Φόρμα αναζήτησης

Καραντίνα: Στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο;

Των δρων Χάρη Αρμεύτη* και Πέτρου Αγαθαγγέλου**

Ως κοινωνία βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κρίση που απειλεί τη δημόσια υγεία και σίγουρα δημιουργεί σε όλο τον κόσμο αίσθημα ανασφάλειας. Ο καθένας από εμάς ανησυχεί. Ανησυχεί λόγω του φόβου της νόσου και των επιπτώσεών της. Σε όλο τον κόσμο κυριαρχεί το σύνθημα «μένουμε σπίτι». Πόσο ασφαλές είναι όμως το περιβάλλον του σπιτιού γι’ αυτούς που νοσούν με COVID-19; Πόσο ασφαλές είναι για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όταν στο σπίτι υπάρχει θετικό άτομο; Μπορούν να πειθαρχήσουν όλοι στον περιορισμό; Πόσο καλά μπορεί να ακολουθήσει ένας ασθενής τις οδηγίες περιορισμού στο σπίτι, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μηδενικές επαφές, τήρηση απόστασης 2 μέτρων, καλό καθαρισμό και απολύμανση των χώρων και όχι μετακινήσεις; Tι συμβαίνει αν ένας δεν πειθαρχήσει και αρχίσει τις συναναστροφές; H περιβόητη «ασθενής 31» από τη Νότιο Κορέα από τις μετακινήσεις και τις επαφές της υπολογίστηκε ότι μετέδωσε τον κορωνοϊό σε άλλα 1.000 άτομα και αποτελεί για όλους ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι όλα αυτά που μας τρομάζουν αλλά είναι και αυτά που μας προειδοποιούν ότι πρέπει να βελτιώσουμε τα μέτρα που πήραμε.

Κίνδυνος μετάδοσης στο σπίτι: Τα προβλήματα είναι ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στους οικείους του ασθενούς είναι ορατός ειδικά στις περιπτώσεις όπου δεν περιορίζεται πραγματικά ο ασθενής. Δυστυχώς, ο κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα με νέα κρούσματα θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τα οικονομικά της χώρας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όσο θα αφήνονται ανοικτά παράθυρα μετάδοσης θα αυξάνεται η πιθανότητα να συνεχίσουμε να καταγράφουμε κρούσματα και δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ως κοινωνία σύντομα στην κανονικότητα και την ομαλότητα, και οι επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου θα είναι καταστροφικές.

Αδυναμία έναρξης παροχής και παρακολούθησης φαρμακευτικής αγωγής: Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ασθενείς θα στερηθούν από το να λάβουν εγκαίρως και με ασφάλεια την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική τους αγωγή. Για να λάβει κάποιος φαρμακευτική αγωγή (συνδυασμός χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης) κατ’ αρχήν πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, όπως αναλύσεις αίματος (ηλεκτρολύτες, ένζυμο G6PD) και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις θα πρέπει κατά τη διάρκεια της θεραπείας να επαναληφθούν, αναλόγως της πορείας και του ιστορικού του ασθενούς.

Έγκαιρη αναγνώριση της επιδείνωσης της κλινικής εικόνας: Όταν ο ασθενής παραμένει στο σπίτι χωρίς ιατρική παρακολούθηση (το τηλέφωνο δεν είναι ιατρική παρακολούθηση) υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάστασή του και να μην διαγνωσθεί εγκαίρως, γεγονός που θα έχει δυσμενή πρόγνωση και πιθανή νοσηλεία στην εντατική. Οι δείκτες βαρύτητας της πνευμονίας καθορίζονται από διάφορες παραμέτρους που είναι αδύνατον να εκτιμηθούν εξ αποστάσεως μέσω τηλεφώνου. Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου που για 10 μέρες δεν εξετάστηκε, έκανε μόνο τηλεδιάσκεψη με τον γιατρό του, επιδεινώθηκε η κατάστασή του και κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σχέδιο αντιμετώπισης

Ανάγκη παρακολούθησης ασθενών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (ξενοδοχειακές μονάδες): Ο ιδανικός χώρος για παρακολούθηση αυτών των ασθενών θα ήταν οι ξενοδοχειακές μονάδες καθώς υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για φροντίδα και το κατάλληλο περιβάλλον που θα βοηθήσει στην ψυχολογία των νοσούντων, μία παράμετρος που είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου. Αν υπολογίσουμε τον αριθμό των περιστατικών που είναι θετικά για χάρη ανάλυσης στους 600, τότε μπορούμε να πούμε ότι χρειάζονται 1 με 2 ξενοδοχεία για διαμονή αυτών των ασθενών για περίοδο 14 ημερών. Το κράτος θα καλύψει όλα τα έξοδα για να μπορεί το ξενοδοχείο να λειτουργήσει με τα ίδια δεδομένα και ποιότητα όπως σε κανονική τουριστική περίοδο.

