Φόρμα αναζήτησης

Ένα μοτίβο αθλιότητας… Της Θεανώς Καλαβανά

Άντε και καταδικάσαμε την Τουρκία, άντε και η Ευρώπη μάς στήριξε ξεκάθαρα και φανερά. Παρακάτω τι γίνεται; Μια ιστορία γεμάτη λάθη, χαμένες ευκαιρίες και μονίμως να είμαστε οι αδικημένοι. Ευτυχώς που έχουμε τις καταγγελίες και ευτυχώς που ακόμα μας παίρνουν στα σοβαρά, αν και γι’ αυτό το τελευταίο δεν παίρνω και όρκο. Νομίζω δεν υπάρχει καλύτερο κράτος από το δικό μας στις καταγγελίες. Έγινε πλέον μοτίβο, πρώτα επιλέγουμε να πράττουμε χωρίς να λογαριάζουμε την επόμενη μέρα και μετά, που η τύχη δεν είναι τελικά με το μέρος μας, ξεκινάμε καταγγελίες και καταδίκες στη διεθνή κοινότητα και κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.

Έντονο το μοτίβο του Συνεργατισμού, την εξέλιξη του οποίου την ξέραμε από τότε που τον ανέλαβε το κράτος, τώρα τρελαθήκαμε στις καταγγελίες και στις κατηγορίες. Αν είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ αποτελεσματικής διαχείρισης και καταγγελίας θα επιλέγαμε τη δεύτερη. Η συνήθεια, βλέπετε, καθώς και η έλλειψη ευθύνης και συνείδησης είναι καλά εδραιωμένες μέσα μας, για να μην τολμήσω να γράψω ότι ίσως να τις κουβαλάμε και στο DNA μας. Κουβαλάμε μια ψευδαίσθηση ότι επειδή το καταγγείλαμε, το διορθώσαμε. Καταλήγουμε με αμέτρητες τρύπες στο νερό που τις παρατηρούμε με μεγάλη υπεροχή και ικανοποίηση. Το χειρότερο είναι ότι αυτό το μοτίβο αθλιότητας, το οποίο συντηρούμε τόσα χρόνια, δεν το συνειδητοποιούμε καθόλου, γι’ αυτό και το συντηρούμε με σθένος.

Είμαστε πρωταθλητές στην αθλιότητα. Εκδρομές σχολείων στην Αρχιεπισκοπή, ποινές βραχείας διάρκειας και αποφυλακίσεις για σοβαρά εγκλήματα, ποινές για τους μη ευνοούμενους για την ταχύτητα που καταγράφεται από τις κάμερες, κτήρια πάνω από προστατευόμενη φυσική ομορφιά και σπηλιές, διορισμοί αθλίων με ανύπαρκτα προσόντα στην ηγεσία του Συνεργατισμού και δεν μπορώ να μην καταγράψω ακόμα μία φορά τη μη επίλυση του Κυπριακού, υιοθετώντας πράξεις που εμπεδώνουν τον δικοινοτικό χαρακτήρα του νησιού μας. Κατά τα άλλα, απαιτούμε να είμαστε σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος και απαιτούμε και οι άλλοι να μας εκλαμβάνουν ως τέτοιο.

Δυστυχώς, η κρατική μηχανή του τόπου παράγει αθλιότητα και αυτήν την αθλιότητα συντηρούν οι βολεμένοι, τα μέλη κομμάτων, τα ίδια τα κόμματα και όσοι απολαμβάνουν μερίδα της πίτας. Βέβαια, τη συντηρούμε και εμείς και εγώ η ίδια που κάθομαι και την καταγράφω εδώ και δεν βγαίνω να ξεσηκώσω τον κόσμο με πράξεις και όχι κείμενα. Όσοι νιώθουμε στο πετσί μας αυτήν την αθλιότητα, οφείλουμε να κάνουμε κάτι. Όσες ιδιωτικές κυπριακές επιχειρήσεις δεν έχουν πάρε-δώσε με το κράτος και επομένως δεν επιλέγουν τις μετριότητες και την αθλιότητά του, μεγαλουργούν στο εξωτερικό ή κλείνουν εξαιρετικές προσοδοφόρες συνεργασίες με εταιρείες άλλων χωρών. Αυτές, ίσως, να είναι η μοναδική απόδειξη που, άμα θέλουμε, μπορούμε και είμαστε ικανοί! Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει εμείς οι ίδιοι να καθορίσουμε τη σχέση μας και την εξάρτησή μας από το κράτος και τα κόμματα και όχι αυτά μαζί μας. Γιατί αυτά στοχεύουν στην αθλιότητά μας και στη βάση αυτής της αθλιότητας επιβιώνουν και παίρνουν την ψήφο μας, τάσσοντάς μας ότι θα μας βγάλουν μια και καλή από αυτήν.

Οι άριστοι Κύπριοι δεν επέλεξαν αυτό το μοτίβο, είτε έκλεισαν την πόρτα στα κόμματα, είτε μετανάστευσαν και μεγαλούργησαν βελτιώνοντας άλλων χωρών τα συστήματα παιδείας, οικονομίας, χαράσσοντας συγχρόνως μια ιστορία αξιοπρέπειας. Εμείς εδώ σε ένα μοτίβο αθλιότητας κάνουμε κύκλους και δεν φαίνεται να ζαλιζόμαστε, αλλά να το διασκεδάζουμε…

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