αναπτύξουμε μια κουλτούρα κοινής δράσης σχετικά με αυτό το θέμα που αφορά και τις δύο πλευρές», ανέφερε. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για ενότητα και αλληλοκατανόηση, στάση ευθύνης και αποφυγής πανικού για τον κορωνοϊό.

Επί της ουσίας

Με λίγα λόγια, ο κορωνοϊός φαινόταν να οδηγεί σε έναν πόλεμο νεύρων και τακτικής ο οποίος αγγίζει την οποία διαδικασία έχει απομείνει για λύση στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή έδειχνε να διχάζει τους Ελληνοκυπρίους και να επηρεάζει τα μέγιστα τις τ/κ εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, επιτρέποντας στους εθνικιστές να έχουν το πάνω χέρι.

Η κήρυξη της επιδημίας του κορωνοϊού σε πανδημία ουσιαστικά ανάγκασε και τις δύο πλευρές στην Κύπρο να αφήσουν κατά μέρος τους τακτικισμούς. Σήμερα μάλλον είναι ικανοποιημένες από τη μη λειτουργία των οδοφραγμάτων, αποτρέποντας έτσι περαιτέρω σκοτούρες. Αφήνοντας ωστόσο πάντα μια ανοικτή πληγή: Ότι δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ακόμα μια φορά και να υιοθετήσουν από κοινού μέτρα.

Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των οδοφραγμάτων δεν απεδείχθη στην πράξη χρήσιμο. Σε ολόκληρη την Κύπρο προέκυψαν μέχρι το Σάββατο 26 κρούσματα, 21 στις ελεύθερες περιοχές και 5 στα κατεχόμενα. Στα κατεχόμενα τον ιό μετέφεραν κυρίως Γερμανοί τουρίστες που μετέβησαν εκεί από την Τουρκία. Στις ελεύθερες περιοχές τα κρούσματα μεταφέρθηκαν από άτομα που ταξίδεψαν στην Ελλάδα, τη Βρετανία και την Ιταλία, λόγω ελλειπούς ανίχνευσης στα αεροδρόμια. Εν ολίγοις, κανένα κρούσμα δεν προέκυψε από τη διακίνηση Ε/Κ -Τ/Κ μέσω της Πράσινης Γραμμής, με το κλείσιμο δε όλων των οδοφραγμάτων αυτό πλέον είναι δύσκολο να γίνει.

Δικαίως λοιπόν κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η αναίμακτη μάχη των οδοφραγμάτων μέχρι στιγμής έχει παραγάγει κυρίως ανεπιθύμητα πολιτικά αποτελέσματα για όσους επιθυμούν και επιδιώκουν επανένωση της χώρας. Απέδειξε επίσης την αδυναμία ή την απροθυμία των δύο πλευρών να συνεργαστούν. Απεναντίας, για αυτούς που υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών, σίγουρα η κρίση των οδοφραγμάτων θα αποτελέσει μια ακόμα πολιτική επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το χρονικό της διάνοιξης

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση του κλεισίματός τους στις 29 Φεβρουαρίου 2020, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2003. Υπό την πίεση χιλιάδων Τ/Κ που διαδήλωναν υπέρ της λύσης και επανένταξης ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία διά του Ραούφ Ντενκτάς προέβη σε μια απρόσμενη κίνηση.

* Στις 23 Απριλίου 2003, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντεντκτάς και η Τουρκία αποφάσισαν μονομερώς να ανοίξουν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία. Είκοσι εννιά χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πέρασαν ξανά από την άλλη πλευρά της «πράσινης γραμμής». Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο τις πρώτες 15 ημέρες 260 χιλιάδες Ε/Κ επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα.

* Στις 27 Απριλίου 2003 ακολούθησε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Στροβιλιών και Περγάμου.

* Στις 19 Μαΐου 2003 άνοιξε το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

* Στις 30 Μαρτίου 2006 άνοιξε το πέμπτο οδόφραγμα, αυτό του Αστρομερίτη.

* Στις 3 Απριλίου του 2008 άνοιξε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.

* Στις 14 Οκτωβρίου 2010 άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη.

* Στις 12 Νοεμβρίου 2018 άνοιξαν τα οδοφράγματα Λεύκας – Απλικίου και Δερύνειας.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.