Φόρμα αναζήτησης

Πήραμε χαμπάρι το περιβάλλον

Για όποιον παρακολουθεί την κυπριακή πολιτική σκηνή σε συνάρτηση με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές τάσεις δεν αποτελεί έκπληξη το ότι και οι Κύπριοι αντιλαμβάνονται πλέον τους κινδύνους που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια είδαμε αρκετές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις με παλμό (χωρίς κομματική καθοδήγηση) για τη διάσωση των ακτογραμμών της Κύπρου, κατά της άναρχης εκμετάλλευσης του Ακάμα και υπέρ της λήψης μέτρων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση αποτυπώνεται και σε ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο αλλά πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο με 27.655 προσωπικές συνεντεύξεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και 504 προσωπικές συνεντεύξεις στην Κύπρο.

Στις απαντήσεις βλέπουμε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ να ζητά η Ευρώπη να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, να ζητά από την κυβέρνηση να θέσει φιλόδοξους στόχους για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να απαιτεί τη χρηματοδότηση καθαρότερων πηγών ενέργειας.

Ένα συντριπτικό 83% των ερωτηθέντων στην Κύπρο θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με το 2017.

Ξέρουμε από λειψυδρία

Αυτό δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία των Κυπρίων έχει γίνει συνειδητά υπέρμαχος του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους ερευνητές το ποσοστό των Κυπρίων που θεωρούν πως η κλιματική αλλαγή είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα έχει μεν υπερδιπλασιαστεί, όμως βρίσκεται και πάλι μόλις στο 14% σε σύγκριση με το 23% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η πρώτη επιλογή των Κυπρίων (με 29%) όπως και των Ευρωπαίων κατά μέσο όρο (με 27%) είναι η φτώχεια, η πείνα και η έλλειψη πόσιμου νερού. Η επιλογή αυτή ίσως οφείλεται σε μια αντίληψη των καταστάσεων που ανήκει σε περασμένες εποχές, όταν η κύρια είδηση στις διεθνείς σελίδες των εφημερίδων και στα τελευταία λεπτά των δελτίων ειδήσεων ήταν οι λιμοί σε αφρικανικές χώρες. Ή ίσως και να σχετίζεται με το ότι η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ένα φαινόμενο γνωστό στην Κύπρο.

Από την άλλη, υπάρχει και η ευκαιρία για τους Κύπριους να ενημερωθούν πως η φτώχεια και η έλλειψη πόσιμου νερού (και οι μεταναστευτικές ροές που βλέπουν όλο και περισσότερο να επηρεάζουν την Ευρώπη και τη χώρα μας ειδικότερα) δεν είναι άσχετες με την αποσταθεροποίηση του κλίματος ανά το παγκόσμιο.

Ωστόσο η Κύπρος είναι μία από τις 19 χώρες στις οποίες το ποσοστό που έδωσε αυτή την απάντηση μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το 2017. Στην Κύπρο η μείωση αυτή φτάνει τις 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Who you gonna call

Στην ερώτηση (με πολλαπλές επιλογές) ποιος θεωρούν ότι πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες της ΕΕ κατά μέσο όρο κατατάσσουν πρώτα τις εθνικές κυβερνήσεις, μετά τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και τρίτη την ΕΕ. Στην Κύπρο και σε μερικές άλλες χώρες οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία θεωρούνται η πρώτη κατηγορία που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες πριν τις εθνικές κυβερνήσεις.

Μόλις περίπου τρεις στους δέκα απαντούν πως εναπόκειται στους ίδιους προσωπικά και ένας στους δέκα έχει απαντήσει “όλοι αυτοί”, που δείχνει ότι τουλάχιστον γίνονται αντιληπτές οι συστημικές ευθύνες και οι μεγαλύτερες λύσεις που χρειάζονται. Με άλλα λόγια, οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πως η διάσωση του περιβάλλοντος δεν εξαρτάται μόνο από το αν οι ίδιοι επιλέξουν χάρτινα καλαμάκια για τον φραπέ.

Έξι στους δέκα πάντως απαντούν πως έχουν προβεί σε ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση τους τελευταίους έξι μήνες, μια αύξηση κατά 10% περίπου σε ΕΕ και Κύπρο σε σχέση με το 2017.

Φυτέψτε κονδύλια

Οι Κύπριοι είναι επίσης πολύ πιο ανοιχτοί και έτοιμοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε λύσεις όπως η χρηματοδότηση καθαρότερων μορφών ενέργειας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μείωση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των λόμπι των εισαγωγέων αυτοκινήτων να διατηρήσουν τις ίδιες πρακτικές στην αγορά.

Μάλιστα η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των 28 κρατών μελών της οποίας οι πολίτες συμφωνούν με την πιο πάνω πολιτική γραμμή. Σε ποσοστό 71% συμφωνούν πλήρως και σε 24% τείνουν να συμφωνήσουν, σε σύγκριση με 44% και 40% αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται επίσης περισσότερη προθυμία για μέτρα που θα αντισταθμίζουν την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, παράλληλα με τον περιορισμό τους. Στην ερώτηση σημειώνεται ως παράδειγμα ενός τέτοιου μέτρου η αύξηση των δασικών εκτάσεων, καθώς γίνεται κατανοητό πως το παιδικό τραγούδι “φυτέψτε δέντρα στην πλαγιά εκεί” μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές και οφέλη στον 21ο αιώνα.

Τέλος, το 86% των Κυπρίων (σε σύγκριση με μόλις το 55% πανευρωπαϊκά) θεωρεί πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να θέσει φιλόδοξους στόχους σε σχέση με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή. Πρόκειται για διαχρονική τάση καθώς το 2017 το ποσοστό αυτό στην Κύπρο ήταν μόλις κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο.

Στην Κύπρο η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ της χρηματοδότησης καθαρότερων μορφών ενέργειας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μείωση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα οι Κύπριοι είναι πρώτοι στην Ευρώπη. Οι Κύπριοι είναι επίσης πρώτοι μεταξύ των πολιτών που ζητούν φιλόδοξους στόχους από την κυβέρνησή τους για περισσότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι πρώτοι που ζητούν κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και κίνητρα για μέτρα σχετικά με την ενθάρρυνση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η μόνωση των σπιτιών και η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.