Φόρμα αναζήτησης

Ανακάλυψε αφήγημα και πιπίλα για το 2023

Είναι λογικό τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να θέλουν να συνεχίσουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν.

Στην ουσία, ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να είναι στην εξουσία και το ΑΚΕΛ να σκέφτεται ξανά αν πραγματικά θέλει να επανέλθει στην εξουσία με συνεργασίες βάζοντας του δικούς του όρους από την αρχή σε Κυπριακό, μεταρρυθμίσεις, οικονομία και εσωτερική διακυβέρνηση, με βάρος στο κοινωνικό κράτος.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκ των πραγμάτων είναι σε τρίτη μοίρα και προσπαθεί με κάθε ευκαιρία που του δίνεται να ξαναμπεί στο όλο σκηνικό: Με τις προχθεσινές του δηλώσεις ότι πάντα είχαν επιτυχία οι συνεργασίες ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ. Η διαρροή της συνάντησής του με τον Άντρο Κυπριανού, η οποία αν και δήθεν έγινε από τον αρχηγό του ΑΚΕΛ, βόλευε στην ουσία κυρίως τον Νικόλα. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε συναντηθεί και με άλλους ηγέτες κομμάτων εκτός του Νικόλα και δεν είχε αναφέρει κανένας οτιδήποτε, άρα η σκοπιμότητα για τη συνάντηση Νικόλα έχει τους λόγους της από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Είναι εμφανές από τις τελευταίες του συνεντεύξεις όπου αναφέρει «είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες», «η συνεργασία ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ ήταν από τις πιο αποτελεσματικές» ότι τάζει ουσιαστικά υποσχέσεις. Λαϊκίζοντας βεβαίως ασύστολα και σε αυτό δεν τον βοήθησε καθόλου ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο οποίος του θύμισε τους από κοινού αγώνες εναντίον της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής Χριστόφια. Τον οποίο στην εξουσία βέβαια έφερε το ΔΗΚΟ διά του Μάριου Καρογιάν. Τον οποίο Μάριο Καρογιάν ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπονόμευσε τότε μέχρι τελικής πτώσεως.

Πώς αίρονται όλες αυτές οι αντιφάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου; Κάποιοι του βαθέος ΔΗΚΟ που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν ότι «οι φιλοδοξίες του Νικόλα ξεπερνούν και τις αντιφάσεις και την κοινή λογική». Αυτήν τη στιγμή λένε, «ο Νικόλας δεν έχει τίποτα να δείξει πέραν της φιλοδοξίας του να γίνει Πρόεδρος. Θέλει λοιπόν να συντηρήσει αυτήν την προοπτική για να διατηρήσει τη συνοχή του ΔΗΚΟ». Με λίγα λόγια, το ΔΗΚΟ παραμένει παίκτης οπότε ΔΗΚΟϊκοί έχετε ένα νέο γλειφιτζούρι έως και τις βουλευτικές του 2021 ώστε να παραμείνετε στο κόμμα.

Οι επικοινωνιολόγοι

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τον νέο σχεδιασμό Νικόλα και της ομάδας του. Προφανώς η ομάδα των επικοινωνιολόγων και των συμβούλων του με επικεφαλής τον Κώστα Παναγόπουλο, ο οποίος το 2018 αρχικά αναφερόταν ότι ο Νικόλας μπορεί να είναι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών ενώ μετά συμβιβάστηκε με ένα ποσοστό της τάξης του 25%, βλέποντας σήμερα την πολιτική μοναξιά του ΔΗΚΟ και του Νικόλα, αφού έκλεισε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τα άλλα μεγάλα κόμματα, χωρίς να έχει κάτι άλλο χειροπιαστό να δώσει άμεσα στους διάφορους παίκτες εντός και εκτός κόμματος, εφηύρε την προοπτική και την ελπίδα της εξουσίας σε τρεισήμισι χρόνια από σήμερα με όλο το πολιτικό πεδίο να έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες και να είναι ακόμη ρευστό. Φυσικά το παράδοξο είναι ότι από τη μία ερωτοτροπεί με τον Αβέρωφ και από την άλλη θέλει να πορευθεί με το ΑΚΕΛ. Δεν γίνονται και τα δύο, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνει το κόμμα σε συνεχόμενα αδιέξοδα.

