Φόρμα αναζήτησης

Νέα Κομισιόν: Τρεχάλα με 100 μέρες φαγούρα

Ο κύβος τελικά ερρίφθη και τα πιο ακραία σενάρια δεν επαληθεύθηκαν – η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει (εκτός νέου συγκλονιστικού απροόπτου) τα καθήκοντά της την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. Η διαδικασία για στελέχωση των γραφείων του κάθε επιτρόπου, της Γραμματείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Τομέα Επικοινωνιών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, και εντείνεται ενόψει της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο στις 27 Νοεμβρίου.

Η νέα Επιτροπή θα πρέπει να μπει αμέσως στα βαθιά, χωρίς θεωρητικά να υπολογίζει διακοπές και αργίες, καθώς η κ. Φον ντερ Λάιεν έχει δεσμευτεί πως στις πρώτες 100 μέρες της θητείας της θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Πολιτική, ή όπως έχει ονομαστεί στο πιο αμερικάνικο, τη European Green New Deal. Ο στόχος είναι φιλόδοξος: ουσιαστικά αφορά μέτρα που θα συνεισφέρουν στο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ισοζύγιο παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.

Λόγω και των καθυστερήσεων αλλά λόγω και των αμφισβητήσεων που δέχθηκε πριν ακόμα η επιλογή της επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει βάλει υψηλούς στόχους. Οι δεσμεύσεις για τις πρώτες 100 μέρες περιλαμβάνουν και την κατάθεση νομοθεσιών για συντονισμένη ρύθμιση των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία, την κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά δεν μένουν εκεί: στις πρώτες 100 ημέρες θα κατατεθούν προτάσεις για διασφάλιση ενός δίκαιου ελάχιστου μισθού και για καταπολέμηση της ανισότητας στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Και αυτό είναι μόνο το προγραμματισμένο πλάνο εργασίας: οι νομικοί σύμβουλοι της Κομισιόν έχουν βρει διατύπωση ώστε το νέο σχήμα να μπορεί να αναλάβει ακόμα και χωρίς τον Βρετανό επίτροπο που έπρεπε να προταθεί από το Λονδίνο μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να προσβάλει τη νομιμότητα του Κολεγίου.

Ταυτόχρονα είναι σχεδόν βέβαιο πως η μάχη κρατών μελών μεταξύ τους και με το Κοινοβούλιο για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, εξαντλώντας τα χρονοδιαγράμματα. Αλλά και πως, εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να διασώσει την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ, θα πρέπει από την πρώτη στιγμή να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας ένταξης που απαιτεί η Γαλλία, και να πιέσει ταυτόχρονα να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία ή και στην Αλβανία.

Δεν είναι τυχαίο που η νέα πρόεδρος έχει δώσει οδηγίες να δημιουργηθεί ένα μικρό… υπνοδωμάτιο δίπλα από το γραφείο της στον 13ο όροφο του Μπερλεμόντ, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Κομισιόν, διατηρώντας το Ανόβερο της Γερμανίας ως τη μόνιμη κατοικία της.

 

Προώθηση αντί προστασίας

Τα σχέδια είναι μεγάλα, ωστόσο η πραγματικότητα, τα πρακτικά προβλήματα και η πολιτική καραδοκούν. Μετά από μακρά περίοδο σιωπής σε σχέση με τις επικρίσεις για τα… φαντεζί και λογοτεχνικά ονόματα των χαρτοφυλακίων της Επιτροπής – και ιδιαίτερα για αυτό του Μαργαρίτη Σχοινά, η νέα πρόεδρος έφτασε σε συμφωνία με τις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου.

