POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η Κύπρια μάνα ως φορέας αλλαγής και μεταρρύθμισηςΠοιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Ο Αναστασιάδης; Μα πού ζεις γιε μου; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κυβερνά όταν και όποτε του επιτρέπεται. Αυτό ισχύει για όλη την κυβέρνηση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο επανεκλεγείς το 2018 με το εντυπωσιακό 57% Νίκος Αναστασιάδης, από το Πέρα Πεδί Λεμεσού, αποφάσισε, ο τάλας, αρχές Μαρτίου διά το καλόν της κοινωνίας και διά την καταπολέμηση της πανδημίας ότι θα έπρεπε να παραμείνουν οι 20 και πλέον χιλιάδες φοιτητές μας στο εξωτερικό. Για να χρυσώσει μάλιστα το χάπι εξήγγειλε και χορηγία 750 ευρώ για τη στήριξη των φοιτητών μας στις χώρες σπουδών τους. Η κυβέρνηση κατέβαλε προς τούτο ποσό 15 περίπου εκατ. ευρώ.

Διάφοροι περισπούδαστοι αρθρογράφοι έγραψαν τότε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό, ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι εν κατακλείδι η απόφαση αυτή να στερήσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες από έναν Κύπριο την πατρίδα του καταργεί την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Στου κουφού την πόρτα… πάρ’ την πόρτα και φύγε. Άσε που βγήκε την επομένη εν είδει πλυντηρίου με ανοξείδωτο κάδο και άνευ μαλακτικού ο γενικός εισαγγελέας να καθαρίσει, αναφέροντας με ύφος 100 καρδιναλίων ότι προέχει η υγεία αυτών που ζουν στην Κύπρο και όχι αυτών που ατύχησαν να βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η φωνή

Μέχρι βέβαια που ως παιάνας και στεντόρεια πολεμική ιαχή ήχησε η φωνή της Κύπριας μάνας:

– Φέεεερτε πίσω τα μωράααα ρεεεεεεε!

Η Κύπρια μάνα, και αυτό που λέω είναι αποδεδειγμένο, αποτελεί στην Κύπρο φορέα μεταρρύθμισης, διακίνησης ιδεών και εν γένει εκσυγχρονισμού. Η Κύπρια μάνα ακούει το ένστικτό της, είναι πρακτική, επίμονη και αν χρειαστεί καταφεύγει σε ρεζιλίκια απείρου κάλλους διά να πετύχει αυτό που έχει βάλει στο μυαλό της.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ως λαϊκός ηγέτης έχει διάφορους πολύ αποδοτικούς τρόπους να μετρά την αποδοχή του και κυρίως τις βουλές του λαού του. Από τη μία κάνει κατά καιρούς κάποιες δημόσιες χαλαρές εμφανίσεις και σταθμίζει τις αντιδράσεις του κόσμου. Για παράδειγμα, αν οι μαμάδες κάνουν ουρά στο τραπέζι που κάθεται για να φωτογραφίσουν τα μωρά τους με τον Πρόεδρο, η ασφαλής ένδειξη είναι ότι «πάμε καλά». Η δεύτερη μέτρηση γίνεται μέσω τηλεφώνου και αντιλαμβάνεστε ότι λόγω των μέτρων διακίνησης αυτή είναι και η ασφαλέστερη μέθοδος τους τρεις τελευταίους μήνες.

Ο Πρόεδρος λοιπόν κρατά ένα κινητό τηλέφωνο ολίγον αρχαιολογία αλλά κάνει τη δουλειά του. Σιγά-σιγά και από στόμα σε στόμα το τηλέφωνο αυτό το κρατά η μισή Κύπρος. Δεν το απαντά πολύ συχνά, αλλά σίγουρα βλέπει όλα τα μηνύματα που του στέλνουν. Κάποιοι του λένε μπράβο, κάποιοι τον ξητιμάζουν, κάποιοι φίλοι του ζητούν να τους μερώσει με τη γυναίκα τους, κάποιοι του ζητούν άλλες χάρες.

