POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Άλλοι πράσσειν άλογαΤης Θεανώς Β. Καλαβανά*

Πράσσειν άλογα σημαίνει πράττω χωρίς λογική. Στην καθομιλουμένη έχει επικρατήσει η φράση πράσινα άλογα και όλοι όταν τη χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση εννοούμε κουβέντες του αέρα, χωρίς ουσία ή λογική. Τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση που πράττει χωρίς καμία λογική και ας μας λέει στο σλόγκαν της «κάνουμε τα λόγια μας πράξεις». Πράξεις χωρίς καμία σοβαρή μελέτη και χωρίς ίχνος ευθύνης όσων είδαμε να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας. Τώρα πιπιλούν την πράσινη συμφωνία και μας λένε ότι η δική τους πράσινη συμφωνία με τον κόσμο είναι η δεντροφύτευση ενός εκατομμύριου δέντρων, τα οποία ζητάνε από τον πολίτη να συμβάλει οικονομικά με δωρεές για να αγοραστούν, αλλά χωρίς κανένα απολύτως πλάνο για το πού θα φυτευθούν, ούτε ποιος θα αναλάβει το πότισμά τους με στόχο να αποτραπεί η μελλοντική ερημοποίηση περιοχών του νησιού μας όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Μια φούσκα, ένα πυροτέχνημα και αυτό λόγω εκλογών. Πράσσειν άλογα που μας έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια και μαζί με αυτούς και πολλοί άλλοι αυλικοί και άλλα κόμματα στη διαφθορά που τους σεκοντάρουν.

Δεν θα σταθώ όμως στο τι κάνουν όλοι αυτοί που κατέστρεψαν τον τόπο, το μέλλον των παιδιών μας, της οικονομίας και της επίλυσης του Κυπριακού. Έτσι κι αλλιώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Τάρταρα και τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μειωμένα άσχετα αν θέλουν τα ΜΜΕ να τους παρουσιάζουν ως νικητές των εκλογών. Έχω εμπιστοσύνη στον κόσμο, πάντα είχα γιατί και εγώ προέρχομαι από την κοινωνία των πολιτών, και ο κόσμος μπορεί να μην είναι στους δρόμους να διαμαρτύρεται αλλά κουτόχορτο δεν μασά, από κανέναν.

Ας πάμε όμως σε αυτά που θέλω να πετύχω στη Βουλή με βάση την πράσινη συμφωνία γιατί αυτή η συμφωνία δίνει την ευκαιρία στη χώρα μας να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο μέσα στο οποίο θα διασφαλίζεται η οικονομική σταθερότητα του τόπου μας και οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής, υγεία, σοβαρές ευκαιρίες εργοδότησης και την ίδια ώρα να απομακρύνουν τη κοινωνία μας από τη φτώχεια. Κυρίως την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουμε σήμερα γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας του ότι η ηλεκτρική μας ενέργεια βασίζεται ακόμη στα ορυκτά καύσιμα που η Κύπρος αγοράζει από άλλες χώρες πληρώνουμε πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα στους οποίους η ΑΗΚ και η ΡΑΕΚ εξαιτίας των συμφερόντων τους μας φορτώνουν και τα πρόστιμα της ΕΕ για τους υψηλούς ρύπους. Επίσης, πληρώνουμε υψηλούς φόρους για τα σκύβαλα τα οποία αντί να καταλήγουν σε συγκεκριμένα εργοστάσια επεξεργασίας το 75% ακόμα απορρίπτεται σε χωράφια μολύνοντας περαιτέρω τη γη μας. Δεν είναι τυχαία η συνεχής ανοδική τάση των καρκίνων στην Κύπρο. Δυστυχώς, είμαστε ένα τόσο μικρό νησί και ενώ μπορούσαμε να είμαστε ένας παράδεισος, το μοναδικό πράσινο νησί της Μεσογείου, είμαστε μια κόλαση χωρίς καθαρή γη, καθαρό αέρα και νερό όπου οι άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά.

