Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη, ασκούν εξουσία. Και τα ΜΜΕ ανά τον πλανήτη, ελέγχουν την εκάστοτε εξουσία. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία. Γιατί χωρίς τον έλεγχο των κυβερνώντων υπάρχει ασυδοσία και χωρίς την άσκηση κριτικής, ανελευθερία.
Η εκτελεστική εξουσία έχει έναν ρόλο να επιτελέσει. Κι αυτός ο ρόλος επιδέχεται επιδοκιμασιας αλλά και επιδοκιμασίας, επευφημίας αλλά και κριτικής. Ασφαλώς, ούτε ο Τύπος μένει στο απυρόβλητο. Αλλά το κάθε μέρος κρίνεται για αυτό που κάνει. Η εκτελεστική εξουσία για το έργο της και η δημοσιογραφία για το δικό της. Κι αν κρίνει με υπερβολική επιείκεια ή με ελλείματα, κρίνεται κι αυτή.
Είναι πολλά τα παραδείγματα ανά το κόσμο όπου οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν σκάνδαλα και διαφθορά, αποκάλυψαν δολοπλοκίες και σχέδια που στόχο είχαν να καταστρέψουν και να αφανίσουν κόσμο. Να θυμίσουμε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ στις ΗΠΑ, το οποίο οδήγησε στην ανακάλυψη κατάχρησης εξουσίας από μέλη της κυβέρνησης Νίξον, με αποτέλεσμα περίπου 50 κορυφαίοι αξιωματούχοι του να βρεθούν ένοχοι στο δικαστήριο, και για να αποφύγει την καθαίρεση ο Νίξον, υπέβαλε παραίτηση; Ποιοι αποκάλυψαν το 1972 σκάνδαλο και επέμεναν στις πληροφορίες τους κόντρα στις απειλές και τους κινδύνους; Οι δημοσιογράφοι της ιστορικής εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, η οποία άλλαξε και τη μορφή του αμερικάνικου Τύπου.
Κι αν έρθουμε στα πιο… καθ’ ημάς, να θυμίσουμε τη Λίστα Λανγκάρντ. Ποιοι αποκάλυψαν τον κατάλογο με τις 130 τόσες χιλιάδες καταθέτες «μαύρου χρήματος» σε γνωστή ελβετική τράπεζα; Μα ασφαλώς οι δημοσιογράφοι. Και θυμόμαστε όλοι σε ποια θέση βρέθηκαν Ελλαδίτες δημοσιογράφοι που πρωταγωνίστησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου, αλλά δεν έκαναν πίσω.
Ποιοι αποκάλυψαν το παρασκήνιο του κουρέματος στην Κύπρο το 2013, με ονόματα και διευθύνσεις; Ποιοι πρωταγωνίστησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων και της βιομηχανίας παραχώρησης βίζας, γεγονός που εξέθεσε κι ακόμα εκθέτει τη χώρα μας; Και δεν σταμάτησαν οι αποκαλύψεις, αντίθετα, όλο και περισσότερα βγαίνουν στο φως. Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ξεκίνησαν όλα, όπως και τα ΜΜΕ έφεραν στο φως το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Και τον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα μας στην εξαγωγή λογισμικών που παρακολουθούσαν πολιτικούς και άλλους παράγοντες εντός κι εκτός.
Τι προσπαθεί να κάνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρόνοια σε νόμο για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας; Με τη συγκατάθεση μάλιστα και της Κύπρου; Μα ασφαλώς θέλει να σιγήσει τη φωνή των δημοσιογράφων, να εκφοβίσει κι αυτούς και τις πηγές τους. Μακάρι να γίνουν δεύτερες σκέψεις. Σοφότερες. Διαφορετικά δεν κινδυνεύει μόνο η ελευθερία του λόγου. Κινδυνεύουν οι κοινωνίες ολόκληρες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.