POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ανάγκες χρηματοδότησης, εγγυήσεις και τράπεζεςTα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε Κύπρο και εξωτερικό έχουν επηρεάσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και, όπως ήταν αναμενόμενο, τη ρευστότητά τους (μειώνεται σημαντικά το κεφάλαιο κίνησης). Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται καταδεικνύουν το μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομία τους τελευταίους δύο μήνες, καταγράφεται μεγάλη μείωση στα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, πέραν του 50% μείωση στις εγγραφές νέων εταιρειών και πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών καταγράφεται στην αύξηση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε τέτοιες συνθήκες είναι αναμενόμενο να υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης από την αγορά, με τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα. Χαρακτηριστικά του μεγέθους της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για χορήγηση ρευστότητα στην αγορά είναι τα στατιστικά που αφορούν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και οι σαρωτικές αγορές περιουσιακών στοιχείων που αυξάνουν τον ισολογισμό της.

Με βάση τα στατιστικά, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από μόνα τους δεν κατάφεραν τον στόχο της επαναφοράς των οικονομιών σε πορεία ανάπτυξης, εφόσον είναι απαραίτητο να συνοδευτούν με δημοσιονομικά μέτρα. Η επιπλέον ρευστότητα που δημιουργήθηκε στα τραπεζικά ιδρύματα δεν μπόρεσε να διοχετευτεί αποτελεσματικά στην αγορά. Υπήρχαν αξιόλογα έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν. Αυτό δεν έγινε επειδή είτε δεν είχε εξευρεθεί το απαραίτητο ποσοστό ιδίων κεφαλαίων που προνοούν οι κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας, είτε η εταιρεία / ο όμιλος στον οποίο ανήκε το έργο ήταν υπερχρεωμένη/ος και δεν μπορούσε να πάρει επιπλέον δανειοδότηση.

Μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη άλλων μέτρων όπως η επιδότηση επιτοκίου και η κατευθείαν χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Γίνεται αντιληπτό ότι η επιδότηση επιτοκίου, όταν γίνεται αξιολόγηση παραχώρησης δανείου από τις τράπεζες, θα διασφαλίζει μεν μέρος των ταμειακών ροών από το δάνειο αλλά δε μπορεί να αντικαταστήσει την εγγύηση επί των ζημιών που ενδεχομένως να έχει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από τη μη εξυπηρέτηση του δανείου.

Η παραχώρηση δανεισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσει να γίνεται, λόγω επίσης και της αυξημένης ρευστότητας που έχουν και της περαιτέρω ενίσχυσής της από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως πριν με την αξιολόγηση της δυνατότητας του δανειολήπτη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Φυσικά, πλέον θα υπάρχει επιφυλακτικότητα στην αξιολόγηση για το πώς ο δανειολήπτης επηρεάστηκε από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για αντιμετώπιση του ιού και αν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό το επιπλέον ρίσκο είχε σκοπό να απορροφήσει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενίσχυση του προγράμματος παραχώρησης δανείων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ), μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, μηχανισμός ο οποίος ήδη λειτουργεί. Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup έχει ήδη αποφασίσει την ενίσχυση του ποσού χρηματοδότησης μέσω της ΕΤΕπ. Το μόνο ζητούμενο είναι ότι οι όροι χρηματοδότησης τίθενται από την Ευρώπη και όχι από την κυπριακή Βουλή όπως υπήρχε στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας μιας επιχείρησης είναι ο τρόπος χρηματοδότησής της. Η υψηλή μόχλευση προκαλεί προβλήματα στην κερδοφορία αλλά και στη ρευστότητα, τα οποία γίνονται πιο έντονα στις περιόδους κρίσεων.

Στην Κύπρο, το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης προέρχεται από τον τραπεζικό δανεισμό. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αναπτύσσονται εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως τα επενδυτικά ταμεία.

Η διασφάλιση της χρηματοδότησης μιας επιχείρησης είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωσή της. Η στήριξη μέσω δανεισμού στις εποχές που υπάρχουν ελλείμματα λόγω κρίσης είναι θεμιτή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά η επιχείρηση πρέπει να αναδιοργανωθεί μέσα στο οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιείται και να διασφαλίσει την επιβίωσή της.

Αυτό σημαίνει σωστή ετοιμασία προϋπολογισμού και διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, ενώ θα πρέπει να διασφαλίσει την ανάλογη ρευστότητα μέσα από το δίκτυο πωλήσεών της. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των δαπανών και εξοικονομήσεις εκεί και όπου αυτό είναι δυνατόν.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.