Φόρμα αναζήτησης

Χτυπημένοι από τη νόσο του «περίπου»

Νομίζω η νόσος του «περίπου» είναι επιδημία στην Κύπρο, τις πλείστες φορές τα συμπτώματα της βρίσκονται σε μια λανθάνουσα κατάσταση [...]

Read More...

Επτά θάνατοι από τη γρίπη Α είναι πολλοί γι’ αυτό το νησί. Ο μέσος όρος ήταν τέσσερις μέχρι τώρα και πέρυσι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, αν δεν λανθάνομαι, είχαμε μόνο έναν. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν και το γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε ότι αν ανήκουμε σε ευάλωτη ομάδα είναι σημαντικό να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι γιατί οι υπηρεσίες υγείας, ενώ ήξεραν για τις χαμηλές θερμοκρασίες φέτος και την επιδημία δεν ήταν έγκαιρα έτοιμες και εξοπλισμένες. Ακόμα και αν, όπως υποστηρίζεται, ότι ήταν, τότε τι δεν λειτούργησε σωστά; Γνωρίζω ότι έχουμε εξαιρετικούς επαγγελματίες, νοσηλευτές και γιατρούς, από την άλλη όμως γνωρίζω ότι για να δουλέψουν όλα σαν ρολόι χρειαζόμαστε ορθή οργάνωση και σωστή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Αυτά απουσιάζουν και δυστυχώς, όσο αυτό θα συμβαίνει δεν θα είμαστε ποτέ αποτελεσματικοί με την όποια νόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι ακόμα και αν έχουμε στο σύστημα σπουδαίους επαγγελματίες. Συνεπώς, αν βγάλω έξω το βεβαρημένο ιστορικό υγείας που πιθανώς να είχαν κάποιοι από τους ασθενείς, θεωρώ ότι το σύστημα υγείας μας όπως είναι αυτή τη στιγμή δουλεύει στο «περίπου», όπως άλλωστε και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες στην Κύπρο. Βλέπετε η διαφθορά και η έλλειψη προνοητικότητας μας έκανε χρόνιους πάσχοντες της νόσου του «περίπου».

Νομίζω η νόσος του «περίπου» είναι επιδημία στην Κύπρο, τις πλείστες φορές τα συμπτώματα της βρίσκονται σε μια λανθάνουσα κατάσταση (κοιμούνται, όπως τη χειμερία νάρκη), και κάποιες φορές που την πληρώνουμε με ανθρώπινες ζωές, ή με την οικονομία μας, ξεσηκωνόμαστε και ψάχνουμε για ειδικούς εμπειρογνώμονες να διερευνήσουν και να αποφανθούν. Διορίζουμε επιτροπές πάνω στις επιτροπές με σκοπό να βολέψουμε όσους δεν προλάβαμε να ξεπληρώσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Θα κάνουμε, επίσης, για λίγο καιρό θόρυβο και μετά αυτές οι επιτροπές σιγά-σιγά θα σιγήσουν και όταν θα ακουστούν είναι για να αναφερθούν σε παρελθοντικό χρόνο και όχι στο τι μέλλει γενέσθαι για να αποφευχθούν τα ίδια ή άλλα λάθη. Με λίγα λόγια καμιά επιτροπή δεν ετοιμάζει έκθεση για το τι θα μπορούσε να γίνει (π.χ. στρατηγικές, δεξιότητες, οργάνωση) για να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο ή κάτι άλλο. Ο ρόλος των επιτροπών περιορίζεται στο να μας πουν τι συνέβηκε όχι πώς να αποφύγουμε να ξανασυμβεί. Η λογική, μάλλον, βρίσκεται στη φράση «ώς την επόμενη βλέπουμε και κάνουμε…». Καμία προνοητικότητα. Όλα στο «περίπου» και βασιζόμενοι στην τύχη!

Η νόσος του «περίπου» στην Κύπρο έχει εξαπλωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και απαιτείται μια πολύ δυνατή θεραπεία για να καταφέρουμε να την καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά. Μια θεραπεία από αυτές που σε αναγκάζουν να αλλάξεις ριζικά όλες τις ρουτίνες της καθημερινότητάς σου. Μια θεραπεία που να σε υποχρεώνει σε καθημερινή βάση να ελέγχεις τι κάνεις και να είσαι υπόλογος των πράξεων σου για να θεραπευθείς. Μια θεραπεία που να σε αναγκάζει να προγραμματίζεις τις επόμενες μέρες για να προλάβεις να μην χειροτερεύσεις.

Δυστυχώς, η νόσος του «περίπου» έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ στο νησί και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας που να είναι πρόθυμος να την πολεμήσει στη ρίζα της. Ό,τι αντιγόνο είχαμε για να την πολεμήσει το εξαλείψαμε από μόνοι μας με τον τρόπο ζωής μας και τον τρόπο σκέψης μας και όσο συνεχίζεται αυτό είμαστε καταδικασμένοι να χάνουμε ζωές από ασήμαντες ασθένειες, να διαλύεται η οικονομία και το νησί μας από απερισκεψίες και διαφθορά και όλοι εμείς θα επιβιώνουμε στο «περίπου» χωρίς καμία αξιοπρέπεια.

 

Send this to a friend