Με την Πράσινη Συμφωνία η Κύπρος εξασφαλίζει 1,2 δις και μέσα από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης θα πάρει άλλα δις για να καταφέρει ως μια χώρα απομακρυσμένη από την ΕΕ να απαλλαγεί από την εξάρτησή της στα ορυκτά καύσιμα και να περάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και το πράσινο υδρογόνο. Το εθνικό σχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για τη μετάβαση αυτή μέχρι το 2030 δείχνει πόσο επιπόλαιη είναι στους σχεδιασμούς της για ακόμη μία φορά. Ακόμα μία φορά περιλαμβάνει στον σχεδιασμό της το φυσικό αέριο που ούτε μπουρμπουλήθρα δεν θα βγάλουμε με όλα αυτά που συμβαίνουν, χώρια που είναι ό,τι πιο ακριβό, χώρια που η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα σταματά να επενδύει σε έργα που αφορούν ορυκτά καύσιμα από το 2022 και χώρια που η ΕΕ αναφέρει την πλήρη απαλλαγεί της από το φυσικό αέριο μέχρι το 2050.

Στο εθνικό μας σχέδιο δεν διάβασα πουθενά για επένδυση των χρημάτων στην έρευνα και την τεχνολογία. Τα φωτοβολταϊκά καθώς και το πράσινο υδρογόνο, αν ανακαλύψουμε να το παράγουμε με ηλεκτρόλυση του νερού χρειάζεται να το αποθηκεύουμε όπως άλλωστε και την ηλιακή ενέργεια. Έπρεπε ήδη να γίνεται ένας σοβαρός σχεδιασμός από την κυβέρνηση για τις θέσεις εργασίας που θα ανοιχτούν για να δουλέψουν οι επιστήμονες της χώρας μας για τη δημιουργία αποθηκευτικών μονάδων της ενέργειας. Έπρεπε ήδη να υπάρχει σχεδιασμός των σημείων φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία θα φορτίζουν από ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ και όχι μαζούτ. Έπρεπε ήδη το Υπουργείο Γεωργίας να είχε σχέδιο οργάνωσης της γης των αγροτών να παράγει η κάθε περιοχή συγκεκριμένα τρόφιμα με συγκεκριμένες σταθερές χορηγίες βρέξει χιονίσει για να βγούμε από την άτακτη παραγωγή και τα φυτοφάρμακα. Έπρεπε ήδη να είχαν εργοδοτήσει γεωπόνους και γεωλόγους που θα διδάξουν στους αγρότες την καλλιέργεια προϊόντων χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων για να πάμε σε αυτό που η ΕΕ στοχεύει, που είναι από το χωράφι στο πιάτο μας. Έπρεπε ήδη στα σχολεία μας τα παιδιά να διδάσκονται τον σεβασμό και την καλλιέργεια της γης και κάθε σχολείο να παράγει προϊόντα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους αντί σχολικές αυλές με παντού τσιμέντο.

Στη Βουλή τον Ιούνιο του 2021 στόχος μου είναι να εμποδίσω οποιαδήποτε «λαμογιά» που διαφαίνεται ακόμα και σε αυτό το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα του 2021-2030. Η χώρα μας πρέπει να μετατραπεί σε ένα πράσινο νησί μέχρι το 2030, και για να γίνει αυτό χρειάζεται και ο τελευταίος άνεργος να εργοδοτηθεί για να προσφέρει στον τομέα του, γιατί η πράσινη ανάπτυξη αφορά την παιδεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την οικοδομική βιομηχανία, την τουριστική βιομηχανία, τους δήμους, την έρευνα και την τεχνολογία. Χρειάζεται να απομακρύνει ο κόσμος με την ψήφο του όλους αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να πλουτίσουν αλλά και για να τους χαριστούν δάνεια, γιατί μόνο οι άνθρωποι που πονούν πραγματικά τον τόπο και αγωνίζονται πολλά χρόνια, που έχουν το μορφωτικό επίπεδο να διαβάζουν νομοθεσίες και έχουν πείσμα και θέληση να υποχρεώνουν τους πάντες από υπουργούς μέχρι αρμόδιους φορείς και βουλευτές να λογοδοτούν για τις πράξεις τους έχουν θέση στη Βουλή.

Ο παράδεισος για να χτιστεί δεν θέλει πράσσειν άλογα, δεν θέλει ανθρώπους απερίσκεπτους αλλά ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη λογική τους και την κάνουν πράξη. Λένε όχι στις αρπαχτές και σε οτιδήποτε καταστρέφει τη χώρα μας και κάνουν πράξη τη λογική τους για το καλό των ανθρώπων και του νησιού μας.

*Υποψήφιας βουλεύτριας στην Αμμόχωστο (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.