POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Όταν ο απατεώνας Τζο Λο συνάντησε τους δικούς μας!» του Κρίτωνα Καψάλη 

 

Μετά την κατάθεση του Αρχιεπισκόπου στην ερευνητική επιτροπή για τα διαβατήρια, η σκανδαλώδης πολιτογράφηση του Μαλαισιανού Τζο Λόου το 2015 που απεκάλυψε ο «Πολίτης» το φθινόπωρο του 2019 επανέρχεται στην επικαιρότητα για δύο λόγους: Πρώτον, για τη δωρεά ύψους 300.000 ευρώ στην Ιερατική Σχολή. Δεύτερον, για την έπαυλη του κ. Λόου που κτίστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή Λιμνάρα της Αγίας Νάπας, η οποία τότε ήταν ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής.

Στην κατάθεσή του πάντως ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, «ο Μακαριώτατος δεν ήταν ίσως το καταλληλότερο πρόσωπο για να καταθέσει για την υπόθεση. Ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος δεν έμπαινε στα βαθιά σε τέτοιες υποθέσεις. Εξάλλου το διαβατήριο του Τζο Λόου εξεδόθη στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, σε μια περίοδο που ο Μακαριώτατος υπέφερε από τον σπόνδυλό του και μπαινόβγαινε στο ογκολογικό για χημειοθεραπείες. Άλλοι χειρίστηκαν την υπόθεση και άλλοι έπρεπε να βρεθούν ενώπιον της ερευνητικής», σύμφωνα με πηγές στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Το νέο στοιχείο στην υπόθεση Λόου που κατάθεσε ο Μακαριώτατος ήταν το όνομα του ντιβέλοπερ Χαρτούμπαλου, της εταιρείας Damarion Holdings Ltd, που εδρεύει στη Λευκωσία με διευθυντή τον Νικόλαο Μηνά και γραμματέα την εταιρεία Fidescorp Services Ltd.

Μέσα από τα πιο πάνω ονόματα και πάλι η υπόθεση δεν φωτίζεται περαιτέρω. Παραμένουν ακόμα αναπάντητα τα ερωτήματα: Ποιος πρότεινε το τεμάχιο στην περιοχή Λιμνάρα στην Αγία Νάπα, το οποίο εν μέρει ήταν προβληματικό διότι ένα μέρος του ανήκε σε ζώνης προστασίας παραλίας; Ποιοι έκαναν τις διαβουλεύσεις με την Damarion και τη Fidescorp Services Ltd; Ο Αρχιεπίσκοπος με βάση τα όσα ανέφερε στην ερευνητική δεν φαίνεται να γνώριζε πολλά. Μόνο τα βασικά. Ότι έχουμε ένα κομμάτι γης, ότι ο εργολάβος που κτίζει για να μας πληρώσει πρέπει να κάνει δύο-τρεις πολιτογραφήσεις και ότι έπρεπε να μιλήσει με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εσωτερικών για να βοηθήσουν. Βεβαίως οι άνθρωποι γύρω του τον είχαν ενημερώσει ότι ο πελάτης, δηλαδή ο Τζο Λόου, ήταν διατεθειμένος να κάνει και μια γενναία εισφορά μόλις γίνει η δουλειά του.

Οι άνθρωποι-«κλειδιά»

Τον Τζο Λόου έφερε στην Κύπρο η διεθνής εταιρεία πολιτογραφήσεων Henley’s & Partners, με τοπικό συνεργάτη το λογιστικό γραφείο Fidescorp Services Ltd που ανήκει στον κ. Σάββα Πογιατζή. Η κυπριακή εταιρεία ενέγραψε στο όνομα του κ. Λόου τοπική εταιρεία και ξεκίνησαν οι διαδικασίες πολιτογράφησης από τον Μάιο του 2015. Ο Τζο Λόου με έμβασμα 5,960 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου στις 24 Ιουνίου 2015, μέσω Deutsche Bank, ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην απαραίτητη αγορά ακινήτων για να ενταχθεί στο σχέδιο πολιτογράφησης.

Άνθρωπος-«κλειδί», σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας για την διεκπεραίωση της πράξης, υπήρξε ο πρώην διευθυντής του Κτηματολογίου κ. Ανδρέας Χριστοδούλου, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον οικονομικό διευθυντή της Αρχιεπισκοπής κ. Δήμο Δήμου. Τα δύο αυτά άτομα συμβούλευαν τον Μακαριώτατο για όλες τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν.

Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε ότι ο κ. Τζο Λόου θα βρισκόταν στην Κύπρο για μερικές μέρες τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε του ζητήθηκε να απευθύνει επιστολή στον τότε ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο. Απαραίτητο τηλεφώνημα έγινε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει, σύμφωνα δε με πληροφορίες μας ο κ. Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Σωκράτη Χάσικο και του είπε να είναι βοηθητικός. Στις 9 του ίδιου μηνός είχαν εκδοθεί άλλα δύο διαβατήρια Κινέζων επενδυτών για αγορά επαύλεων στην ίδια τοποθεσία.

Οι 300.000 ευρώ

Με βάση το σχέδιο μιας επιτελικής ομάδας στην Αρχιεπισκοπή, η συμφωνία με τον Λόου ήταν να πάρει το διαβατήριο στο χέρι και να καταβάλει την ίδια μέρα μέσω τραπεζικής επιταγής 300.000 ευρώ. «Τα περί δωρεάς στην Ιερατική Σχολή ήταν το σενάριο-δικαιολογία της επόμενης μέρας», σύμφωνα με έγκυρη πηγή. Η κρίσιμη ημερομηνία ορίστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2015. Την ημέρα αυτή ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, «έστειλε στην Αρχιεπισκοπή το διαβατήριο του Λόου και την ίδια μέρα οι άνθρωποί του παρέδωσαν στον οικονομικό διευθυντή της Αρχιεπισκοπής κ. Δήμου την επιταγή των 300.000 ευρώ». Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο κ. Λόου θα έπρεπε να μεταβεί στο Υπουργείο Εσωτερικών να ορκιστεί Κύπριος πολίτης και να υπογράψει έγγραφο παραλαβής του διαβατηρίου του; Είναι διαθέσιμο τέτοιο έγγραφο; Ούτως ή άλλως ο οικονομικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής μόλις παρέλαβε το διαβατήριο του Λόου αναφώνησε: «Τσιάκκος ο Χάσικος». Προφανώς ο υπουργός μετά τις παραστάσεις από την Αρχιεπισκοπή και τα φορτικά τηλεφωνήματα από το Προεδρικό ενέδωσε και το έβγαλε. Το σίγουρο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, «είναι ότι ο κ. Χάσικος δεν ήταν μέρος κάποιας οικονομικής συμφωνίας. Απέκτησε όμως τη συμπάθεια του Αρχιεπισκόπου, κάτι που φάνηκε το 2018 όταν του εκμίσθωσε το κανάλι Mega».

Βεβαίως, αν κρίνουμε από το τεράστιο ποσό που έφερε στην Κύπρο ο κ. Λόου (5.960.000 ευρώ), εγείρονται και κάποια άλλα ερωτήματα. Από πού κι ώς πού αυτό το τεράστιο ποσό για πολιτογράφηση, όταν αυτό που απαιτείτο ήταν η αγορά ενός ακινήτου 500.000 ευρώ και κάποια κατάθεση στην τράπεζα; Όπως καταγράφηκε μέσα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Πολίτη» το 2019, ο κύριος μεσάζων ήταν η εταιρεία Henley’s & Partners, η οποία με βάση αποδεικτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο «Π» εισέπραξε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ποσό 650.000 ευρώ ως προμήθεια πώλησης (sales commission). Η έπαυλη αγοράστηκε προς 5 εκατ. ευρώ. Γνωρίζουμε ωστόσο, με βάση πάντα στοιχεία πωλήσεων της Henley’s & Partners στην περιοχή Λιμνάρα, ότι παρόμοια έπαυλη στην οικογένεια των Αφγανών Ραχμανί πωλήθηκε μόνο έναντι 2,2 εκατ. ευρώ. Νομιμοποιείται εν ολίγοις κάποιος να ρωτήσει κατά πόσον ο Τζο Λόου πλήρωσε τα μαλλιοκέφαλά του γιατί έδωσε και αλλού μίζες. Αυτό βέβαια είναι αντικείμενο διερεύνησης της ερευνητικής, η οποία ελπίζουμε να μην μείνει μόνο στην κατάθεση του Αρχιεπισκόπου σε αυτήν την περίπτωση.

