Το τελευταίο διάστημα, για τον όποιο λόγο, η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων από χάκερ, οι οποίοι κατάφεραν να ρίξουν κυβερνητικές ιστοσελίδες, κρατικές και μη, χωρίς να γνωρίζουμε αν πέτυχαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και δεδομένα.
Τα μοναδικά τεκμήρια που έχουμε ενώπιόν μας είναι οι ίδιες οι συνεχιζόμενες επιθέσεις αλλά και το γεγονός ότι, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, οι χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν στοιχεία από δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. από το Κτηματολόγιο, όπου σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε μία από τις βάσεις δεδομένων, στις οποίες διατηρούνται όλα τα στοιχεία για την ιδιοκτησία στη χώρα μας, αλλά και από κάποια δημόσια πανεπιστήμια).
Το πρόβλημα είναι ότι η Κύπρος και η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει επαρκώς τις επιθέσεις και προσπαθεί με μεσοβέζικους τρόπους να λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας των δικτύων ή καλύτερα να το καθυστερήσει.
Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι το Υφυπουργείο Έρευνας νομίζει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους μιας άλλης εποχής, που δεν έχουν κανένα τεχνολογικό ή ψηφιακό υπόβαθρο. Αν ήμασταν στο 1980 ή στο 1990 ή ακόμα και στο 2000, ίσως η προσέγγιση των αρμοδίων να ήταν η ενδεδειγμένη. Στις μέρες μας κρίνεται μη ικανοποιητική όπως μη ικανοποιητικές είναι και οι δικλίδες ασφαλείας των δικτύων.
Είναι γεγονός ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πλέον καθημερινότητα λόγω της έκρηξης της τεχνολογίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Εκείνο που μπορεί να αλλάξει είναι η κουλτούρα της υποτίμησης των πολιτών. Είναι επίσης κατανοητό το γεγονός ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλοί τόνοι διότι το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι ζήτημα εθνικής ασφαλείας και δημοσίου συμφέροντος. Το επιχείρημα όμως ότι δεν πρέπει να ενημερώνεται επαρκώς ο κόσμος διότι «θα τα μάθουν οι επιτιθέμενοι» είναι γελοίο διότι οι επιτιθέμενοι τα ξέρουν και γι' αυτό κάνουν τις επιθέσεις.
Το Υφυπουργείο Έρευνας, σε μια σπασμωδική αντίδρασή του, επιχείρησε με μια ανακοίνωσή του το Σάββατο να διαψεύσει σχετικό ρεπορτάζ του «Π» που αναδείκνυε την ευαλωτότητα του συστήματος από άποψη ασφαλιστικών δικλίδων και που τόνιζε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των δικτύων σε θέματα ασφάλειας. Στην ανακοίνωσή του, το υφυπουργείο, με παραπλανητικές αναφορές σε σχέση με το περιεχόμενο του ίδιου ρεπορτάζ, επιχείρησε να διαψεύσει, την ώρα που το πρωί της ίδιας μέρας ο επίτροπος Επικοινωνιών επιβεβαίωνε το ρεπορτάζ.
Η κατάσταση είναι ήδη αρκετά δύσκολη, αλλά η προσπάθεια να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι δεν μπορεί να περνά μέσα από κυβερνητική παραπληροφόρηση, ειδικά σε μια εποχή που μάλλον δεν υπάρχει πλέον κανένας, εντελώς τεχνολογικά, αναλφάβητος που να πείθεται με τεχνάσματα και τεχνικές που θα πετύχαιναν σε προηγούμενες δεκαετίες.
Το κυπριακό κράτος, όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα, σε πολλές περιπτώσεις, αντί να προσπαθήσει να το λύσει άμεσα και ταυτόχρονα να πείσει τον κόσμο ότι μετά το -όποιο- συμβάν, η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη από ποτέ, τα βάζει με εκείνους που αναδεικνύουν το πρόβλημα. Οι αρμόδιοι οφείλουν αντί να «αντιδρούν» με τέτοιο προκλητικό τρόπο, να ενισχύουν την ασφάλεια του συστήματος και να προσγειωθούν στο 2024.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.