Της Αναστασίας Πέτρου
Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και ο Λεμεσού Αθανάσιος, σε αντίθεση με τον Πάφου Τυχικό, αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευέλικτοι φέροντας προς προσκύνηση στην Κύπρο τεμάχιο της Αγίας Ελένης από την Ιταλία. Ο Μικρός και άτεγκτος μητροπολίτης Πάφου Τυχικός δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί στη Μητρόπολή του την κάρα του Αποστόλου Παύλου, όχι από έλλειψη σεβασμού στον ισαπόστολο, αλλά γιατί θα συνοδεύεται από αιρετικούς καθολικούς καρδινάλιους. Γιατί οι καθολικοί είναι αιρετικοί; Για αυτούς που δεν γνωρίζουν ιστορία, να αναφέρουμε ότι το 1054 προέκυψε το Σχίσμα των Εκκλησιών με βασική διαφορά το Filioque (και εκ του Υιού) στο σύμβολο της πίστεως. Δηλαδή ποιος μπορεί να στέλνει το περιστέρι της Αγίας Τριάδας; Μόνον ο Θεός, λένε οι ορθόδοξοι και ο Πάφου Τυχικός ο οποίος υψώνει ανάστημα ως άλλος Μάρκος ο Ευγενικός. Και ο Θεός και ο Χριστός, όπως αποφάνθηκαν οι καθολικοί και ο καρδινάλιος Ουμβέρτος, κραδαίνοντας επιστολές αφορισμού. Ειρήσθω εν παρόδω κανένας δεν προβληματίστηκε τότε για το καημένο το περιστέρι, προφανώς διότι δεν υπήρχε ανεπτυγμένο το οικολογικό κίνημα στον Μεσαίωνα. Οι πιστοί πράσινοι χριστιανοί σήμερα έχουν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν ότι το περιστέρι/Άγιο Πνεύμα έχει δικαιώματα και ότι μπορεί να είναι και αυτεξούσιο, κάτι που πιστεύω ότι θα επιβεβαιώσουν πλήρως τόσο ο κ. Θεοπέμπτου, όσο και η κ. Ατταλίδου. Υπό κανονικές συνθήκες σήμερα και στο πλαίσιο ενός απόλυτου εκδημοκρατισμού τον οποίο τότε οι ορθόδοξοι δεν μπορούσαν να δουν, το σύμβολο της Αγίας μας Πίστεως θα έπρεπε να δεχθεί τις καθολικές προσθήκες αλλά και κάποιες πράσινες πινελιές, έτσι ώστε «το Πιστεύω» να διαβάζεται στο συγκεκριμένο σημείο: «…και εις το πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός και εκ του Υιού εκπορευόμενον, ενίοτε δε και κατά μόνας πορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον μετά των προφητών…».
Αγία Ελένη
Από την άλλη, ο ευέλικτος μητροπολίτης Αθανάσιος από την περασμένη Παρασκευή φιλοξενεί στη μονή των Γάτων στο Ακρωτήρι, όπως ανακοινώθηκε, «τεμάχιο του λειψάνου της Αγίας Ελένης» που αποστέλλεται από την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Δεν διευκρινίστηκε ποιο τεμάχιο θα κληθούν να προσκυνήσουν οι πιστοί, δηλαδή αν είναι χέρι, πόδι ή κάρα. Το σίγουρο είναι ότι διάφορα τεμάχια της Αγίας Ελένης φυλάσσονται, πέρα από την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και σε άλλες εκκλησίες και μοναστήρια στην Ελλάδα. Μέσα από μια πρόχειρη έρευνα στο Google, λείψανα της Αγίας Ελένης έχουν εντοπιστεί σε 10 μονές και εκκλησίες μεταξύ των οποίων και η Ιερά Μονή Παναγίας του Κύκκου στην Κύπρο.
Όπως μαθαίνουμε, όλα αυτά τα τεμάχια του σκηνώματος είναι μικροσκοπικά (εκτός ίσως από δύο). Υπολογίζεται ότι υπάρχουν αρκετές δεκάδες ακόμα ως αποτέλεσμα της εδραιωμένης πρακτικής του πολυτεμαχισμού των λειψάνων και της διασποράς τους με δωρεές. Με λίγα λόγια πέθανε και τάφηκε η Ελένη, αλλά μετά από κάποια χρόνια κάποιοι την ξέθαψαν και άρχισαν να την κόβουν κομματάκια και να την κάνουν δωρεές σε διάφορα μοναστήρια σε συνδυασμό με κομμάτια του Τίμιου Σταυρού. Ένα από αυτά τα κομματάκια της Αγίας Ελένης βρίσκεται από την Παρασκευή στη Μονή των Γάτων στο Ακρωτήρι, δίπλα από την αλυκή και βεβαίως το Καζίνο City of Dreams Meditarranean. Ελπίζουμε να είναι το δεξιό της χέρι με το οποίο τάιζε κατά την παράδοση τους γάτους που έφερε στο μοναστήρι του Άη Νικόλα για να κυνηγήσουν τις οχιές και τα φίδια.