Τους δύο τελευταίους μήνες πάντως η κατάσταση έγινε ανυπόφορη από τη στρατιά των Κύπριων μανάδων. Τα μηνύματα, πληροφορούμαι, έχασαν την ποικιλία τους και αυτό άρχισε να γίνεται εκνευριστικό:

 • Ρε Νίκαρε φέρ’ τα μωρά πίσω.
 • Τα παιδκιά μας νομίζεις ότι έν’ για πέταμα;
 • Αν δεν φέρεις το μωρό πίσω εν θα ξαναδείς την ψήφο μου στον αιώνα τον άπαντα.
 • Άφηκες τα μωρά τζ’αι πεινούν μες στα ξένα.
 • Εσύ τρώεις φλαούνες τζ’αι ο γιος μου θωρεί τες ‘που το ίντερνετ.
 • Αν πιάσει κορωνοϊό η κόρη μου στην Αγγλία θα βάλω τον Γιωρκήν (τον άντρα της) να σε ταΐσει τους κορώνους τζ’αμαί στην Τριμίκλινη.

Το ιππικό

Ο Νίκαρος ως άλλος Λουδοβίκος ΙΔ’,  όχι των Βουρβόνων αλλά των Μεσοβουνίων, κάλεσε σε βοήθεια το ιππικό, τουτέστιν τον Νίκο Χριστουδουλίδη, δίκην μικρού Ρισελιέ.

Μόλις ανακοινώθηκε η ανάληψη συντονιστικού ρόλου από τον ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη αντιλαμβάνεστε ότι ανάσανε ο Νίκαρος. Από την άλλη, βρήκε τον μπελά του ο μικρός:

 • Ρε μιτσή φέρ’ τα μωρά πίσω.
 • Δυστυχά ο γιος μου τζ’αι σου δεν κάμνεις τίποτε.
 • Εκάμαμεν σούβλα το Πάσχα τζ’αι δεν εβάλαμεν βούκκον.
 • Ρε, δεν επήαινεν κάτω η σιεφταλιά.
 • Εστάθηκεν μου η φλαούνα μες στον λαιμό ‘που το κλάμα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δέχτηκε πάνω από 20.000 τηλεφωνήματα από εξαγριωμένες μανάδες και γιαγιάδες, ο δε Νίκος Χριστοδουλίδης άκουσε παρακάλια, φωνές και απειλές. Έκανε μερικές νύκτες να κοιμηθεί από το άγχος, τον συμβούλευσαν δε να πάει να βγκάλει τον φόον του διότι εκάμαν τον με το τζανίν, όπως μου είπε σοβαρός διπλωμάτης.

Θα πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι σε δύο βδομάδες έστησε πλατφόρμα, χαρτογράφησε όλους τους Κύπριους του εξωτερικού σε 196 χώρες, έστειλε στους φοιτητές λουβί και φακές, όρισε κατά περιοχή γιατρούς εθελοντές για τους φοιτητές μας και ξεκίνησε τις πτήσεις επαναπατρισμού. Για πρώτη φορά ίσως το Υπουργείο Εξωτερικών μπαίνει σε τέτοιους ρυθμούς τεχνολογικής αναβάθμισης και προγραμματισμού. Επιστρατεύτηκαν, όπως μαθαίνω, οι Hellas Sat και drones για να εντοπιστούν οι Κύπριοι ακόμα και στα ξεχασμένα μπουρδέλα της Ταϊλάνδης. Ο εκσυγχρονισμός βέβαια οφείλεται στις Κύπριες μανάδες και πρέπει να τους το πιστώσουμε. Σε αντίθεση με άλλους κυβερνητικούς τομείς:

 • Για παράδειγμα τα δημόσια νοσοκομεία μας χωρίς τον εκσυγχρονιστικό οίστρο της Κύπριας μάνας έμειναν εκεί που ήταν. Δηλαδή χωρίς πρωτόκολλα. Ο γιατρός κολλά τη νοσοκόμα κορωνοϊό, η νοσοκόμα τον οδηγό του ασθενοφόρου και ο οδηγός τον ασθενή που πάει στην Εντατική με άλλη ασθένεια. Τα μισά από τα 950 κρούσματα στην Κύπρο προήλθαν από τα νοσοκομεία μας.
 • Κοιτάξτε τα σχολεία μας. Η Κύπρια μητέρα βασικά δεν θέλει να στείλει τα παιδιά στο σχολείο γιατί θεωρεί ότι κινδυνεύουν. Γι’ αυτό και καμία δεν σήκωσε το τηλέφωνο. Οι μαθητές έμειναν σπίτι, τρώνε το φαγάκι τους, παίζουν το ηλεκτρονικό τους παιχνίδι και ο καθηγητής μάταια τσιλλά το κουμπί του Teams και ζητά τηλεδιδασκαλία.

