«Η κοινοβουλευτική διπλωματία ως εργαλείο προώθησης εθνικών επιδιώξεων για την ΚΔ» του Γιάννου Αφροδίση

Δημοσιεύθηκε 9.7.2024
«Η κοινοβουλευτική διπλωματία ως εργαλείο προώθησης εθνικών επιδιώξεων για την ΚΔ» του Γιάννου Αφροδίση
Για την Κυπριακή Δημοκρατία ειδικότερα, η ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια ήδη έχει αποφέρει αποτελέσματα.

Για τα σύγχρονα κράτη η κοινοβουλευτική διπλωματία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο προώθησης εθνικών επιδιώξεων, προάσπισης συμφερόντων και επίτευξης στόχων εξωτερικής πολιτικής. Αξιοποιώντας την ιδιότητα τους ως θεσμικά σώματα απευθείας εκλεγμένων αντιπροσώπων των λαών, τα κοινοβούλια δύνανται να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την καλλιέργεια ευαισθητοποίησης αναφορικά με ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, τη διαμόρφωση δικτύων συνεργασίας και πολιτικής κινητοποίησης καθώς επίσης την έμμεση άσκηση επιρροής που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία ειδικότερα, η ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια ήδη έχει αποφέρει αποτελέσματα τόσο σε σχέση με την προσπάθεια αντιμετώπισης των επιδιώξεων της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο, όσο και σε σχέση με το μεταναστευτικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την ΙΒ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου περιέλαβε στις προτεραιότητες της προεδρίας της την ενίσχυση και ανάπτυξη της κυπριακής κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Μέσα από την κατάλληλη προετοιμασία, το κυπριακό κοινοβούλιο πέτυχε αποτελεσματικές συμμετοχές και παρεμβάσεις τόσο στο επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο επίπεδο σημαντικών Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων, όπως για παράδειγμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη. Παράλληλα, επιδιώχθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με άλλα κοινοβούλια τόσο σε επίπεδο Προέδρων όσο και σε επίπεδο επιτροπών για τις εξωτερικές υποθέσεις και των Ομάδων Φιλίας.

Στις αρχές του 2024, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η κυρία Αννίτα Δημητρίου πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης κα. Yaël Braun-Pivet όσο και με τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Gérard Larcher. Κατά τις συναντήσεις η κυρία Δημητρίου ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την προσήλωση στον στόχο για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την περεταίρω ανάπτυξη των συνεργασιών στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της ενέργειας, του εμπορίου και της εκπαίδευσης. Σε μια περίοδο που η Τουρκία επιχειρεί να ανατρέψει το πλαίσιο συζήτησης για εξεύρεση λύσης, η κυρία Δημητρίου πραγματοποίησε, τον περασμένο Μάρτιο, συναντήσεις με τον Βρεττανό και τον Καναδό ομόλογο της στο πλαίσιο Συνόδου Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας τον περασμένο Μάρτιο, αναπτύσσοντας αναλυτικά τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο αλλά και στον στόχο για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας που έχει η εγρήγορση και δράση της Βουλής στο διεθνές επίπεδο, είναι η κατά πρόσωπο απάντηση που έδωσε η κυρία Δημητρίου σε Τούρκο βουλευτή κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Συνόδου Κορυφής για την Κριμαία, όταν εκείνος ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο δεν υπήρξε εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η Πρόεδρος της Βουλής, αφού αναφέρθηκε στις συνθήκες τόσο του 1974 όσο και στις τρέχουσες, τεκμηρίωσε το βάσιμο των απαιτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάλογη αλληλεγγύη προς κάθε κράτος που υπόκειται σε παράνομη εισβολή, κατοχή και επιχειρούμενη προσάρτηση εδαφών.

