POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ο ανήξερος κ. Κώστας ΚληρίδηςΔεν είναι η πρώτη φορά που ο γενικός εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης παριστάνει τον ανήξερο και επιχειρεί φορτώσει τις ελλείψεις του ιδίου και της Νομικής Υπηρεσίας σε ώμους τρίτων.

Αναφερόμαστε στην απόφαση του κ. Κληρίδη τη βδομάδα που πέρασε να κατηγορήσει και ποινικά 15 αξιωματικούς και αστυνομικούς για την υπόθεση των πολλαπλών δολοφονιών του Νίκου Μεταξά. Σε ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι ανακριτές που διόρισε ο γενικός εισαγγελέας “θεώρησαν ότι το σύνολο των γεγονότων που προκύπτει από το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό υπερβαίνει τα όρια της όποιας απλής πειθαρχικής ευθύνης και οι επιλήψιμες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις μελών της Δύναμης αλλά και αξιωματικών που ήσαν επιφορτισμένοι οι μεν με τη διενέργεια των ανακρίσεων οι δε με το καθήκον για διεξοδική μελέτη των φακέλων για έλεγχο και εντοπισμό κενών, συνιστούν υπόβαθρο στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων”.

Σαφέστατα και πολλά μέλη της Αστυνομίας φέρουν ευθύνη για την μη έγκαιρη διερεύνηση των καταγγελιών. Και, ναι, πρέπει να κατηγορηθούν και αν κριθούν ένοχοι να καταδικαστούν. Τίθεται ωστόσο ένα πελώριο παράπλευρο ερώτημα: Μόνον οι αστυνομικοί φταίνε ή μήπως φταίει και η Νομική Υπηρεσία και ο γενικός εισαγγελέας που καθοδηγούσαν τις έρευνες; Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι ο γενικός εισαγγελέας και η υπηρεσία του δυστυχώς επέδειξαν ασύγγνωστη ολιγωρία στη διερεύνηση του θέματος.

  • Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο μια αλλοδαπή μητέρα θύματος δήλωσε ότι έστειλε επιστολές προσωπικά στον γενικό εισαγγελέα, ζητώντας έρευνα για την κόρη της, οι οποίες έμειναν αναπάντητες.
  • Απεναντίας ο κ. Κώστας Κληρίδης, όπως μετέδωσε το Σίγμα, δήλωνε παρασκηνιακά ότι η Νομική Υπηρεσία δεν είχε καμιά εμπλοκή με το θέμα, παριστάνοντας τον ανήξερο.
  • Υπό την πίεση των γεγονότων στη συνέχεια ο κ. Κώστας Κληρίδης ζήτησε να γίνει έρευνα όπου και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αρκετοί φάκελοι στα ράφια της Νομικής Υπηρεσίας που προσκόμισε η Αστυνομία, οι οποίοι όμως έκλεισαν
  • Σήμερα μαθαίνουμε από διαμαρτυρόμενους αστυνομικούς που θα διωχθούν ποινικά ότι κάτω από την απόφαση για κλείσιμο των υποθέσεων βρισκόταν και η υπογραφή του κ. Κώστα Κληρίδη.

Παροιμιώδης

Η στάση αυτή του κ. Κληρίδη, να μην αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες του αλλά να τα φορτώνει πάντα σε τρίτους, είναι πλέον παροιμιώδης.

Παρόμοια στάση τήρησε και σε όλες τις δίκες ως κατήγορος μελών του δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου για τα φρικτά γεγονότα της περιόδου του 2013 όταν οδηγηθήκαμε σε μνημόνια και κουρέματα. Έχασε όλες τις δίκες αλλά στο τέλος επιχείρησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες στους δικαστές παρουσιάζοντας σχεδόν στο σύνολό του το Ανώτατο Δικαστήριο ως διαπλεκόμενο. Με λίγα λόγια ο κ. Κληρίδης έχασε τις δίκες γιατί όλοι οι δικαστές ήταν πιασμένοι. Σύμφωνα με έγκυρη νομική πηγή, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος και μια σοβαρή αυτοκριτική για το πώς χειρίστηκε τις υποθέσεις πριν κατηγορήσει τρίτους. Σύμφωνα με την ίδια νομική πηγή:

  • Στήριξε το βασικό κατηγορητήριό του σε μια απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία ωστόσο είχε εκπέσει στο δικαστήριο ως παρατύπως και παρανόμως επιβληθείσα. Πώς μπορούσε να σταθεί αυτή η απόφαση στη συνέχεια και γιατί ο κ. Κώστας Κληρίδης επέμενε τόσο να τη διατηρεί;
  • Αγνόησε εισηγήσεις να διευρύνει την ομάδα των κατηγορουμένων στελεχών της τράπεζας, η οποία θα του έδινε τεράστια περιθώρια ελιγμών για να μπορέσει έτσι να βρει μάρτυρες κατηγορίας και σε άλλα επίμαχα θέματα. Διαφώνησε κατηγορηματικά με αυτές τις εισηγήσεις.
  • Επέμενε να χρησιμοποιεί μια προβληματική υπό τις περιστάσεις διαδικασία χρήσης μαρτύρων, σε σημείο που το δικαστήριο του υπέδειξε ότι καταχράται τη διαδικασία.

