POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Άλλοι στα κόκκινα και εμάς τα σπίτια μας 

Στην προηγούμενη αρθρογραφία μου έκανα αναφορά σε θέσεις μου που αφορούν τη διαφάνεια και τιμωρία των ΠΕΠ, σε θέσεις μου για την υγεία, την παιδεία, την πράσινη ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Σήμερα, με αφορμή και τη λίστα για τα μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια 22 ΠΕΠ στον πρώην Συνεργατισμό, ο οποίος σύμφωνα με σοβαρούς επιστήμονες θα μπορούσε να σωθεί αν γινόταν από τότε «μια κακή τράπεζα» στην οποία θα επένδυε το κράτος για να κρατήσουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους. Δυστυχώς, επέλεξαν το φαγοπότι και προτίμησαν να τον πουλήσουν όσα – όσα και να μας φορτώσουν τις ζημιές μαζί και το φαγοπότι των εκατομμυρίων και τις λιμουζίνες τους.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, γράφω για τα σπίτια μας. Οι πρόσφυγες, όπως εγώ, τα χάσαμε το 1974. Άλλος κόσμος από το 2018. Όλα αυτά εξαιτίας της ψήφισης από τη Βουλή ενός από τους χειρότερους νόμους που ψηφίστηκαν ποτέ και που εξαιτίας της ψήφισής του ο κόσμος βρίσκεται εκβιαστικά στους δρόμους, μιας και αφαιρέθηκαν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, την ίδια ώρα που οι ΠΕΠ έχουν εξασφαλίσει και τα τρισέγγονά τους και τολμούν και έχουν τα μούτρα και να ζητούν την ψήφο σας.

Η ιστορία έχει ως εξής: μέχρι το 2015, για να εκποιήσει μία τράπεζα το ακίνητο κάποιου δανειολήπτη έπρεπε να κινήσει αγωγή στο δικαστήριο και να εξασφαλίσει σχετικό διάταγμα. Υπήρχε και υπάρχει εναλλακτική μέθοδος εκποίησης μέσω Κτηματολογίου απευθείας, χωρίς απόφαση δικαστηρίου, αλλά δεν προτιμήθηκε από τις τράπεζες για άλλους λόγους.  Οι εκποιήσεις μέσω Κτηματολογίου καθυστερούσαν πάρα πολύ, γι’ αυτό και ψηφίστηκε το 2015 τροποποιητικός νόμος του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου του 1965. ο οποίος εισήγαγε τις ιδιωτικές εκποιήσεις που είναι πολύ πιο γρήγορες.  Υπήρχε, βέβαια, και πρόνοια στον νόμο που ανέφερε ότι αν ο δανειολήπτης αμφισβητούσε δικαστικώς τη δανειακή σύμβαση καί/ή τα υπόλοιπα του (π.χ. λόγω υπερχρεώσεων), τότε η ιδιωτική εκποίηση δεν μπορούσε να προχωρήσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Τον Ιούλιο του 2018, με την τροποποίηση του νόμου με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, οι δανειολήπτες έχασαν όλα τα δικαιώματά τους, αλλά και μειώθηκαν τα χρονοδιαγράμματα εκποίησης. Μάλιστα, ο πόεδρος της Τράπεζας Κύπρου τότε, βγήκε και ευχαρίστησε δημόσια τον Αβέρωφ για την ψήφιση αυτής της τροποποίησης.

 

Με όπλο λοιπόν αυτή την τροποποίηση, πολλές τράπεζες και εταιρείες που εξαγοράζουν δάνεια από τις τράπεζες αρνούνται να κάνουν αναδιαρθρώσεις στους δανειολήπτες, ακόμα και αν τα δάνεια αφορούν τις πρώτες τους κατοικίες ή επαγγελματικές στέγες. Θέτουν στον κόσμο εκβιαστικά διλήμματα του τύπου, «ή δώστε μας τα λεφτά τώρα ή μεταβιβάστε μας τα ακίνητα, αλλιώς θα πάμε σε εκποίηση». Ανεπίτρεπτα πράγματα, που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους ή τις επαγγελματικές τους στέγες. Και το πρόβλημα θα γίνει ακόμα χειρότερο τώρα με τον κορωνοϊό.

 

Μια από τις εισηγήσεις μου, αν καταφέρω να εκλεγώ στη Βουλή, θα είναι να τροποποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία και/ή να εισαχθεί νέα νομοθεσία που να επιβάλλει στις τράπεζες να αναδιαρθρώνουν τα δάνεια που αφορούν πρώτες κατοικίες ή επαγγελματικές στέγες (ανεξαρτήτως αξίας), εφόσον μπορούν να το εξυπηρετούν με τα υφιστάμενά τους εισοδήματα οι δανειολήπτες.

Διαφορετικά, να τους δίδεται από το πιστωτικό ίδρυμα ακίνητο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους (π.χ. αν είναι τριμελής οικογένεια ένα δυάρι κ.ο.κ.) με δόση που να μπορούν να πληρώνουν, διαφορετικά, αν δεν μπορούν να την πληρώνουν (γιατί έχουν πολύ μικρό εισόδημα), τότε θα δίνουν συμβολικό ενοίκιο. Αυτή η ρύθμιση θα ισχύει για πάντα, εκτός και αν αλλάξει η εισοδηματική τους ικανότητα.

Τα σπίτια μας και την ανθρωπιά μας πάνω από όλα. Γιατί πρώτα είναι η επιβίωσή μας και μετά έρχονται όλα τα άλλα.

 

* Ευχαριστώ τον κ. Γιώργο Αγγελίδη, δικηγόρο του γραφείου Π. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, για τη νομική του υποβοήθηση

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.