Φόρμα αναζήτησης

Μια παρτίδα σκάκι … μια «πατρίδα απάτη»

Δεν ξέρω αν έχετε παίξει ποτέ σκάκι στη ζωή σας. Στην ουσία υπάρχουν δυο παίχτες (αντίπαλοι), κάθε παίχτης έχει 16 πεσσούς:  1 βασιλιά, 1 βασίλισσα, 2 πύργους, 2 αξιωματικούς, 2 ίππους και 8 πιόνια. Όλοι εκτός από τα 8 πιόνια έχουν ιδιαίτερες κινήσεις, αλλά όλοι ανεξαιρέτως κινούνται με σκοπό να προστατεύσουν τους δύο βασιλείς και οι πρώτοι που θυσιάζονται για αυτό τον σκοπό είναι συνήθως τα πιόνια. Δεν έχει σημασία αν δεν ξέρετε σκάκι, κρατήστε μόνο ότι τα πιόνια δεν έχουν ιδιαίτερες κινήσεις συγκριτικά με τους υπόλοιπους πεσσούς και ότι θυσιάζονται πρώτοι!

Στη σκακιέρα της απάτης, οι απλοί πολίτες, ως τα πρώτα πιόνια, θυσιάζονται συντηρώντας την καλοπέραση των ηγετίσκων, αξιωματούχων και κομματαρχών. Πρώτα θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον του απλού πολίτη και όλων όσων  αρνούνται να κινηθούν στη σκακιέρα για να προστατεύσουν αυτούς που εγκληματούν εις βάρος της πατρίδος και μετά ακολουθούν αξιωματούχοι και λοιποί. Σε αυτή τη σκακιέρα της απάτης τα πιόνια διανύουν μικρές περιόδους «περίπου» ύπαρξης και μεγάλες περιόδους ανυπαρξίας. Η προεκλογική περίοδος μπορεί να θεωρηθεί μια τέτοια περίοδος «ύπαρξης» των πιονιών. Κάθε πιόνι και μια ψήφος! 4,5 χρόνια ανυπαρξίας εναλλάσσονται από 5 μήνες ύπαρξης!

Οι συντεχνίες διεκδικούν, οι οργανώσεις, οι εξαπατημένοι, οι χρεοκοπημένοι, οι κουρεμένοι εξίσου και οι βασιλείς μοιράζουν, ανεξαιρέτως, σε όλα τα πιόνια μικρές ή μεγάλες δόσεις ύπαρξης με παντεσπάνι. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως υποψήφιος για επανεκλογή στην προεδρία υποσχέθηκε προχθές στους κατόχους αξιόγραφων αποζημιώσεις, επιβραβεύοντας έτσι την απληστία τους και το ρίσκο που πήραν επενδύοντας τα χρήματά τους. Αυτοί που πραγματικά θα άξιζε να αποζημιωθούν σε αυτό τον τόπο και περιμένουν εδώ και 44 χρόνια είναι οι πρόσφυγες. Αλήθεια, ποιος Πρόεδρος αποζημίωσε τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους στην πραγματική βάση όλων αυτών που έχασαν;  Ποια αποζημίωση μπορεί να είναι αντίστοιχη του βίαιου ξεριζωμού; Ποιος Πρόεδρος γνοιάστηκε πραγματικά τα πιόνια που λέγονται πρόσφυγες; Τα διαμερίσματα στους συνοικισμούς, τα μικρά επιδόματα για τα ζευγάρια που αποκτούν πρώτη κατοικία,  δεν είναι αποζημίωση, ούτε τα συσσίτια τότε ήταν αποζημίωση, ούτε και οι διορισμοί με κριτήριο την προσφυγιά θεωρούνται αποζημίωση. Περιουσίες στους πιο όμορφους τόπους, ζωές ζυμωμένες με τη γη τους, αυτές ποιος θα τις αποζημιώσει;

Δεν ρίσκαραν

Το ’74 δεν ρίσκαραν οι πρόσφυγες. Οι «όποιοι» πατριώτες με τη «σέσουλα» είναι που από το ’60 τίναξαν τις ζωές και το μέλλον μας, για να καταντήσουμε τελικά με μισή πατρίδα βουτηγμένη στην απάτη και τη διαφθορά. Γιατί, άλλο είναι, βέβαια, να μοιράζεσαι την πατρίδα και άλλο να τη μοιράζεις. Όταν τη μοιράζεις, όλες οι αποφάσεις, οι απάτες και τα κέρδη σου ανήκουν, όταν τη μοιράζεσαι χρειάζεται να λογοδοτείς για τις αποφάσεις σου και αυτό δεν συμφέρει αυτούς που κινούν τα πιόνια πάνω σε αυτή σκακιέρα. Αυτό ίσως να είναι και η ουσία της μη λύσης του Κυπριακού. Τη μοιράσαμε για να μην τη μοιραστούμε! Και δεν είναι μονάχα ότι τη μοιράσαμε. Είναι που από τη μέρα της ανεξαρτησίας μας, 58  χρόνια τώρα, δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα κράτος που να ευημερεί και να πρωτοπορεί σε οτιδήποτε σοβαρό και αξιέπαινο, εκτός από κομπίνες, χρεοκοπία, ερασιτεχνισμό, στημένες συνεντεύξεις με σκοπό τους διορισμούς ανίκανων χωρίς ουσιαστικά προσόντα στη δημόσια υπηρεσία, ταλαιπωρίες στις δημόσιες υπηρεσίες, θανάτους στις πρώτες βοήθειες εξαιτίας αναμονής και όχι εξαιτίας τραυματισμού, αυτοκτονίες στις φυλακές, έλλειψη κουλτούρας και πολιτισμού.

Σε μια παρτίδα σκάκι, τα πιόνια έχουν τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσουν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που κινούνται, και αν καταφέρουν να φθάσουν μέχρι την όγδοη σειρά, προάγονται σε βασίλισσα. Σε μια «πατρίδα απάτη», αυτά τα πιόνια είναι που ακόμα περιμένουμε…