Μετά τις μεθοδεύσεις και το στήσιμο της τράπουλας για να βολευτούν όλοι οι στενοί του συνεργάτες – οι οποίοι σταδιακά μετατρέπονται σε κουμπάροι για τις επόμενες βουλευτικές, το στρατηγικό σχέδιο της ομάδας αυτής με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Νικόλα είναι το τάξιμο της προοπτικής του ΔΗΚΟ να είναι στην κυβέρνηση το 2023. Μετά που διέλυσαν κάθε σχέση με τον Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ, εκτός του Αβέρωφ, μετά που απομόνωσαν το ΑΚΕΛ φορτώνοντάς του κάθε λάθος της διακυβέρνησης Χριστόφια, άσχετα αν το ΔΗΚΟ συμμετείχε στην τότε κυβέρνηση με τρεις υπουργούς μέχρι την έκρηξη στο Μαρί, μετά την προσπάθεια πολιτικού εγκλωβισμού της ΕΔΕΚ, με τον Σιζόπουλο να μην έχει πει την τελευταία του λέξη και να επιδιώκει να καταστήσει την ΕΔΕΚ κύριο ρυθμιστή αντί να περνούν ο λόγος και η παρουσία του μέσα από το ΔΗΚΟ, μετά την ενσωμάτωση Θεοχάρους, αυτό που μένει είναι η προοπτική της εξουσίας. Εξ ου και βγήκαν μπροστά να υπερασπιστούν τις συναντήσεις Νικόλα και Κυπριανού μόνο οι στενοί του συνεργάτες, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύσης Παντελίδης, Άθως Αντωνιάδης και Γιώργος Σολωμού, σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ. Παρόλο που μπορεί και άλλοι παίκτες του ΔΗΚΟ να συμφωνούν σε μια προοπτική συνεργασίας στις προεδρικές του 2023 με ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, θεωρούν ότι γίνεται σκόπιμα και πολύ πρόωρα και άλλοι θεωρούν ότι με τον Νικόλα αυτό δεν γίνεται, διότι μεγάλη μερίδα ακόμη και του ΔΗΚΟ δεν θα τον ξαναψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνιστώσες

Από καλά ενημερωμένες πηγές που ξέρουν και διαβάζουν τις απεγνωσμένες κινήσεις Νικόλα, θεωρούν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και στρωτά για το ΔΗΚΟ. Ήδη διάφορες συνιστώσες εντός του ΔΗΚΟ ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν με τον Νικόλα σε περίπτωση εξελίξεων στο Κυπριακό, που αναμένονται τις επόμενες βδομάδες -αν προκύψουν βέβαια-, είναι έτοιμοι να τολμήσουν να κλιμακώσουν τις διαφορές, κάποιοι διαφοροποιούνται ήδη στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και οικονομίας, ενώ αποτέλεσε πονοκέφαλο η πρόταση νόμου του Γιωργάλλα που αφορούσε την τιμωρητική στάση απέναντι στους αποστάτες βουλευτές που κακώς χρεώνεται μόνο στον Αβέρωφ, αφού έμμεσα βολεύει τον φόβο και τις ανασφάλειες και του Νικόλα.