Τα ξενοδοχεία

Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία τα οποία ανέβασαν επίπεδο, αφού περιποιούνται τα μωρά που επέστρεψαν από το εξωτερικό και περνούν την καραντίνα τους. Μιλούμε για τάξη και οργάνωση πλανητικού επιπέδου και αυτό βέβαια πιστώνεται στον υφυπουργό Τουρισμού κ. Περδίο. Βεβαίως, πάντα υπό την ισχυρή παρότρυνση και επίβλεψη της Κύπριας μάνας:

*« Το μωρό θέλει να αγοράσει κάτι από το περίπτερο». Υπάρχει λοιπόν σε κάθε ξενοδοχείο καραντίνας υπάλληλος που πάει στο περίπτερο και φέρνει στο μωρό ό,τι θέλει.

*«Το μωρό δεν αισθάνεται καλά». Σε κάθε ξενοδοχείο καραντίνας υπάρχει νοσοκόμα και αν χρειαστεί πάει και ψυχολόγος.

*«Μα θα τρώνε καλά τα μωρά»; Μα τι λέτε κυρία μου. Τρία γεύματα την ημέρα, όσους καφέδες και ροφήματα επιθυμούν, φρούτα το πρωί και το απόγευμα, και βεβαίως γλυκά.

*«Μα του δικού μου του αρέσουν τα παγωτά». Σερβίρεται και παγωτό κυρία μου.

Την περασμένη Κυριακή σε ξενοδοχεία καραντίνας στη Λεμεσό τα μωρά ζήτησαν σούβλα. Στα Σάλωνα σφάζουνε αρνιά, στη Λεμεσό μοσχάρια κυρία μου. Και εγένοντο σούβλες, η δε τσίκνα υπερκάλυψε το Δασούδι.

Ιστορικό

Μέσα από την παράθεση των γεγονότων ίσως θα πρέπει να αντιληφθήκατε ήδη ότι οι Κύπριες μητέρες ενδιαφέρονται λίγο περισσότερο για τα αγόρια τους. Με αυτό ως δεδομένο οφείλετε όλοι να αντιληφθείτε ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς.

Οι παλαιές καραβάνες της Εθνικής Φρουράς θα θυμούνται ότι μέχρι το 1978 στον κυπριακό στρατό δεν επιτρέπονταν τα σεντόνια. Όλες οι παλιοσειρές μέχρι και την 60 Β’ ΕΣΣΟ κοιμήθηκαν -τουλάχιστον στα ΚΕΝ- σε βρόμικες, σκονισμένες, ενίοτε διάτρητες κουβέρτες με ψύλλους να χοροπηδούν παντού. Το κίνημα των Κύπριων μανάδων από την επόμενη χρονιά επέβαλε τη χρήση σεντονιών, εξ ου και η 61 Β’ ΕΣΣΟ αποκλήθηκε από τους παλαιότερους και ως σεντονοσειρά.

Στη συνέχεια, ο εκσυγχρονισμός υπήρξε ραγδαίος. Καλύτερες καραβάνες, πιο μαλακά άρβυλα για τα μωρά, περισσότερες έξοδοι, λεωφορεία να τους παίρνουν σπίτι, σεφ στον στρατό να μαγειρεύουν γκουρμέ και βεβαίως σήμερα ντελίβερι, κινητό, Wi-Fi και 14 μήνες στρατό.

Οι σύνδεσμοι γονέων (δηλαδή μητέρων) επίσης κάνουν θραύση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στη χώρα μας. Από το νηπιαγωγείο έως και το πανεπιστήμιο. Ναι, στην Κύπρο υπάρχει και σύνδεσμος μητέρων φοιτητών, ο οποίος φροντίζει ούτως ώστε όλοι οι καθηγητές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Μην ξεγελιέστε που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και αρκετοί άντρες. Πίσω από κάθε εμπλεκόμενο άντρα πρέπει να γνωρίζετε ότι κρύβεται μια εκσυγχρονίστρια γυναίκα.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει όλοι να το αναγνωρίσουμε. Ότι οι γυναίκες -κυρίως οι μητέρες- έχουν το δικό τους επίμονο και ταυτόχρονο γήινο τρόπο να επιβάλλουν με πρακτικό πνεύμα τις αλλαγές που επιθυμούν. Αποτελούν με αυτόν τον τρόπο το ισχυρότερο κίνημα αλλαγής και εκσυγχρονισμού της χώρας μας. Ίσως λοιπόν, μέσα από αυτήν την τεράστια ζύμωση που προκαλούν να αντιληφθούν και οι ίδιες ότι έφτασε η ώρα να εκλέξουμε μια γυναίκα Πρόεδρο. Και για το καλό των μωρών αλλά και για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Γυναίκες Κυπριώτισσες, σώστε μας!

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.