Φόρμα αναζήτησης

Πλησιάζουν τα… σπουδαία για τη γεώτρηση της Exxon

H ώρα της αλήθειας για το θαλάσσιο τεμάχιο 10 και την ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil πλησιάζει με συγκλίνουσες πληροφορίες του «Π» να κάνουν λόγο για επίσημες ανακοινώσεις την προσεχή εβδομάδα –χωρίς ωστόσο αυτές να αφορούν ακριβείς ποσότητες– εκ μέρους της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα των ερευνών του πλοίου-γεωτρύπανου Stena Icemax της ExxonMobil στον γεωτρητικό στόχο Δελφύνη.

Τι να αναμένουμε

Αυτό που άπαντες αναμένουν, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι η ανακοίνωση της δεύτερης γεώτρησης εκ μέρους της ExxonMobil στον στόχο Γλαύκος εντός του θαλασσίου τεμαχίου 10. Η δεύτερη γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού τοποθετείται εντός Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου του 2019 – εξέλιξη που προσλαμβάνεται από πηγές με γνώση αυτών των θεμάτων ως ενθαρρυντική ως προς τη γεωλογική σύσταση και τα χαρακτηριστικά στο υπέδαφος του στόχου Δελφύνη. Το γεγονός πως η ExxonMobil προχωρεί στον δεύτερο στόχο πολύ πιθανόν να σημαίνει ότι εντός της Δελφύνης υπάρχουν ποσότητες που εν δυνάμει κρίνονται αξιοποιήσιμες (κι άρα μεγαλύτερες από 4 tcf). Σε κάθε περίπτωση o αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil δείχνει να τηρεί «σιγή ασυρμάτου» σε σχέση με τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για ύπαρξη ενός μεγάλου κοιτάσματος στο 10 χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο και με «συγκρατημένη αισιοδοξία» όπως ανέφεραν στον «Π» καλά ενημερωμένες πηγές.

Το ιστορικό

Από το 2011 έχουν πραγματοποιηθεί στην Κύπρο σειρά γεωτρήσεων εντός των θαλασσίων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζουμε: Στο τεμάχιο 12 (μία ερευνητική, μία επιβεβαιωτική) από τη Noble Energy. Στο τεμάχιο 9 (ερευνητική) από την ιταλική ΕΝΙ. Στο τεμάχιο 11 (ερευνητική) από τη γαλλική Total. Στο τεμάχιο 6 (ερευνητική, εκκρεμεί η επιβεβαιωτική) από την ιταλική ΕΝΙ. Η τελευταία αποπειράθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 3 ωστόσο παρεμποδίστηκε από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η ExxonMobil ξεκίνησε τις διεργασίες της στο τεμάχιο 10 στις 16 Νοεμβρίου – κι εκτός απροόπτου θα ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τα μέσα του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Επιστρέφουν ΕΝΙ-Total

Όπως ξαναέγραψε ο «Π» σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες γεωτρήσεις για τις οποίες θα γίνουν προετοιμασίες τους επόμενους μήνες, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον μία, ενδεχομένως και δύο, θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του 2019 και οι υπόλοιπες θα ολοκληρωθούν το 2020, εκτός απροόπτου. Οι προετοιμασίες που ήδη άρχισαν από τις εταιρείες Total και ΕΝΙ καλύπτουν και το στάδιο της επιλογής των στόχων στα διαθέσιμα τεμάχια, συνεπώς για την ώρα δεν υπάρχει ασφαλής ενημέρωση ως προς τα τεμάχια εντός των οποίων θα γίνουν τελικά οι γεωτρήσεις. Θυμίζουμε ότι η κοινοπραξία Total-ENI διατηρεί τα δικαιώματα στα τεμάχια 6, 11 και 8, ενώ η ΕΝΙ είναι η αποκλειστική κάτοχος των δικαιωμάτων στα τεμάχια 2, 3 και 9. Στο τεμάχιο 3 εκκρεμεί η πραγματοποίηση της γεώτρησης στον στόχο Σουπιά, που αναβλήθηκε μετά την παρέμβαση τουρκικών πολεμικών πλοίων τον περασμένο Φεβρουάριο. Θυμίζουμε ότι από πλευράς της γαλλικής Total εκφράστηκε επίσημα η επιθυμία επέκτασης της παρουσίας της και σε άλλα τεμάχια, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ. Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης στόχος και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνεργασία της Total και της ENI σε όλα τα αδειοδοτημένα τεμάχια τα οποία έχει αυτή τη στιγμή υπό διαχείριση η ENI. Η στροφή της κυβέρνησης που θα επιβεβαιωθεί με την από κοινού διαχείριση του οικοπέδου 7 από τις δύο εταιρίες, προέκυψε ως ανάγκη μετά το επεισόδιο στο τεμάχιο 3 όταν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρεμπόδισε τη γεώτρηση της ENI.

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι

Αυτό που έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν είναι πως η Τουρκία αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της ExxonMobil θα αποπειραθεί να κλιμακώσει με τις κινήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ σε σχέση με την προσπάθεια ακύρωσης του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ. Τα τρία κυρίαρχα σενάρια παραμένουν: α) Η κάθοδος δύο ερευνητικών πλοίων-γεωτρύπανων εκ μέρους της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η τοποθέτησή τους εντός τεμαχίων της ΚΔ ή σε θαλάσσιες περιοχές στη βόρεια Κύπρο β) Η παρεμπόδιση, εκ νέου, της ENI ή της Total με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που συνέβη στο τεμάχιο 3 τον Φεβρουάριο του 2018 και γ) Η περαιτέρω κλιμάκωση με τη συχνή παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων και έκδοση NAVTEX σε θαλάσσιες περιοχές της ΚΔ.

* Twitter: @JohnPikpas