Το προεδρικό συμβούλιο του ΔΗΣΥ πήρε σάρκα και οστά. Τις προάλλες πραγματοποιήθηκε η πρώτη του συνεδρία στην παρουσία του τέως ΠτΔ, πρώτο τραπέζι πίστα. Το προεδρικό συμβούλιο, άλλως διευθυντήριο, πήρε μάλιστα και βαρυσήμαντες αποφάσεις. Μετά από πρόταση του τέως θα συγκροτήσουν σκιώδη κυβέρνηση με στόχο να παρακολουθούν τις κυβερνητικές ενέργειες συγκροτημένα και με ομοιογενείς θέσεις. Τώρα, το πώς ένα «σκιώδες» κόμμα, όπως κατάντησαν τη μεγάλη παράταξη, θα δημιουργήσει σκιώδη κυβέρνηση, είναι πράγματι πολιτική πρωτοτυπία.
Ένα από τα θέματα που συζήτησαν, ήταν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Είναι άξιο απορίας το τι συζήτησαν όλοι αυτοί οι πολιτικοί φωστήρες για το εθνικό θέμα παρόντος του αρχιτέκτονα του χειρότερου τέλματος για τόσα χρόνια. Μα, επιτέλους, δεν βρέθηκε έστω και ένας να ρωτήσει τον τέως Πρόεδρο, ο οποίος χειρίστηκε το εθνικό θέμα για μια δεκαετία με τόση «επιτυχία», για το πώς φτάσαμε ώς εδώ; Γιατί δεν συνεχίστηκαν οι ιδεοθύελλες για τα δύο κράτη, οι χαλαρές ομοσπονδίες και όλα αυτά που βιώσαμε και μας έφεραν στο και πέντε της οριστικής διχοτόμησης; Ίσως τον τομέα Κυπριακού, στη σκιώδη κυβέρνηση, να πρέπει να τον αναλάβει ο Νίκος Αναστασιάδης. Είναι κρίμα να πάνε χαμένες τόσες και τόσες εμπειρίες που απέκτησε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Τι έχουν να πουν όλοι αυτοί οι παρευρισκόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης ηγεσίας, για το εθνικό ζήτημα, όταν όλοι αυτοί, είτε στήριζαν τον τέως, είτε τηρούσαν σιγή ιχθύος για να διασφαλίσουν τις καρέκλες και τα αξιώματά τους; Τελικά, η σύναξη αυτή ήταν μια μάζωξη ενόχων και συνενόχων για τη σημερινή δεινή κατάσταση που βιώνουμε. Αν υπήρχε έστω και ένας ειλικρινής, τότε πριν από όλα αυτά τα περί σκιώδους κυβέρνησης και άλλες αρλούμπες, θα έθετε θέμα της κάθε άλλο παρά «σκιώδους» παρουσίας του τέως. Η πρώτη απόφαση που θα έπρεπε να λάβουν, θα έπρεπε να ήταν η αποπομπή του από το προεδρικό συμβούλιο.
«Επιτακτική είναι η ανάγκη όπως το κόμμα επεξεργαστεί και κοινοποιήσει προς τα έξω θέσεις επί όλων των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία», ήταν το κύριο μήνυμα της «πρεμιέρας» του προεδρικού συμβουλίου, άλλως διευθυντηρίου ή αν θέλετε παιδικής χαράς.
Αλήθεια, ποιες είναι οι σημερινές θέσεις του ΔΗΣΥ στα καίρια θέματα που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών; Για το πρώτιστο, το Κυπριακό, παραμένει η μορφή λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ή συμμερίζονται την άποψη του τέως, ο οποίος δεν αποδεχόταν την πολιτική ισότητα την οποίαν αποκαλούσε πολιτική ανισότητα;
Για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, τι έχουν να πουν; Μήπως δεν συμμερίζονται τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης και είναι έτοιμοι να απολογηθούν στον κυπριακό λαό ή θα συνεχίσουν το κρυφτούλι και το «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»; Δεν νομίζουν όλοι αυτοί οι πολιτικοί μασκαράδες ότι ήρθε η ώρα του καθαρού πολιτικού λόγου χωρίς υπεκφυγές, κάτι που πάντα χαρακτήριζε την περήφανη παράταξη του Γλαύκου Κληρίδη;
Όπως ανακοινώθηκε, «η πρόταση για τη λειτουργία σκιώδους κυβέρνησης στον ΔΗΣΥ έχει να κάνει, όχι μόνο με την παρακολούθηση της κυβερνητικής δράσης και της ανάγκης για εποικοδομητικές κομματικές παρεμβάσεις προς στην κοινωνία, αλλά και με την επίτευξη ομοιογένειας στις θέσεις και απόψεις των στελεχών ώστε να αποφεύγονται ηθελημένες ή αθέλητες διαφορετικές προσεγγίσεις προς τα έξω». Πηγές από την παράταξη τόνισαν ότι η πρόταση αυτή αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της προέδρου του κόμματος, η οποία, χωρίς να αποτρέπει τις προσεγγίσεις των στελεχών, να τους θέτει ταυτοχρόνως ενώπιον των ευθυνών τους ώστε να είναι και πιο παραγωγικοί αλλά και πιο ενωτικοί στη δράση τους.