Είναι αλήθεια ότι για τους δικαστές του Ανωτάτου θα μπορούσε κάποιος να γράψει πολλά ασκώντας κριτική. Είναι ωστόσο από την άλλη παραδεκτό ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κληρίδης παρέδωσε συλλήβδην τους πρώην συναδέλφους του στον όχλο επειδή κάποια από τα παιδιά τους εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία ήταν σχεδόν χυδαίος. Σάμπως και δεν υπάρχουν νομικοί εντός της Νομικής Υπηρεσίας (συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου) τα παιδιά των οποίων εργάζονταν κατά την επίμαχη περίοδο σε τράπεζες αλλά και σε άλλα μεγάλα δικηγορικά γραφεία του γνωστού δικηγορικού κατεστημένου της Λευκωσίας!

Τα σικέ

Την ίδια τακτική, να λειτουργεί δηλαδή παντελώς αναποτελεσματικά και να μην αναλαμβάνει πότε και καμιά ευθύνη, ακολούθησε ο κ. Κληρίδης και στην υπόθεση των σικέ στο ποδόσφαιρο. Το θέμα ξεκίνησε με τα στημένα στα μεγάλα ασιατικά στοιχηματικά γραφεία. Η Αστυνομία διερεύνησε τις καταγγελίες, και βεβαίως τα ασιατικά γραφεία δεν συνεργάστηκαν. Αφού σύμφωνα με αστυνομική πηγή ενημερώθηκε αρμοδίως ο κ. Κληρίδης, έκρινε ορθό –όπως και έπραξε– να ζητήσει από τις αστυνομικές αρχές “να αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις στα συρτάρια, χωρίς να εισηγηθεί έστω τη λήψη καταθέσεων από άτομα ή ομάδες που εμπλέκονταν στους αναφερόμενους αγώνες”.

Υπενθυμίζεται πως η Αστυνομία έχει στείλει αίτημα προς τον κ. Κληρίδη για περαιτέρω οδηγίες όσον αφορά και το δημοσίευμα σε ισπανική εφημερίδα τον Ιανουάριο του 2019 σε σχέση με ενέργειες του ποδοσφαιριστή Λαρένα αλλά και πάλι δεν έκανε τίποτε, με αποτέλεσμα να παραμένει και αυτή η υπόθεση στα συρτάρια και να σκονίζεται. Ας μην μιλήσουμε για τους δεκάδες κόκκινους φακέλους για τους οποίους η Νομική Υπηρεσία επίσης δεν έκανε τίποτα. Ας μην μιλήσουμε για τις καταγγελίες για 17 σικέ που έκανε ο διαιτητής Μάριος Παναγή τον Δεκέμβριο του 2014.

Ανακοίνωση της Αστυνομίας την επομένη των καταγγελιών ανέφερε: “Ο Μάριος Παναγή προσήλθε για κατάθεση, το περιεχόμενο της οποίας θα αξιολογηθεί και θα αποφασιστεί ο χειρισμός του θέματος. Η Αστυνομία διαβεβαιώνει ότι οι καταγγελίες διερευνώνται με σοβαρότητα και λεπτομέρεια πάντα σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία”. Τι έκανε η Νομική Υπηρεσία; Μάλλον τίποτα, με αποτέλεσμα ο Παναγή τους επόμενους μήνες να εγκαταλείψει την Κύπρο για λόγους ασφαλείας!

Η υπόθεση Μεταξά

Η παροιμιώδης αναποτελεσματικότητα του γενικού εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας σε μια σειρά υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος θα μπορούσε να εξηγηθεί και με γνώμονα την ικανότητα ή όχι κάποιων νομικών της υπηρεσίας αυτής. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί, αν δε εργάζεσαι και στο Δημόσιο βαθμολογείσαι και ως εξαιρετικός. Η υπόθεση ωστόσο των δολοφονιών του Μεταξά δεν είναι μια υπόθεση για την οποία η Νομική Υπηρεσία θα κριθεί για τις νομικές της γνώσεις, αλλά για το ενδιαφέρον ή την αδιαφορία την οποία επέδειξε. Όπως και οι αστυνομικοί. Η Νομική Υπηρεσία διά της υπογραφής του γενικού εισαγγελέα έκλεισε υποθέσεις, οι οποίες όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια μπορούσαν να διερευνηθούν και να εξιχνιαστούν μέσα σε μία βδομάδα. Με λίγα λόγια ο γενικός εισαγγελέας δεν μπορεί αβρόχοις ποσί να οδηγεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου 15 αστυνομικούς και να αφήνει τη δική του υπηρεσία στο απυρόβλητο. Θα δεχθούμε ότι δεν μπορεί να αυτοκατηγορηθεί. Ούτως ή άλλως δεν απέδειξε ποτέ στα 7 χρόνια που κατέχει αυτό το αξίωμα ότι είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Γι’ αυτό ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίσει ανεξάρτητη διερευνητική αρχή για να εξετάσει την υπόθεση. Αν δεν το κάνει τότε είναι και αυτός συνυπεύθυνος. Οι δολοφονίες Μεταξά είναι μια υπόθεση που αμαύρωσε την εικόνα της Κύπρου διεθνώς. Πρέπει να βεβαιωθούμε, διά της παραδειγματικής τιμωρίας όσων αποδειχθεί η ενοχή, ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.