Ομάδα παρακολούθησης: Βάσει του αριθμού των ασθενών που θα διαμένουν στην ξενοδοχειακή μονάδα, κατά αναλογία θα υπάρχει και αριθμός γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και κλινικών διαιτολόγων. Η ομάδα θα απαρτίζεται από πνευμονολόγους, καρδιολόγους και γενικούς ιατρούς. Αν μια ομάδα αποτελείται από 10 γιατρούς, θα βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο ανά 3 η 4 μέρες. Ο λόγος που δεν θα είναι κάθε μέρα το ίδιο προσωπικό είναι για να περιορίζεται η έκθεση στον κορωνοϊό. Υπολογίζεται ότι για κάθε ξενοδοχείο θα χρειαστεί μια ομάδα 40 με 50 γιατρών όπου ανά 4ήμερο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Θα υπάρχει ιατρικός και νοσηλευτικός συντονιστής. Καθημερινά θα παρακολουθούνται η κλινική εικόνα όλων των ασθενών όπως και η χορήγηση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Στην ουσία Θα υπάρχει νοσηλευτική και ιατρική παρακολούθηση σε συνθήκες ξενοδοχείου. Οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν υπό την ευθύνη τους συγκεκριμένους ασθενείς και θα ακολουθούν το πρωτόκολλο παρακολούθησης και αξιολόγησης (ενημέρωση φακέλου). Σημαντικό ρόλο θα έχουν οι ψυχολόγοι και οι κλινικοί διαιτολόγοι. Θα παρέχεται στον κάθε ασθενή το ανάλογο πρόγραμμα διατροφής και ψυχολογική υποστήριξη για να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη νόσο αλλά και για να προετοιμαστεί για την κοινωνική επανένταξή του μετά την ανάρρωση.

Μέτρα ατομικής προστασίας: Στο περιβάλλον του ξενοδοχείου θα τηρούνται αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας όπως γίνεται στα νοσοκομεία (μάσκες FFP2, FFP 3, ειδικές στολές, προστατευτικά προσώπου κ.λπ.). Οι μετακινήσεις ασθενών θα είναι περιορισμένες στο ελάχιστο τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Η σίτισή τους θα γίνεται στο δωμάτιό τους.

Τρόπος λειτουργίας: Στον χώρο του ξενοδοχείου θα αναπτυχθεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος για ασθενείς που θα έχουν ανάγκη για ιατρική αξιολόγηση. Όπου είναι εφικτό η ιατρική εξέταση θα γίνεται στα δωμάτιά τους. Τα καρδιογραφήματα και οι αναλύσεις αίματος θα γίνονται στο δωμάτιό τους.

Πλάνο διαχείρισης ασθενών με COVID-19 ανά ομάδα κινδύνου

Αρχική προσέγγιση: Ιατρική αξιολόγηση όλων των ασθενών με COVID-19.

  1. Όλοι οι ασθενείς θα εξεταστούν άμεσα και θα καταταχθούν σε κατηγορίες χαμηλού, ενδιάμεσου ή υψηλού κινδύνου. Η ιατρική εξέταση θα γίνει στο ειδικά διαμορφωμένο ιατρείο στην ξενοδοχειακή μονάδα.
  2. Σε όλους τους ασθενείς κατά την είσοδό τους στην ξενοδοχειακή μονάδα θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος (γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ηπατική βιοχημεία, LDH, CRP, CK, τροπονίνη, φερριτίνη, έλεγχος πήξης, D-dimers, παλμική οξυμετρία, ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών).
  3. Οι εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται επί ενδείξεων ανά περίπτωση.
  4. Τον αναγκαίο ακτινολογικό και εργαστηριακό έλεγχο θα τον αναλαμβάνει το δημόσιο νοσηλευτήριο της επαρχίας ή άλλο κέντρο μετά από επιλογή του υπουργείου. Η μετακίνηση θα γίνεται με ασθενοφόρο και θα τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο μεταφοράς.
  5. Οποιαδήποτε στιγμή που ασθενής εμφανίσει επιδείνωση ή κριτήρια εισαγωγής θα μεταφέρεται άμεσα για νοσηλεία στο νοσοκομείο.
  6. Χρόνος παραμονής ασθενών στην ξενοδοχειακή μονάδα οι 14 μέρες.

Διαχωρισμός βάσει πίνακα

α. Οι ασθενείς χαμηλού κινδύνου θα χρήζουν παρακολούθησης κατ’ οίκον ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον προσωπικό τους ιατρό και σε περίπτωση μη βελτίωσης ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων θα παραπέμπονται υπεύθυνα για εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το πρωτόκολλο και να θέσουμε σε καραντίνα όλους τους θετικούς ασθενείς με στόχο τη μείωση της πιθανής διασποράς στην κοινότητα.

β. Ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου είναι οι ασθενείς που χρήζουν άμεσης έναρξης του θεραπευτικού σχήματος χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης με τακτική παρακολούθηση. Σε περίπτωση μη βελτίωσης ή επιδείνωσης της κλινικής εικόνας θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

γ. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα μεταφέρονται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Βασική προϋπόθεση για να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός είναι η καλή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ, και της ιατρικής κοινότητας. Ο ΠΙΣ μπορεί να αναλάβει τον ιατρικό συντονισμό και την επιστημονική παρακολούθηση του πρωτοκόλλου. Είμαστε ανοικτοί σε εισηγήσεις από την επιστημονική κοινότητα για να βελτιώσουμε εκεί και όπου χρειάζεται τον σχεδιασμό. Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση των ασθενών σε ξενοδοχειακές μονάδες με τον τρόπο που το παρουσιάζουμε θα προσφέρει την καλύτερη και την ορθότερη θεραπεία για τους ασθενείς με COVID-19 αλλά και τον ουσιαστικό περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Δηλώνουμε ακόμη μία φορά την προθυμία μας για συνεργασία. Η Κύπρος μπορεί να γίνει το παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Απομένουν η πολιτική βούληση και ο πολύ καλός συντονισμός.

*Πνευμονολόγου, μέλους δ.σ. ΠΙΣ

**Καρδιολόγου, προέδρου ΠΙΣ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.