Φόρμα αναζήτησης

Ο Νεοκλής, ο Νιαζί και οι άλλοι

Τελικά το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τους προβληματισμούς του στη συνεδρίασή του την περασμένη Τρίτη και να θέσει τέρμα στη συζήτηση για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις ευρωεκλογές. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι το κόμμα θα έχει την πρωτιά ως προς τα χρονοδιαγράμματα στη βάση των οποίων θα ριχτεί στην προεκλογική μάχη.

Στο ΑΚΕΛ όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζουν στον οργανωτικό τομέα διατηρούν σταθερά τη λειτουργία των συντεταγμένων οργάνων τους ιδιαίτερα όταν πρόκειται να πάρουν αποφάσεις που αφορούν μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ειδικά σήμερα όπου οδηγούνται σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ενώ ήδη βρίσκονται για δεύτερη πενταετία στην αντιπολίτευση και μάλιστα σε μια πολύ οριακή φάση για το μέλλον της Κύπρου από τη μια, αλλά και το μέλλον της παράταξης από την άλλη. Αν και οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν τις ιδιομορφίες τους, εντούτοις στο ΑΚΕΛ δεν εισέρχονται σε μια λογική υποβάθμισής τους έστω και αν θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη για την παράταξη αν δεν βρεθεί στο νέο Ευρωκοινοβούλιο με δύο έδρες όπως στις προηγούμενες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Οι προβληματισμοί

Σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων στο κόμμα, σε όλες τις κομματικές οργανώσεις τα θέματα των ευρωεκλογών κινούνταν παράλληλα και με τις βασικές ανησυχίες και τους προβληματισμούς για τις εξελίξεις με τα αδιέξοδα στο Κυπριακό, όπου στη βάση ασκήθηκε και κριτική για το γεγονός ότι «το κόμμα ανέχθηκε και κυρίως εμπιστεύθηκε τον Νίκο Αναστασιάδη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, απασχόλησαν τα μέλη τα θέματα της οικονομίας των τεράστιων ανισοτήτων στους χώρους εργασίας αλλά και εντοπίστηκαν και οι μεγάλες αδυναμίες του συνδικαλιστικού κινήματος να κινήσει «τις μηχανές τις αντίστασης στις ανισότητες». Λόγω και της χρονικής συγκυρίας συζητήθηκαν και τα ζητήματα της παιδείας όπως και τα θέματα της υγείας. Οι συζητήσεις επομένως στο κόμμα δεν ήταν μονοσήμαντες. Το κόμμα είχε την ανάγκη να ακούσει τα μέλη και τους φίλους του που συμμετέχουν στις κομματικές ομάδες βάσης, οι οποίες έτσι και αλλιώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα συμμετοχής, σχετικά με τους εφ’ όλης της ύλης προβληματισμούς τους.

Βεβαίως αναπόφευκτα, και εφόσον οι συνελεύσεις έχουν ως αφετηρία τις ευρωεκλογές και τη μεγάλη μάχη για τη διατήρηση, χωρίς άλλη συζήτηση των δύο θέσεων στο Κοινοβούλιο, τέθηκαν στη βάση εν είδει προβληματισμού και μια σειρά ονόματα. Σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος, τα ονόματα που ακούστηκαν στις τοπικές συνελεύσεις περισσότερο είχαν να κάνουν με έναν ευρύτερο προβληματισμό για την εμφάνιση εκείνων των προσωπικοτήτων που θα συνθέτουν από τη μια τον κομματικό χαρακτήρα ορισμένων υποψηφιοτήτων και από την άλλη την εμφάνιση προσωπικοτήτων οι οποίες θα δώσουν και τον ευρύτερο χαρακτήρα και τη δυναμική μιας ιδιόμορφης εκλογικής διαδικασίας όπως είναι οι ευρωεκλογές.