Η Αγία
Όταν το ίδιο τεμάχιο της Αγίας Ελένης μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το 2015, συνοδευόταν από ένα μεγάλο τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού. Η ανακάλυψη του Σταυρού επί του οποίου σταυρώθηκε ο Χριστός ήταν ο λόγος που η Ελένη, η μητέρα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ανακηρύχθηκε σε αγία. Η βασιλομήτωρ Ελένη, κατ' εντολή του γιου της που ήθελε να εδραιώσει την εξουσία του στηριζόμενος και σε χριστιανικά σύμβολα, κατάφερε το ακατόρθωτο. Όπως όλοι μάθαμε στο δημοτικό σχολείο και έκτοτε δεν ξαναρωτήσαμε, ο Χριστός σταυρώθηκε το 33μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα από τους Ρωμαίους. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή όπου σταυρώθηκε, δηλαδή ο Γολγοθάς, έγινε ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Η Αγία Ελένη επισκέφθηκε την περιοχή το 326 μ.Χ., δηλαδή 293 χρόνια μετά, έχοντας ως αποστολή την ανεύρεση του Τάφου του Χριστού και του Τιμίου Σταυρού. Η Αγία Ελένη όχι μόνο βρήκε τον σταυρό μετά από 300 χρόνια άθικτο κάτω από τόνους σκουπίδια, αλλά βρήκε και τους σταυρούς των δύο ληστών, του καλού και του κακού. Κάπου εδώ μπαίνει και η Κύπρος μας.
Κατά την παράδοση και της κυπριακής και της ιεροσολυμιτικής Εκκλησίας, που σώζεται σε κείμενο χειρόγραφο Additional 34554 του Βρετανικού Μουσείου, απ’ όπου προφανώς αντλεί και ο Λεόντιος Μαχαιράς και άλλοι Κύπριοι χρονογράφοι, η Ελένη πέρασε από τη Λεμεσό, που τη βρήκε έρημη και πικράθηκε γι' αυτό. Όταν βρήκε τους σταυρούς στις 14 Σεπτεμβρίου 326, ξαναπέρασε από την Κύπρο. Κάθισε να ξαποστάσει εκεί στο Βασιλοπόταμο, όπου έφαγε. Εκεί είδε ένα όραμα που τελικά κατέληξε στην ίδρυση του μοναστηριού του Σταυροβουνίου. Στην Κύπρο, λέγεται, άφησε μεγάλα κομμάτια των σταυρών των δύο ληστών. Ένα μεγάλο στο Σταυροβούνι και ένα μικρό στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Τόχνη. Δεν γνωρίζουμε βέβαια πού είναι ο σταυρός του καλού ληστή και πού ο σταυρός του κακού ληστή. Όλοι οι σταυροί εν τέλει ονομάζονται Τίμιο Ξύλο και σε όποιο μέρος της χριστιανικής Ευρώπης πάει κάποιος σήμερα, θα βρει ένα μεγάλο ή μικρό κομμάτι. Τίθεται βεβαίως ένα ερώτημα. Πόσο Τίμιο Ξύλο υπάρχει στον πλανήτη; Το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει το 1961 το πόνημα του Anatole Frolow υπό τον τίτλο: La relique de la Vraie Croix. Recherches sur le développement d’un culte, στα ελληνικά: Το λείψανον του Αληθούς Σταυρού. Έρευνες επί της εξελίξεως μίας λατρείας. Το έργο αυτό για το Τίμιο Ξύλο εκδόθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών στο Παρίσι. Ο Anatole Frolow εντόπισε το 1961 συνολικά 1.150 αναφορές σε σταυροθήκες με τεμάχια Τιμίου Σταυρού, αλλά βέβαια μετά το 1961 άλλες τόσες σταυροθήκες έχουν έρθει στο φως, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη και δη στη Ρωσία, όπου ο συγγραφέας τότε δεν είχε πρόσβαση στις πηγές. Αν στις ποσότητες Τίμιου Ξύλου συνυπολογίσουμε και τα εκατομμύρια κομματάκια που έχουν στο στήθος ως φυλακτό χριστιανοί σε κάθε γωνιά της γης, είναι μάλλον ασφαλές να πούμε ότι δεν φτάνουν για αυτό οι τρεις σταυροί που ανακάλυψε η Αγία Ελένη. Για τις ποσότητες αυτές μάλλον θα χρειαζόταν ένα από τα μεγάλα δάση της ζούγκλας του Αμαζονίου.