Τα ευτράπελα βέβαια συνεχίστηκαν και μετά το προεδρικό συμβούλιο. Ο τέως υπουργός υγείας κ. Χατζηπαντέλα, ο οποίος φαίνεται να μη κατάλαβε ακόμα ότι δεν είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου του τέως ΠτΔ, δήλωσε ότι, «Ο Νίκος Αναστασιάδης κουβαλά αρκετές εμπειρίες, έχει όρεξη να βοηθήσει τον τόπο και το κόμμα και είναι ευπρόσδεκτες οι εμπειρίες του», Ανεκδότων συνέχεια. Μπορεί να έχει όρεξη, κατά τον τέως υπουργό, αλλά ας φυλάξει την όρεξή του για άλλα προσωπικά του θέματα. Ο τόπος και το κόμμα είχαν αρκετή βοήθεια και δεν χρειάζονται άλλη. Η βοήθεια του τέως αντανακλάται στην κατάντια του κόμματος και το κυριότερο, στο εθνικό θέμα. Δικαίωμα του κ. Χατζηπαντέλα να εκφράζει την άποψή του, τον ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε άλλη βοήθεια. Ο τόπος μια χαρά πάει, το κυπριακό λύθηκε στο Κρανς Μοντανά και συνεπώς περαιτέρω βοήθεια δεν είναι απαραίτητη.
Πραγματικά πόσο υποτιμούν τη νοημοσύνη των συναγερμικών και γενικά των πολιτών. Για ποια αποφασιστικότητα της προέδρου μιλούμε, όταν η ίδια ανέχεται τον τέως Πρόεδρο να κυκλοφορεί, να νουθετεί και να έχει ρόλο στη χάραξη πολιτικής του κόμματος, τη στιγμή που ήταν ο άμεσα υπεύθυνος για να χαρακτηριστεί η μεγάλη παράταξη ως το κόμμα της διαφθοράς και της διχοτόμησης; Αν πράγματι η Αννίτα Δημητρίου διέθετε το κύρος, το θάρρος και τη σοβαρότητα, τότε θα έπρεπε με μια δημοσιογραφική διάσκεψη να αναφερθεί στην προηγούμενη διακυβέρνηση, να απολογηθεί για τα εθνικά και άλλα εγκλήματα και να ανοίξει μια νέα σελίδα για την παράταξη μακριά από αυτούς που τη ζήμιωσαν ανεπανόρθωτα. Μόνο έτσι θα επέλθει ενότητα. Πρώτα καθαρές κουβέντες και μετά να θέτει τον οποιονδήποτε προ των ευθυνών του και άλλα ακαταλαβίστικα. Ας αντιληφθεί πρώτη αυτή τις ευθύνες της, που δεν είναι τίποτε άλλο από το να επανέλθει η παράταξη στις αρχές και αξίες του ιδρυτή της Γλαύκου Κληρίδη. Μισές δουλειές δεν επιτυγχάνουν τίποτε απολύτως. Αντίθετα, θέτοντας τα πάντα κάτω από το χαλί, στο τέλος δημιουργείται τέτοια δυσοσμία που δεν θα ήθελε κανένας, ψηφοφόρος, φίλος ή στέλεχος του κόμματος, να έχει την οποιαδήποτε σχέση.
«Όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, μια παράμετρος μπορεί να βρεθεί πάντα: έχουν ξεχάσει από πού έρχονται. Έχουν χάσει επαφή με αυτό που τους ένωσε στην αρχή», έλεγε ο Αμερικανός ποιητής Carl Sandburg. Εγώ θα έλεγα ότι, «Όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε πτώση, όταν μια παράταξη καταρρέει, ο λόγος είναι ότι έχουν ξεχάσει από πού έρχονται. Έχουν χάσει επαφή με αυτό που τους ένωσε στην αρχή». Αυτό είναι το πρόβλημα στον ΔΗΣΥ. Ξέχασαν τις καταβολές τους και έχουν χάσει κάθε επαφή με τις αρχές και αξίες τής πάλαι ποτέ περήφανης παράταξης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.