Συγκεκριμένες και αποτελεσματικές υπήρξαν επίσης οι, παράλληλες με εκείνες της εκτελεστικής εξουσίας, ενέργειες της Προέδρου της Βουλής σε σχέση με το φαινόμενο αυξημένων δια θαλάσσης μεταναστευτικών ροών από το Λίβανο, τον περασμένο Απρίλιο. Η κυρία Δημητρίου απευθύνθηκε τόσο προς την εν Λευκωσία πρέσβειρα της γειτονικής χώρας προβαίνοντας στις δέουσες παραστάσεις, όσο και προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Ρομπέρτα Μέτσολα προς ενίσχυση του κυπριακού αιτήματος για ευρωπαϊκή συνδρομή. Επιπρόσθετα, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκτακτη σύσκεψη των Προέδρων Βουλών των κρατών πρώτης γραμμής, με αποτέλεσμα την έκδοση Κοινής Δήλωσης μέσα από την οποία υιοθετήθηκαν οι θέσεις και προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εξωτερική διάσταση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και η εκπροσώπηση της κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά την τρέχουσα περίοδο, μέσα από τη συστηματική και δραστήρια συμμετοχή των βουλευτών Νίκου Τορναρίτη, Γιώργου Λουκαΐδη, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Κωστή Ευσταθίου, προβλήθηκαν αποτελεσματικά οι κυπριακές θέσεις πρωτίστως σε σχέση με το Κυπριακό Πρόβλημα, αλλά και σημαντικά ζητήματα όπως είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, η Ολομέλεια της Συνέλευσης ενέκρινε το ψήφισμα υπό τον τίτλο «Έκκληση για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του», με εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, Ιταλό βουλευτή κ. Piero Fassino. Στο κείμενο του εν λόγω ψηφίσματος γίνεται ρητή αναφορά στην εισβολή καθώς επίσης και σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Επισημαίνεται η ανάγκη ανάκλησης αυτών των ενεργειών οι οποίες δυσχεραίνουν την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα. Ας σημειωθεί πως οι Τούρκοι αντιπρόσωποι ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν το ψήφισμα.

Εξίσου σημαντική και πετυχημένη είναι τα τελευταία χρόνια και η εκπροσώπηση της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η εκτίμηση για το έργο και την παρουσία των Κυπρίων βουλευτών επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα από την επανεκλογή (2022-2025) της κυρίας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε θέση αντιπροέδρου της Συνέλευσης και του κύριου Κυριάκου Χατζηγιάννη επίσης σε θέση αντιπροέδρου (2023-2026). Η κυρία Χαραλαμπίδου υπηρετεί επίσης ως Ειδική Αντιπρόσωπος της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενώ ο κύριος Χατζηγιάννης ηγείται πρωτοβουλιών για θέματα συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των κρατών και προαγωγής της επιστημονικής διπλωματίας. Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχει δραστήρια κατά την τρέχουσα περίοδο και ο βουλευτής κ. Χρίστος Σενέκης.

Εν κατακλείδι, η κοινοβουλευτική διπλωματία αποτελεί μια εναλλακτική οδό προώθησης και προστασίας εθνικών συμφερόντων στο διεθνές πεδίο. Οι δυνατότητες που προσφέρει υπερβαίνουν την απλή εθιμοτυπία και δύναται να λειτουργεί αποτελεσματικά, παράλληλα και επικουρικά σε σχέση με τους κλασικούς τρόπους άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Ειδικότερα για την Κύπρο, ένα κράτος που αντιμετωπίζει προκλήσεις ακόμα και υπαρξιακής φύσεως, είναι απαραίτητη η συνέχιση μιας πορείας ενίσχυσης και αναβάθμισης αυτής της κοινοβουλευτικής πρακτικής. Εν όψη της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, η Βουλή των Αντιπροσώπων προβαίνει ήδη στα κατάλληλα βήματα προετοιμασίας, ούτως ώστε να συμβάλει θετικά μέσα από μια επιτυχημένη κοινοβουλευτική διάσταση.

4897510322691276 image

*Ο Γιάννος Αφροδίσης είναι διευθυντής του Γραφείου της Προέδρου της Βουλής.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Στην Εντατική εθνοφρουρός: Αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά την πρωινή άσκηση - Τι λέει το Υπ. Άμυνας

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Λωρίδα της Γάζας: Αιματηρό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Μιλλιέτ: Η εξομάλυνση σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στις 20 Ιουλίου

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ζητά ισότιμο ανταγωνισμό με τα παραρτήματα ξένων και ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια
ΚΥΠΡΟΣ

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια

Σφετερισμός ε/κ περιουσιών: Συμβόλαια αγοραπωλησιών και προμήθειες «καίνε» την 49χρονη Γερμανίδα μεσίτρια