Φόρμα αναζήτησης

Γαλλογερμανική υπόθεση

Διαφορετικές φιλοσοφίες αλλά και σχεδιασμοί θα συγκρουστούν απόψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αντικείμενο την επιλογή των ονομάτων που θα ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια. Μεταξύ των ισορροπιών που θα κρίνουν το αποτέλεσμα φαίνεται πως δεν θα είναι πλέον οι πραγματικές ανισότητες μεταξύ αντρών και γυναικών και Ανατολής και Δύσης της Ευρώπης – αλλά η ανάγκη να επέλθει επαναπροσέγγιση Γερμανίας και Γαλλίας και να ικανοποιηθούν οι μεγάλες πολιτικές ομάδες.

Οι υποψήφιοι των κύριων πολιτικών ομάδων, Μάνφρεντ Βέμπερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Φρανς Τίμερμανς (Σοσιαλιστές) και Μαρκγρέτε Βέσταγκερ (Φιλελεύθεροι) δεν είναι εκτός γηπέδου. Όμως άλλα ονόματα, όπως αυτό του διαπραγματευτή για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μπορεί να αποτελέσουν τον συμβιβασμό που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων πάντως επιμένουν. Όποιος ή όποια και να επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στους υποψηφίους που ήταν γνωστοί πριν τις εκλογές. Αυτό είναι και το μήνυμα που αποφάσισαν ότι θα δώσουν στον Ντόναλντ Τουσκ όταν τον συναντήσουν σήμερα, πριν τη σύνοδο. Το κλειδί, όπως πάντα, βρίσκεται στην ερμηνεία της Συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες προτείνουν τον πρόεδρο της Κομισιόν λαμβάνοντας υπόψη τις ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με τη σειρά του ψηφίζει υπέρ ή κατά.

Θέμα των μεγάλων

Η απόφαση στο αποψινό δείπνο (αν δεν εξελιχθεί και σε συζήτηση μετά προγεύματος αύριο το πρωί) αφορά την προεδρία της Κομισιόν, την προεδρία του Συμβουλίου, τη θέση του ή της Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική τους οποίους επιλέγουν οι ηγέτες. Η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που εκλέγεται από τους ευρωβουλευτές) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (επιλογή του Συμβουλίου με άλλη όμως διαδικασία) θα πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψη στην τήρηση των γεωγραφικών και πολιτικών ισορροπιών.

Για ακόμα μια φορά όμως, η απόφαση φαίνεται να λαμβάνεται από τα ισχυρά, λόγω θέσης και πληθυσμού, κράτη, με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να λαμβάνεται υπόψη ως μόνο ένας από τους πολλούς πολιτικούς παράγοντες. Κύριες ανησυχίες φαίνονται να είναι η επιστροφή της ισορροπίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας από τη μία, και η ικανοποίηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την άλλη.

Σε αυτή την πολύπλοκη εξίσωση υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να ξεχαστεί η ανάγκη για καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε τουλάχιστον τις μισές θέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας (λαμβάνοντας υπόψη και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Ευρωπαίος διπλωμάτης φέρεται να ανέφερε ανώνυμα στην ιστοσελίδα Politico πως οι ηγέτες δεν αναμένεται να επιμείνουν στη γυναικεία παρουσία, και πως «θα μπορέσουν να ζήσουν με ένα πακέτο (ονομάτων) χωρίς γυναίκες».

Στα χαρακώματα

Το μόνο που θα μπορούσε να περιπλέξει αυτούς τους υπολογισμούς είναι η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο οι ηγέτες των ομάδων επιμένουν πως δεν θα δεχτούν ως πρόεδρο της Κομισιόν κάποιον πέρα από τους εκλεκτούς τους, στη βάση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Για αυτό και οι ηγέτες σπεύδουν να βρουν μια λύση το συντομότερο, ακόμα και αν χρειαστεί ένα μαραθώνιο δείπνο και ακόμα μία συνάντηση αύριο.

Μέχρι την Παρασκευή όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι παρέμεναν χαρακωμένοι στις θέσεις τους:

  • Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν πως δεν θα εγκρίνουν πρόεδρο της Κομισιόν που δεν θα είναι ένας από τους επικεφαλής υποψήφιους (spitzenkandidat) που είχαν προβληθεί από την κάθε μια κατά την προεκλογική εκστρατεία.
  • Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιμένει πως η διαδικασία των spitzenkandidaten είναι εκλιπούσα και προωθεί τον Μισέλ Μπαρνιέ, ούτε καν τη Μαργκρέτ Βεστάγκερ, υποψήφια της ομάδας των Φιλελευθέρων με τους οποίους το κόμμα του βρίσκεται στο αρχικό στάδιο συνεργασίας.
  • Η Άνγκελα Μέρκελ με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επιμένουν πως η προεδρία της Κομισιόν ανήκει στην κεντροδεξιά πολιτική ομάδα ως η πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στάση στην Οσάκα

Μετά την ανεπιτυχή συζήτηση της περασμένης εβδομάδας, ο Ντόναλντ Τουσκ βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων σε μια προσπάθεια να τετραγωνίσει τον κύκλο, Τις προηγούμενες ημέρες η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Βερολίνο με τις ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατικών και του αδελφού Βαυαρικού κόμματος, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ και τον ίδιο τον Βέμπερ.

Επίσημη θέση του ΕΛΚ παραμένει όπως φαίνεται πως υποψήφιός του είναι ο Βέμπερ, λόγω και της ανάγκης της γερμανικής κυβέρνησης να διατηρήσει το κύρος της ενόψει των προκλήσεων που δέχεται ο σημερινός συνασπισμός λόγω της πολύ καλής παρουσίας των γερμανών Πρασίνων στις ευρωεκλογές.

Οι διεργασίες και οι συζητήσεις των ηγετών των μεγάλων κρατών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, αλλά και η ίδια η ηγεσία της ΕΕ) θα συνεχίζονταν και χθες στην Οσάκα, στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα έφεραν τον Πρόεδρο Μακρόν να έχει συναντήσει τον κ. Μπαρνιέ στο Παρίσι, προκρίνοντάς τον για την προεδρία της Κομισιόν ως συμβιβαστική επιλογή καθώς είναι έμπειρος, Γάλλος και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμούν πηγές στις Βρυξέλλες, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία του Κοινοβουλίου και ο Φρανς Τίμερμανς τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά από αυτή τη διαδικασία πολλοί στην Κομισιόν συζητούν την επόμενη ημέρα και το κατά πόσο είναι καιρός η διαδικασία της επιλογής της ηγεσίας της ΕΕ να μπει σε πιο συγκεκριμένα θεσμικά πλαίσια. Προς το παρόν όμως οι συζητήσεις που ακούγονται αφορούν την (εκ νέου) αναδιάρθρωση της δομής του Κολεγίου των Επιτροπών, αυτή τη φορά με αναβάθμιση των αντιπροέδρων, στους οποίους θα υπάγονται πολλοί από τους επίτροπους.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.