Πλέον ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και όχι για την προστασία του. Ο ρόλος του θα αφορά τον συντονισμό των επιτρόπων που ασχολούνται με το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη μετανάστευση, την κοινωνική διάσταση της οικονομίας και τη μετεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Το χαρτοφυλάκιο παραμένει τεράστιου εύρους, αλλά δεν συσχετίζει πλέον τόσο άγαρμπα τη μετανάστευση με τις απειλές στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Τα άλλα νέα ονόματα ήταν απλή υπόθεση: ο Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούργο δεν θα είναι απλώς επίτροπος Εργασίας αλλά «Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων» και ο Λιθουανός Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους δεν θα είναι μόνο επίτροπος Περιβάλλοντος και Ωκεανών αλλά και Αλιείας.

 

Αξιολογήσεις

Με την ανακοίνωση την Παρασκευή πως οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και των επιτροπών δίνουν το πράσινο φως στη νέα Επιτροπή, δημοσιοποιήθηκαν και οι επιστολές αξιολόγησης που οι αρμόδιες επιτροπές είχαν στείλει στην προεδρία μετά τις ακροάσεις.

Όσον αφορά την επιστολή αξιολόγησης του κ. Σχοινά, η άποψη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών καταγράφεται ως θετική, ενώ καταγράφεται και η έντονη αντίθεσή τους στην ονομασία του χαρτοφυλακίου. Επί της ουσίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως το Κοινοβούλιο αναμένει από τον κ. Σχοινά να διασφαλίσει τη διαφάνεια των εργασιών της Κομισιόν στον τομέα τον οποίο θα συντονίζει, και πως έπεισε για τη συνοχή των απόψεων και της προσέγγισής του σε όλα τα ζητήματα που τον αφορούν.

 

Ήθελαν μετονομασία

Στην επιστολή για τη Στέλλα Κυριακίδου, που στάλθηκε την επόμενη της ακρόασης της 1ης Οκτωβρίου από τον πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) Πασκάλ Κανφίν, γίνεται αναφορά στη θετική εντύπωση που αποκόμισαν οι ευρωβουλευτές και περιληπτική αξιολόγηση των απαντήσεων της.

Μεταξύ άλλων, οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην ENVI πρότειναν ομόφωνα τη μετονομασία του χαρτοφυλακίου της κ. Κυριακίδου σε επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ώστε να περιγράφει καλύτερα τις αρμοδιότητές της. Εκ των πραγμάτων το αίτημα φαίνεται να μην έγινε αποδεκτό, αν και αυτό δεν επηρεάζει την ουσία του χαρτοφυλακίου.

Η αξιολόγηση της κ. Κυριακίδου αντανακλά τα όσα αναφέρθηκαν σε δηλώσεις την ημέρα της ακρόασης και δεν περιέχει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει πως η κ. Κυριακίδου επέδειξε εξαιρετική γνώση για τα θέματα υγείας και πως ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις: να προωθήσει μια ολιστική προσέγγιση για την καταπολέμηση του καρκίνου σε όλα τα στάδια από την πρόληψη μέχρι την αποθεραπεία, την επένδυση στην αναζήτηση εναλλακτικών στα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, τη συμπερίληψη αρχών της ψυχικής υγείας σε όλους τους τομείς παροχής υγείας και την εφαρμογή της σήμανσης των συστατικών των τροφίμων.

Σημειώνεται ακόμα η δέσμευσή της να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για εφαρμογή του νομοσχεδίου για τον ιατρικό εξοπλισμό, για την κοινή διαχείριση των δεδομένων που αφορούν την υγεία στην ΕΕ, και να βελτιώσει τη διαφάνεια και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα φυτοφάρμακα. Όπως σημειώνεται, η κ. Κυριακίδου δεν έπεισε όλους τους ευρωβουλευτές για κάποια θέματα, όπως την πολιτική για τα φυτοφάρμακα και τις ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, ενώ η εκπρόσωπος της ομάδας της Άκρας Δεξιάς ζήτησε να καταγραφεί ως μειοψηφούσα άποψη ότι δεν υπήρξαν αρκετές λεπτομέρειες όσον αφορά και την εναρμόνιση της δωρεάς οργάνων και της έλλειψης αντιβιοτικών. Όμως γενικότερα, τονίζεται, η κ. Κυριακίδου έπεισε για την επάρκειά της.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.