Fake news;
Υπάρχουν και σοβαροί ιστορικοί ιεράρχες πάντως όπως ο Ευσέβιος Καισαρείας, φίλος και σύγχρονος του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στο βιβλίο που αναφέρεται στον Βίον Κωνσταντίνου δεν αναφέρει καμιά εύρεση σταυρών στα Ιεροσόλυμα αλλά μόνο τις ευεργεσίες της Ελένης στην Παλαιστίνη και σ’ όλη την Ανατολή.
Στην πραγματικότητα όπως συμβαίνει και σήμερα, οι τοπικές εκκλησίες τότε, είτε των Ιεροσολύμων, είτε της Κύπρου, είτε της Αλεξάνδρειας, ήθελαν και επεδίωκαν την αναβάθμισή τους. Υπήρχε και το παντοδύναμο τότε Πατριαρχείο Αντιοχείας το οποίο ήθελε να καταπιεί και να ελέγξει τις υπόλοιπες εκκλησίες συνεπικουρούμενο από τις πολιτικές αυτονομιστικές τάσεις των ηγετών της περιοχής έναντι του Βυζαντίου.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανακάλυψε τον Τάφο και τον Σταυρό του Χριστού και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων κουβαλώντας αρχικά αθκιακόπετρες και μετά σπίρτα και αναπτήρες σε απόκρυφα μέρη του σώματός του, ανάβει έκτοτε το Άγιο Φως κάθε Πάσχα. Η Εκκλησία της Κύπρου ανακάλυψε το σκήνωμα του Αποστόλου Βαρνάβα και το Ευαγγέλιο του Ματθαίου σε έναν σκουπιδότοπο έξω από τη Σαλαμίνα 400 χρόνια μετά τη δολοφονία του από τους Εβραίους. Οι ανακαλύψεις αυτές ανύψωσαν το κύρος των εκκλησιών και τις βοήθησαν να παραμείνουν ανεξάρτητες, ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος από τότε απέκτησε προνόμια αυτοκράτορα.
Σήμερα οι κατά τόπους εκκλησίες αναζητούν επιρροή επί των πιστών και βεβαίως οικονομική ενίσχυση περιφέροντας διάφορα τεμάχια από σώματα ή κόκαλα ανθρώπων, οι τάφοι των οποίων βεβηλώθηκαν βάναυσα, χωρίς να ενοχλείται καμιά αρμόδια αρχή, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις από πού προέρχονται.
Απεναντίας, διάφορες κάρες και σκηνώματα σε τριτοκοσμικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία τυγχάνουν υποδοχής αρχηγού κράτους, περιφερόμενες επί κιλλίβαντος πυροβόλου και δεχόμενες τιμές από στρατιωτικά αγήματα.
Σε αρκετές περιπτώσεις εξόφθαλμα κάποιοι αφελείς πιστοί τυγχάνουν κοροϊδίας, όπως π.χ. συμβαίνει με την κάρα του Αποστόλου Λαζάρου που έχουμε στην Κύπρο. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει και άλλη κάρα του Λαζάρου στη Μασσαλία. Εν ολίγοις ο Άγιος Λάζαρος μετά την ανάστασή του από τον Χριστό, είτε κυκλοφορούσε ως Λερναία Ύδρα με δύο κεφάλια ή μια από τις δύο κάρες είναι ψεύτικη.
Σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, δέχονται κάποιοι ιερείς να κοροϊδεύουν και να εξαπατούν τους πολίτες τους. Στη Λεμεσό του Αθανάσιου, για παράδειγμα, έρχεται από το Άγιο Όρος και τη Μονή Βατοπεδίου ο άγιος που θεραπεύει τον καρκίνο. Στη Λευκωσία σχηματίζονταν ουρές πιστών εν μέσω κορωνοϊού για να προσκυνήσουν τις παντόφλες ενός αγίου αλλά κυρίως για να γεμίσουν τα παγκάρια κάποιων εκκλησιών. Την ίδια στιγμή, όλοι αυτοί δίνουν τη μάχη κατά των εμβολίων και της επιστήμης, προκαλώντας ακόμα και θανάτους ευπίστων και ανοήτων χριστιανών που προσδοκούν σε θεραπείες μέσω της παντόφλας του Αγίου Παϊσίου.
Σε ό,τι αφορά το τεμάχιο του λειψάνου της Αγίας Ελένης, τι να σας πούμε; Αν επιμένετε, σας περιμένει από την Παρασκευή στη Μονή των Γάτων στο Ακρωτήρι. Η Ιερά Μονή θα παραμείνει ανοικτή προς διευκόλυνση των πιστών, από το Σάββατο 1η Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 9 Ιουλίου, από τις 7:00 μέχρι τις 20:00, όπου και θα πραγματοποιούνται ιερές ακολουθίες. Οι μοναχές είναι ευγενέστατες και αν θέλετε να κάνετε μια εισφορά, κάντε το γιατί το αξίζουν. Καθημερινά ταΐζουν 100 γάτες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.