Φόρμα αναζήτησης

Μετά τις 24 Ιουνίου τα… σπουδαία

Η εκλογική διαδικασία είναι πολύ κρίσιμη για τον Ερντογάν.Η τουρκική προσέγγιση στο Κυπριακό δείχνει να βρίσκεται για μια ακόμα φορά ένα βήμα μπροστά [...]

Read More...

H πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα δημιούργησε την κλασική δημόσια συζήτηση περί της Τουρκίας που δεν επιθυμεί λύση στο Κυπριακό. Κοιτάζοντάς την όμως, πέραν του σχετικού ρεπορτάζ στο δυναμικό πλαίσιο το οποίο εντάσσεται η Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα – λόγω των εκλογών της 24ης Ιουνίου, η πραγματική είδηση της επίσκεψης είναι το moratorium που θέτει η Άγκυρα σε μια πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι τις εκλογές. Γιατί το επιδιώκει, μπορεί κανείς εύκολα να αναλογιστεί: Η εκλογική διαδικασία είναι πολύ κρίσιμη για τον Ερντογάν. Ωστόσο, η τουρκική προσέγγιση στο Κυπριακό δείχνει να βρίσκεται για μια ακόμα φορά ένα βήμα μπροστά προσπαθώντας όχι απλώς να επιβάλει μια ατζέντα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά να εμπεδώσει την πιθανή αλλαγή παραδείγματος των παραμέτρων της λύσης μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά.

Προσεγμένη προσέγγιση

Η Τουρκία είθισται κάθε φορά που οι συνομιλίες στο Κυπριακό παγώνουν να «επιστρέφει» στο Κυπριακό με τη δαμόκλειο σπάθη των δύο κρατών ή της προσάρτησης των κατεχομένων. Στην παρούσα συγκυρία όμως αυτό που καθίσταται σαφές είναι οι δύο παράμετροι που η τουρκική στρατηγική προσέγγιση δείχνει να λαμβάνει υπόψη της (πέραν των υπόλοιπων ανοικτών μετώπων της σε εσωτερικό και εξωτερικό): Α) Ότι τα ίδια τα ΗΕ μέσω του γ.γ. έχουν αφήσει ένα «μικρό», τελευταίο παράθυρο για επιστροφή στον διάλογο. Β) Ότι ο ανοικτός χρονικός ορίζοντας της ερευνητικής γεώτρησης της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ τον προσεχή Οκτώβριο οφείλει να ιδωθεί υπό το πρίσμα του «wait & see» από την Άγκυρα.

Σωστή η ανάγνωσή τους

Κοντολογίς, η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πως αν όντως το παράδειγμα έχει αλλάξει ως προς τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της συμφωνημένης ΔΔΟ, τότε η παραδοχή μιας τέτοιας game changing πτυχής στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Τόσο σε επίπεδο χάραξης στρατηγικής όσο και πολιτικά, στην εσωτερική διάσταση παραδοχής της στη δημόσια σφαίρα. Ο Τσαβούσογλου θέτοντας το ζήτημα των «δύο κρατών» στον Μουσταφά Ακιντζί, ουσιαστικά δρα στο πλαίσιο μιας προληπτικής πολιτικής / στρατηγικής έτσι ώστε, αν τα επόμενα χρόνια υπάρξει όντως προσπάθεια διαφοροποίησης των όρων της λύσης, η Άγκυρα να είναι ήδη προετοιμασμένη εκ των προτέρων για να θέσει τις δικές της κόκκινες γραμμές, σαφείς στόχους και επιδιώξεις σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία εκτός πλαισίου ΔΔΟ. Το brainstorming μεταξύ Τσαβούσογλου και Ακιντζί περιελάμβανε, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, αυτήν ακριβώς την προσέγγιση: Αν η ε/κ κοινότητα δεν επιθυμεί επιστροφή στο τραπέζι για μια τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εμείς θα είμαστε έτοιμοι στο να έχουμε νοηματοδοτήσει το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ένα «νέο μοντέλο λύσης». Την ίδια τακτική η Άγκυρα εφαρμόζει και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, αντιλαμβανόμενη πως η ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στο τεμάχιο 10 θα άλλαζε πολύ την εικόνα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, η εμμονή του λεγόμενου «υπεξ» των κατεχομένων για «ισοφάριση» στις ενέργειες της ΚΔ, ως προς το ενεργειακό της πρόγραμμα, καθίσταται περισσότερο μια κίνηση τακτικής. Υπό αυτό το πρίσμα, η έλευση του ερευνητικού γεωτρύπανου της Τουρκίας DeepSea Metro II στην κυπριακή ΑΟΖ καθίσταται, τουλάχιστον έως τις 24 Ιουνίου, περισσότερο «χρήση απειλής» παρά μια ρεαλιστική επιλογή για την Άγκυρα. Μετά το πέρας βέβαια της ερευνητικής γεώτρησης της ΚΔ, ένα τέτοιο σενάριο θα αποκτούσε περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης – δεδομένων όχι μόνο των ευρημάτων αλλά και ενός πλήρους παγώματος του Κυπριακού σε κάθε επίπεδο.

Προληπτική διπλωματία

Το τελευταίο δείχνει να απασχολεί, ορθώς, την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ήδη προβαίνει σε προληπτική διπλωματία τόσο στον άξονα ΕΕ – Ρωσίας όσο και σε περιφερειακό επίπεδο (κράτη ΜΕΝΑ). Η κάθοδος τρυπανιού εκ μέρους της Τουρκίας και η εγκατάστασή του σε θαλάσσιο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ θα αποτελούσε εξάλλου σοβαρή κίνηση αναβάθμισης της τουρκικής αμφισβήτησης ως προς το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ – που διαφοροποιείται αισθητά από τα όσα έλαβαν χώρα με την ENI τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, ακόμη και η προσφυγή, όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα εγγυόταν μια de facto κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ όπου η Τουρκία θα προχωρούσε «για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων» σε μια πραγματική γεώτρηση. Το μήνυμα πάντως που λαμβάνει ο «Π» σε διπλωματικό επίπεδο είναι πως μια ιδέα δύο κρατών δεν θα ήταν καθόλου αποδεκτή από πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδίως ένα τουρκοκυπριακό δεύτερο κράτος που θα επιχειρήσει να εισέλθει σε μια ενταξιακή πορεία εντός της ΕΕ.

Αντί επιλόγου

Με φόντο τις τουρκικές πρόωρες εκλογές και την αναπαραγωγή της εξουσίας στο σχήμα συμπόρευσης του AKP του Ερντογάν με το MHP του υπερ-εθνικιστή Μπαχτσελί, η περίοδος μέχρι τις 24 Ιουνίου κρίνεται άκρως ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, η Άγκυρα δείχνει να μην εισέρχεται σε διαδικασία αναμόχλευσης του Κυπριακού μέχρι τότε – κάτι που κατέστησε με τον πλέον «επίσημο τρόπο» λόγω της παρουσίας του στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η επόμενη ημέρα στην Τουρκία όμως κρίνεται απόλυτα σημαντική. Γιατί η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η χώρα θα καταδείξει, και πρακτικά, πλέον αν η αλλαγή παραδείγματος στο Κυπριακό θα επέλθει οργανικά, λόγω απουσίας διαδικασίας, ή θα επιβληθεί με δυναμικό τρόπο που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που πρέπει να αποφευχθεί…

* Twitter: @JohnPikpas

 

 

 

Send this to a friend