Φόρμα αναζήτησης

Αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις στην ΑΟΖ

Η επέκταση των δραστηριοτήτων του γαλλικού κολοσσού Total στο θαλάσσιο τεμάχιο 8 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αποτέλεσε μεγάλη είδηση την εβδομάδα που πέρασε και αξιολογήθηκε, από κυβερνητικούς κύκλους αλλά και πέραν αυτών, ως μια επιβεβαίωση του τεράστιου ενδιαφέροντος της Γαλλίας σε ολόκληρο το υποσύστημα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο περιφερειακός διευθυντής της Total Στεφάν Μισέλ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, συζήτησε για τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο κ. Μισέλ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει αιτηθεί να συμμετάσχει στις έρευνες στο τεμάχιο 8, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Η εξέλιξη αυτή, να υπενθυμίσουμε, σηματοδοτεί την τρίτη σύμπραξη ΕΝΙ – Total στην κυπριακή ΑΟΖ – μετά τα τεμάχια 6 και 11.

 

Η κίνηση της Total

 

Για πολλούς αναλυτές η επέκταση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της Total στην περιοχή -και δη στη Κύπρο, σε ένα timing αμέσως μετά το συμβάν με την παρεμπόδιση της ερευνητικής γεώτρησης της ENI από τουρκικά πολεμικά- υπαγορεύεται από σειρά λόγων που συνδέονται με τη μεγάλη εικόνα της περιοχής. Η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου δείχνει να επηρεάζει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού κολοσσού στο Ιράν. Συγκεκριμένα, η Total ανακοίνωσε τέσσερις ημέρες πριν από την έλευση του κ. Μισέλ στην Κύπρο ότι παγώνει συμφωνία αξίας 2 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος South Pars στον Περσικό Κόλπο. Συνομιλητές του «Π» εκτιμούν ότι οι πιθανές απώλειες, αν ένας νέος γύρος κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ουάσινγκτον – Τεχεράνης επικρατήσει, για την Total (σ.σ. δραστηριοποιείται για δεκαετίες στο Ιράν με το South Pars να βρίσκεται στην ενδέκατη φάση ανάπτυξής του) θα μπορούσαν να ανέλθουν ακόμη και στα 850 εκατ. δολάρια. Υπό αυτό το βάρος, η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί ένας «ενδιάμεσος» στόχος για τη γαλλική εταιρεία λόγω εγγύτητας, των άριστων σχέσεων, ιστορικά κι εντός της ΕΕ, Γαλλίας – Κύπρου αλλά και λόγω της στάσης «wait & see» που τηρεί η γαλλική εταιρεία λόγω της εκκρεμότητας της συμφωνίας «P5+1» – στην οποία τα συμβαλλόμενα μέρη εκτός ΗΠΑ έχουν μια διαφορετική προσέγγιση.

 

Καλό… 2019

 

Αυτό που καταδεικνύουν συγκλίνουσες πληροφορίες του «Π» είναι πως η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ αναφορικά με τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της Total και της ENI μετατίθενται το 2019 – με το δεύτερο εξάμηνο να αποτελεί σημαντικό χρονικό ορίζοντα. Αυτό δείχνει να απορρέει και από την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία θα μπορούσε να μετουσιωθεί πρακτικά στην έλευση πλοίου-γεωτρύπανου εντός Ιουλίου, αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές, στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εκτίμηση που δείχνει να επικρατεί ανάμεσα στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι πως η έλευση του τουρκικού DeepSea Metro II στο τεμάχιο 3 (ή σε άλλο σημείο της ΑΟΖ πέριξ του 6 -που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως- ή του 10) πριν την ερευνητική γεώτρηση του Οκτωβρίου από την αμερικανική Exxon σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή παραδείγματος με πολλαπλά μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή – κράτη και εταιρείες, αλλά και σε σχέση με το Κυπριακό. Πηγές που μίλησαν στον «Π» θεωρούν πάντως πως παραμένει εξαιρετικά δύσκολο η Τουρκία να παρέμβει με σκοπό την παρεμπόδιση της ερευνητικής γεώτρησης της Exxon. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στον Ερντογάν, κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, τόσο σε σχέση με την οικονομία όσο και με την ευρύτερη κρίση που κυριαρχεί στις διμερείς του σχέσεις (υπόθεση Ζαράμπ, Συριακό, ΝΑΤΟ / ρωσοτουρκικές σχέσεις κ.ο.κ.). Τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon, σε κάθε περίπτωση, τον προσεχή Οκτώβριο δείχνουν να αποτελούν και ένα κριτήριο που θα καταδείξει αν όντως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει, λόγω μεγάλης ποσότητας αποθεμάτων φυσικού αερίου, σημαντικό ρόλο στην περιοχή με την κυρίαρχη επιλογή, σε περίπτωση θετικών νέων από το τεμάχιο 10 να οδηγούν, εκτός απροόπτου στη δημιουργία τερματικού – το κόστος και η ασφάλεια του οποίου αποκτούν ξεχωριστές προεκτάσεις στο επίπεδο της εμπορικής και οικονομικής βιωσιμότητας, της ασφάλειας και της προοπτικής επανέναρξης ενός διαλόγου για το Κυπριακό στη διάσταση του «gas beyond gas».

 

Αντί επιλόγου

 

Οι επόμενοι μήνες θα καταστούν ιδιαίτερα κρίσιμοι όχι μόνο για τον ενεργειακό προγραμματισμό της Κύπρου, αλλά και για την ευρύτερη μεγάλη εικόνα της γεωπολιτικής ενέργειας της περιοχής. Παρά τη διαφαινόμενη κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ με φόντο τα γεγονότα της Γάζας οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών -συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων αργού πετρελαίου από το Τσεϊχάν στο Ασκελόν- παραμένουν ισχυρές. Την ίδια στιγμή, η κρίση Ιράν – Ισραήλ – Δύσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα θερμό καλοκαίρι, οι συνέπειες του οποίου θα διατάρασσαν σημαντικά την αγορά του πετρελαίου στην περιοχή. Για την Κύπρο η γεώτρηση του Οκτωβρίου της Exxon δείχνει να αποτελεί κομβικό σημείο σε σχέση με την προοπτική από την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων αλλά και από την προστιθέμενη γεωπολιτική υπεραξία που θα προσέδιδε η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά και την ευρύτερη θέση της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η έλευση ή μη του τουρκικού DeepSea Metro II στην κυπριακή ΑΟΖ αυτό το καλοκαίρι θα κρίνει και τη συνέχεια. Και σε καμία περίπτωση, καμία εταιρεία δεν εγγυάται και τη διασφάλιση -σε επίπεδο ασφάλειας- της αποφυγής ενός τέτοιου σεναρίου κλιμάκωσης εκ μέρους της Τουρκίας.

[bsa_pro_ad_space id=2][bsa_pro_ad_space id=1]