Κακά τα ψέματα, ο Νικόλας όσο αδιάφορος και να το παίζει ανησυχεί για τη ΔΗΠΑ και πώς θα εξελιχθεί διότι γνωρίζει ότι με κάποιες δυνατές αποχωρήσεις ή ανεξαρτητοποιήσεις θα ακολουθηθούν κι άλλες και θα εξελιχθεί το ΔΗΚΟ σε μια σύγχρονη Ένωση Κέντρου. Σήμερα ο Νικόλας πουλά στον Αβέρωφ και αυτός με τη σειρά του στον Αναστασιάδη τη ρυθμιστική δύναμη του ΔΗΚΟ εντός της Βουλής με τους 10 βουλευτές, όπου μαζί με τον ΔΗΣΥ έχουν την πλειοψηφία των 28 βουλευτών εφόσον ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί η 56η έδρα. Όλο αυτό το σκηνικό εξοργίζει κάποιους βουλευτές του ΔΗΚΟ οι οποίοι δεν έχουν τυπικές σχέσεις με την ηγεσία και τον πρόεδρο του κόμματος, αφού αγνοούνται συνεχώς οι θέσεις και τα λεγόμενά τους, με αποκορύφωμα μετά και την ανάρτηση του Άθου Αντωνιάδη στις 2 Αυγούστου αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου των εκποιήσεων που αναφερόταν στο μεγαλείο και τον θαυμασμό για έναν άνθρωπο και αφορούσε τον Νικόλα, προκάλεσε αλυσιδωτά την οργή και την περαιτέρω απαξίωση πολλών.

Τα προβλήματα του Νικόλα αυξάνονται έντονα ενόψει βουλευτικών και συγκεκριμένα στο θέμα της εκπροσώπησης του κόμματος στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ πέραν της στενής ομάδας του. Είναι γνωστό ότι από τον 5ο όροφο του ΔΗΚΟ έχει φύγει σχετική λίστα όσον αφορά το ποιοι θα εκπροσωπούν το ΔΗΚΟ στις τηλεοράσεις και πέραν του Παντελίδη, Αντωνιάδη, Ερωτοκρίτου και Σολωμού, με σειρά κατάταξης παίζουν οι Γεωργίου και Μυλωνάς πιο πίσω, με τον τελευταίο να δείχνει τον θυμό του προσωρινά στα όργανα του κόμματος, αφού άρχισε να κατανοεί ότι πιθανόν να καταντήσει μιας χρήσης. Έχουν αποκοπεί οι Σαββίδης, Σενέκης, Τρυφωνίδης, Δαμιανός, Προκοπίου, Μουσιούττας, Βότσης και οι υπόλοιποι βουλευτές οι οποίοι όποτε παρουσιάζονται είναι κατόπιν δικών τους ενεργειών και παρεμβάσεων.

ΔΗΚΟ Λτδ

Κάποιες κομματικές πηγές σκιαγραφούν σήμερα πώς έχει εξελιχθεί το ΔΗΚΟ. Βασικά το προσομοιάζουν με μια εταιρεία η οποία έχει αλλάξει ταυτότητα και πολιτική και η οποία ελέγχεται κατά 95% από τον πρόεδρό της και μόνο, δηλαδή από τον Νικόλα. Έχει καταργηθεί πλέον εντελώς η κεντρική επιτροπή, κατά μεγάλο μέρος το εκτελεστικό γραφείο και όλα αποφασίζονται στη γραμματεία την οποία ελέγχει ο Νικόλας. Το μόνο όργανο που δεν ελέγχει είναι η κοινοβουλευτική ομάδα, όμως ο καθένας τους εκεί έχει και τη δική του ατζέντα και δύσκολα ενώνουν δυνάμεις έναντι της έμμεσης δικτατορίας που επικρατεί. Παλαιότερα επί Μάριου Καρογιάν το ΔΗΚΟ, αναφέρουν οι ίδιες εσωκομματικές πήγες, ήταν ένα κόμμα με πολλούς μετόχους, με τον Καρογιάν να άφηνε σκόπιμα τον έλεγχο μέχρι το 50% για να μπορεί να συγκεραστούν όλες οι συνιστώσες στο κόμμα, γι’ αυτό είχαν λόγο και θέση όλοι τους προσθέτοντας το βάρος των μετοχών τους. Σήμερα ο βασικός μέτοχος απαιτεί και έχει τον απόλυτο έλεγχο.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.