Ο Αϊ-Βασίλης φέτος έβγαλε τη μάσκα αλλά πρέπει να προσέχει από όλες τις ιώσεις που κυκλοφορούν, εκσυγχρονίστηκε τεχνολογικά (digitalization) μετά τον σημαντικό αριθμό εταιρειών του τομέα που επέλεξαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, «ξηλώθηκε» οικονομικά λόγω υψηλού πληθωρισμού και κατασκευαστικού κόστους, ενώ αν χρηματοδότησε τις εργασίες του με δάνειο από τις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει τώρα να προσέξει με τις δόσεις.
Ελπίζουμε, πάντως, το εργοστάσιό του να δουλεύει με ηλιακή ενέργεια, λίγο δύσκολο για τη Λαπωνία (πληροφορίες για μετεγκατάσταση στην Κύπρο λόγω των φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων δεν επιβεβαιώνονται), και το έλκηθρο να έχει καλή κατανάλωση καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές για τα σιτηρά και παρόμοιων προϊόντων (με τα οποία τρέφονται οι τάρανδοι) έχουν αυξηθεί σημαντικά, οπότε ακόμη να αποφασιστεί το ποσοστό «ταρανδοκίνησης», ηλεκτροκίνησης ή χρήσης υγρών καυσίμων.
Το πρόβλημα εξεύρεσης βοηθών για τον Αϊ-Βασίλη συνεχίζεται από πέρσι, παρά το γεγονός ότι ο μισθός των ξωτικών ξεπερνά τον κατοχυρωμένο ακαθάριστο μισθό. Ζητήματα που αφορούν την ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό των ξωτικών και τη φορολογική μεταρρύθμιση στο χωριό τους θα συζητηθούν από τον Μάρτη και έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου «μουχτάρη» του χωριού. Ξεκάθαρα, η διαχείριση θέλει πλάτες και καλούς καραβοκύρηδες που έχουν τις λύσεις.
Επίσης, μέσα από σωστή διαχείριση του ρίσκου, τα επιπλέον κεφάλαια του Αϊ-Βασίλη δεν έχουν επενδυθεί σε κρυπτονομίσματα ή σε μετοχές, η αξία των οποίων μειώθηκε δραστικά, εφόσον προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες σε επένδυση για αυτοματοποίηση των διαδικασιών στο εργοστάσιο παιχνιδιών. Παράλληλα, φαίνεται να κάνει σκέψεις για ίδρυση επενδυτικού ταμείου στην Κύπρο, μετά τις θετικές εξελίξεις που είχε ο τομέας τη χρονιά που τελειώνει, ώστε να είναι έτοιμος εάν και εφόσον απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια από επενδυτές.
Δυστυχώς, αυτή τη χρονιά θα πρέπει να αποφύγει περιοχές πολεμικών συγκρούσεων. Μετά τη Συρία και άλλες αραβικές χώρες τα προηγούμενα χρόνια, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι επικίνδυνος, ενώ ο Αϊ-Βασίλης θα πρέπει να είναι προσεκτικός ούτως ώστε να μην χρησιμοποιηθούν προϊόντα και πρώτες ύλες που βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων.
Φυσικά, από τις συζητήσεις στα τραπέζια των Χριστουγέννων δεν αναμένεται να απουσιάζουν αυτές που αφορούν τις προεδρικές και αρχιεπισκοπικές εκλογές, για το ποιος είναι «σίουρος» ή «κουτσός άππαρος», ενώ οι λάτρεις της στρογγυλής θεάς θα αναπολούν τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που δεν ήταν και τόσο άσχημο που διεξήχθησαν χειμώνα. Πιο δυτικά φυσικά, η συζήτηση θα είναι πιο τοπικιστική για το αν θα έρθει το πρωτάθλημα στο Παφιακό.
Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ανάκαμψη και σίγουρα τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι θα ανέμενε κάποιος με την έναρξη των εχθροπραξιών στη Ρωσία. Ο τουρισμός πήγε αρκετά καλά, οι υπηρεσίες το ίδιο, ειδικά με την εγκατάσταση πολλών εταιρειών στην Κύπρο, ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να αναπτύσσεται (με διαφορετικού είδους έργα), αυτός της ναυτιλίας παραμένει σταθερός παρά τις προκλήσεις (είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα η πρόθεση μεγάλου ναυτιλιακού ομίλου να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως τη βάση του και να έχει τα κεντρικά γραφεία στο νησί μας) από το εμπάργκο σε προϊόντα ρωσικής προέλευσης και τις κυρώσεις, ενώ οι τομείς της τεχνολογίας, της ιατρικής και της εκπαίδευσης ενισχύουν το ΑΕΠ της χώρας.
Τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη που σημειώνεται αφορά τη λεγόμενη πραγματική οικονομία και όχι ευκαιριακού τύπου επενδύσεις. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται και το επόμενο έτος στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές προκλήσεις.
Την ίδια στιγμή η κοινωνία φαίνεται να αντιμετωπίζει, όχι όλη, μια δύσκολη καθημερινότητα. Αυξημένο κόστος διαβίωσης, υψηλά ενοίκια, αυξημένες δόσεις. Η τελευταία κρίση μας έχει κάνει όλους σοφότερους, με καλύτερη διαχείριση των οικογενειακών και επιχειρηματικών προϋπολογισμών, οπότε οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα. Σίγουρα μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων προβληματίζει.
Το κράτος προχωρεί σε μέτρα που αφορούν το κόστος του ρεύματος και ενίσχυση των ευπαθών ομάδων. Πολλές και οι προτάσεις από τους υποψηφίους Προέδρους, πάντοτε φυσικά αναφερόμενοι στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να «μεθύσει τον ήλιο» υιοθετεί για έξι μήνες την επιχορήγηση 10% για τις αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, μέτρο που θυμίζει πολιτικές Ανδρέα Παπανδρέου.
Μπαίνοντας στην τελευταία ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, ο πολίτης αναμένει να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά του. Δεν είναι η ποσότητα των προτάσεων που τις κάνουν σημαντικές αλλά η ποιότητα και το πόσο εφαρμόσιμες είναι.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.