Η γη στην Αγία Νάπα

Η περιοχή Λιμνάρα ή Άμμος του Καμπούρη, σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υπουργείο Γεωργίας, ανήκε σε ζώνη προστασίας της παραλίας. Στις 10 Οκτωβρίου 2013 το Υπουργικό Συμβούλιο παρανόμως προχώρησε σε διαχωρισμό οικοπέδων (χωρίς πρόσβαση, διαχωρισμό δρόμων κ.λπ.) και την ίδια ακριβώς μέρα έγινε στην Αρχιεπισκοπή πρόταση ανταλλαγής της περιουσίας έναντι οφειλής με περιουσία της Αρχιεπισκοπής στην Έγκωμη η οποία είχε απαλλοτριωθεί το 2011. Κι αυτή η πρόταση ήταν παράνομη αφού ανταλλαγές γίνονται μόνο με άτομα με πενιχρά οικονομικά και εντός της ίδιας επαρχίας. Η Αρχιεπισκοπή αποδέχθηκε την ανταλλαγή στις 11 Δεκεμβρίου 2012. Διάφοροι ιδιοκτήτες γης βρίσκονται αυτήν τη στιγμή ενώπιον δικαστηρίων διότι η αλλαγή της ζώνης προστασίας της παραλίας επηρέασε την αξία των δικών τους οικοπέδων. Για παρεμβάσεις στην παραλία υπάρχει και η γνωστή διαμάχη μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και του Δήμου Αγίας Νάπας.

Υπό εκποίηση

Υπό κάποιες συνθήκες ο Τζο Λόου, ο οποίος με ξένα κόλλυβα (έκλεψε 10 δισ. δολάρια από το επενδυτικό ταμείο της χώρας του) ήρθε στη χώρα μας και σκόρπισε τα κλεμμένα σε επαύλεις και μίζες, είναι και για λύπηση. Ο ίδιος είναι καταζητούμενος ως μέγας-απατεώνας, αλλά όταν έμπλεξε με τους δικούς μας, μάλλον τα χρειάστηκε! Έναν μήνα μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο και αφού τακτοποιήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες και γέμισαν τα πορτοφόλια των τοπικών παικτών, όπως γλαφυρά ανέφερε στην κατάθεσή του ο Σωκράτης Χάσικος, η τράπεζα κατήγγειλε τον πελάτη της στη ΜΟΚΑΣ ως ύποπτο για διαφθορά. Μερικούς μήνες αργότερα η ΜΟΚΑΣ ξεκίνησε έρευνα εναντίον του. Δεν ξαναπάτησε το πόδι του στη Νήσο των Αγίων. Έκτοτε καταζητείται και κρύβεται μάλλον στην Κίνα. Οι αρχές της Δημοκρατίας, όπως έγραψε ο «Πολίτης», σε μια έξαρση εξορθολογισμένης τιμιότητας, έχουν επικοινωνήσει με τις αρχές της Μαλαισίας για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του, ο οποίος δικάζεται στη χώρα αυτή in absentia. Όπως μας πληροφορούν από τη Νομική Υπηρεσία, μετά την αναμενόμενη καταδίκη του Τζο Λόου, θα εκδοθεί διάταγμα δήμευσης των περιουσιακών του στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο. Εν τοιαύτη περιπτώσει, η Νομική Υπηρεσία θα καταθέσει ενώπιον των δικαστηρίων διάταγμα δήμευσης της έπαυλης Λόου και θα προχωρήσει στη διαδικασία εκποίησής της. Σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα, η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να εισπράξει το 50% των χρημάτων διότι αυτή έφερε εις γνώσιν των αρχών της Μαλαισίας την υπόθεση.

Αν παραμένει κάτι σε εκκρεμότητα είναι το τι θα γίνει σε περίπτωση καταδίκης του Τζο Λόου με τις 300.000 που πήρε η Αρχιεπισκοπή. Οι αρχές της Μαλαισίας σε απαντητική επιστολή τους προς τη Νομική Υπηρεσία ανέφεραν ότι διεκδικούν την περιουσία του Τζο Λόου στην Κύπρο αλλά άφησαν ασχολίαστη τη σημείωση της Νομικής Υπηρεσίας ότι ο κ. Λόου προέβη σε δωρεά ύψους 300.000 ευρώ προς την Εκκλησία και άλλες 10 χιλιάδες στον προσωπικό λογαριασμό του Αρχιεπισκόπου. Εν ολίγοις, εναπόκειται στη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου κατά πόσον θα ζητήσει τα χρήματα από την Αρχιεπισκοπή. Επισήμως η Μαλαισία δεν τα ζητά, ο δε Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι θα τα επιστρέψει αν τα ζητήσει επισήμως η Μαλαισία.

 

«Η πενταμερής για το Κυπριακό και στο βάθος διαφθορά» του Μακάριου Δρουσιώτη

 

Καλοκαίρι η τελική διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά – Όλοι θέλουν κάτι να γίνει στο Κυπριακό

 

Απογοητευμένοι οι πολίτες, πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ – Δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό του «Π»

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.