Οι πιθανές υποψηφιότητες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο μικροσκόπιο του πολιτικού γραφείου και οι οποίες το ερχόμενο Σάββατο θα τεθούν ενώπιον της κεντρικής επιτροπής περισσότερο έχουν να κάνουν με μια
κατανομή διαφόρων προσανατολισμών και χαρακτηριστικών έτσι που και τα έξι πρόσωπα τα οποία θα βρεθούν στο ψηφοδέλτιο να αποτελούν εν δυνάμει ικανές υποψηφιότητες να βρεθούν στις δύο πρώτες θέσεις. «Θα ήταν εντελώς μη παραγωγικό και αποτρεπτικό για τους ψηφοφόρους του κόμματος, κυρίως σε μια χαλαρή διαδικασία, όπως χαρακτηρίζονται οι ευρωεκλογές, να δημιουργήσουμε και αντικίνητρα μη συμμετοχής σε αυτές», σημειώνει ενδεικτικά στον «Π» στέλεχος του κόμματος, εξηγώντας πως δεν «πρόκειται να αφήσουμε να υπάρξουν «ακλόνητα φαβορί» αλλά να ενσωματωθούν στο ψηφοδέλτιο πολιτικά πρόσωπα ικανά να διεκδικήσουν και να προσελκύσουν με την προσωπικότητα τη δράση, την πολιτική και την κοινωνική τους πρακτική και τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους τόσο από τον χώρο της Αριστεράς όσο και ευρύτερα από το προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών».

Το προβάδισμα

Παρά τους στόχους για μια ανοικτή μάχη στην εσωκομματική λίστα, όλοι στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται πως αναπόφευκτα κάποιοι εκ των υποψηφίων θα έχουν ένα μικρό έστω προβάδισμα. Μια τέτοια υποψηφιότητα είναι εκείνη του σημερινού ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη. Από τη στιγμή που το κόμμα αποφάσισε ότι θα τον κρατήσει στους υποψηφίους, τότε αυτομάτως μπαίνει σε υποψηφιότητα με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με τις όποιες άλλες υποψηφιότητες. Αυτό ωστόσο δεν προκαθορίζει κανένα τελικό αποτέλεσμα ιδιαιτέρως σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση.

Το στοίχημα υποψηφιότητας Νιαζί

Στο κόμμα ξεκαθάρισαν ακόμη, και αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος στις αποφάσεις της Αριστεράς, τη σχεδόν σίγουρη υποψηφιότητα του Τουρκοκύπριου ακαδημαϊκού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Μια τέτοια απόφαση ανατρέπει παλαιότερους φόβους και θεωρίες ότι η παρουσία ενός Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις όμορες με το ΑΚΕΛ δυνάμεις εντός της τ/κ κοινότητας. Κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή δεν υφίσταται. Η αμοιβαία καλή θέληση για τη συμμετοχή του ακαδημαϊκού στο ψηφοδέλτιο υπάρχει αλλά τονίζεται από πολλούς ότι η υποψηφιότητα αυτή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Στο ΑΚΕΛ θα πρέπει να αντιληφθούν πως μια τέτοια υποψηφιότητα δεν εισέρχεται στο ψηφοδέλτιο απλώς για να το διανθίσει με έναν Τουρκοκύπριο. Πολλοί στο κόμμα αλλά και πολλοί Τουρκοκύπριοι της Αριστεράς θεωρούν ότι αυτή η υποψηφιότητα είναι ένα στοίχημα για όλους, κυρίως πολιτικό, και δεν μπορεί να τρέξει και να μην υπάρξουν τα εχέγγυα επιτυχίας της. Όπως πληροφορείται ο «Π», παρά τις ενστάσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας η οποία θεωρεί ότι «οι δύο από τις έξι έδρες με τις οποίες εκπροσωπείται η Κύπρος της ανήκουν αλλά τις «νέμονται» οι Ελληνοκύπριοι, ήδη μια μεγάλη ομάδα στελεχών και μελών των αριστερών σχημάτων στην κοινότητα είναι έτοιμοι να στηρίξουν την υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα ενισχύσει τη μάχη της επανένωσης και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, ούτε θα εδραιώσει τη λογική του διαχωρισμού. Υπό την έννοια αυτή, η υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δεν θα πρέπει να έχει περιθώρια αποτυχίας γιατί το πολιτικό κόστος τόσο εντός της ελληνοκυπριακής όσο και εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα είναι μεγάλο.