Φόρμα αναζήτησης

Ανοικτή επιστολή ενός συνταξιούχου στην Ζέτα Αιμιλιάνίδου

Με τίτλο επιστολής «να το χαίρεσαι το τσεκκούδι κυρία υπουργέ Εργασίας ο 80χρονος συνταξιούχος Κώστας Χαραλάμπους περιγράφει το γολγοθά που πέρασε ώστε να εξασφαλίσει το λεγόμενο μικρό τσεκκούδι από το τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων. Το πλήρες κείμενο της επιστολής που στάλθηκε στον Πολίτη. 

Δεν ξέρω πόσοι συνταξιούχοι που είναι στο όριο της φτώχειας προσπάθησαν να διεκδικήσουν το «μικρό τσεκούδι» σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπουργού Εργασίας.

Τυχαίνει να είμαι ένας από τα θύματα. Περιγράφω τις περιπέτειες μου.

Ύστερα από αναμονή δύο ωρών στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη εφοδιάστηκα με τις αιτήσεις. Καλά που το έχουμε κι αυτό.

Ως ογδοντάρης γέροντας που είμαι, δυσκολεύτηκα να τις γεμίσω. Τέλος πάντων κουτσά στραβά τα κατάφερα μέσα σε μια εβδομάδα. Και έφθασα στην υπογραφή. Και τότε άρχισαν τα δύσκολα.

Πρέπει να εξασφαλίσω φωτοαντίγραφο της ταυτότητας μου και πιστοποίηση της ταυτότητας μου. Ταξί για το φωτοτυπικό. Ταξί για τον πιστοποιών υπάλληλο επειδή λόγω ηλικίας δεν οδηγώ .

Τώρα πρέπει να εξασφαλίσω αντίγραφα όλων των λογαριασμών μου από το 2014 μέχρι σήμερα. Τρέχω στο Συνεργατικό ταμιευτήριο. Άλλοτε έβλεπα κάποιους γνωστούς που με εξυπηρετούσαν. Τώρα ψυχρά πρόσωπα νεαρών. Ο νεαρός μου λέει.

Θα πληρώσετε ένα ευρώ για κάθε σελίδα. Ντρέπομαι να του ομολογήσω ότι στο πορτοφόλι μου έχω μόλις 5 ευρώ, τα υπόλοιπα από την σύνταξη. Φεύγω και ξανάρχομαι (πάλι με ταξί) αφού έχω δανειστεί από την κόρη μου 40 ευρώ. Παίρνω τα αντίγραφα. Σύνολον εξόδων χωρίς να μετρήσω τον χρόνο μου γύρω στα 70 ευρώ. Για σας κυρία Υπουργέ, 70 ευρώ είναι μία επίσκεψη στο κομμωτήριο. Για μένα δυστυχώς είναι δύο φορές το μηνιάτικο «τσεκκούδι» αν δεήσετε να μου το παραχωρήσετε. Γιατί πολύ φοβάμαι πως κάπου θα σκαλώσει το πράμα. Ίσως σε κάτι οικονομίες που φυλάγω στο γραμμάτιο μου για τυχόν ανάγκες, αλλά και για την ….κηδεία μου που να πάρει ο διάβολος…. Για να μη φορτώνω την κόρη μου που έχει άντρα άνεργο και γιό που μόλις έφυγε για σπουδές.

Και διερωτώμαι: Όλοι εκείνοι οι δύστυχοι γέροντες που δεν έχουν ούτε κόρη ούτε κάποιες ικανότητες να κινούνται. Πώς θα περάσουν όλη αυτή την δοκιμασία που τους βάζετε κυρία Υπουργέ; Από το «τσεκκούδι» μας θα λύσετε το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου; Και που πάει η αξιοπρέπεια για τα «τιμημένα γηρατειά»;

Με κάθε εκτίμηση

Κώστας Χαραλάμπους

Λευκωσία

Συνταξιούχος