• Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης τα τσούγκρισαν στην τηλεμαχία του ΡΙΚ, την περασμένη Τετάρτη, για το πώς επιτεύχθηκε η συνολική άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, θέλανε και οι δύο να το παίξουν πιο φιλοδυτικοί και από τη Δύση, αλλά δύσκολα θα πείσουν, ακόμα και τους εαυτούς τους.
• Το μεγάλο πρόβλημα, για ικανοποίηση των όρων που έθετε ο νόμος Μενέντεζ – Ρούμπιο ήταν η απαγόρευση στον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια. Θα θυμόσαστε ότι, πριν λίγο καιρό, τα ρωσικά πλοία μπαινόβγαιναν στο λιμάνι της Λεμεσού, λες και βρισκόντουσαν στο λιμάνι του Μουρμάνσκ. Αμπελοχώραφό τους.
• Παρά τις συστάσεις από τις ΗΠΑ για τερματισμό αυτής της κατάστασης, εμείς ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κ.λπ. κ.λπ. κράτος είχαμε υποχρεώσεις έναντι των φίλων μας, γιατί μας φόρτωναν βρόμικα ρούβλια και δουλεύαν φουλ τα πλυντήριά μας. Πουλάγαμε διαβατήρια, χτίζαμε πύργους, γέμιζαν τα ταμεία δικηγόρων και λογιστών και όλα καλά.
• Να θυμηθούμε μήπως την πρώτη αντίδραση του Προέδρου μας στον όρο για τερματισμό ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων στην Κύπρο; Όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Έχω την εντύπωση ότι η τροπολογία ήτο ατυχής». Και δεν έμεινε εκεί. Συμπλήρωσε εκφράζοντας τη λύπη του για τις τροπολογίες που έγιναν στο νομοσχέδιο, οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτά το 2019.
• Είχαν προηγηθεί όμως και άλλα δείγματα υποτέλειας στη Μόσχα. Τον Μάρτιο του 2015, μετά την εισβολή και κατοχή της Κριμαίας, ο Πρόεδρος ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που πήγε στη Μόσχα να δώσει διαβεβαιώσεις στον Πούτιν ότι εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους. Στις δηλώσεις που έκανε ο Πούτιν, μετά τη συνάντηση, έχοντας δίπλα του τον Νίκο Αναστασιάδη, είχε πει: «Έχουμε δει σήμερα την υπογραφή μια σειράς κειμένων που αφορούν τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα», εξηγώντας ότι «αυτό αφορά παραδείγματος χάρη τον ελλιμενισμό των σκαφών μας στα λιμάνια της Κύπρου».
• Έτσι εξηγούνται οι «θέσεις αρχής» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα παλιά μας τα παπούτσια αν η Ρωσία κατέλαβε με στρατιωτικά μέσα ξένο έδαφος, εμείς θα ανοίξουμε τα λιμάνια μας στα πλοία των εισβολέων να κάνουν περίπατο στη Μεσόγειο.
• Μήπως να θυμηθούμε και πώς μας στόλιζαν τότε τα ξένα ΜΜΕ; Η γερμανική Deutsche Welle έλεγε πως «η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ουγγαρία, είναι δούρειος ίππος της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «η Κύπρος πήρε το δώρο της με την αναδιάρθρωση του δανείου της». Εκείνο το δάνειο που μας είχε φορτώσει ο Χριστόφιας.
•Το αμερικανικό CNBC ανέφερε ότι «η Κύπρος θα πρέπει να λάβει υπόψη πως η νέα επαφή με τη Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη και ένα ριψοκίνδυνο χαρτί για να παίξει με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
• Το BBC ανέφερε πως η αναφορά Πούτιν ότι «τέτοιου είδους συνεργασίες (με την Κύπρο) δεν στρέφονται κατά τρίτων», παρατήρησε πως απλώς αποσκοπούσε στο να καθησυχάσει την Τουρκία, γιατί στην πραγματικότητα η Κύπρος γινόταν αγκυροβόλιο ρωσικών πλοίων, και μάλιστα την περίοδο της σφαγής στη Συρία.
• Για να είμαστε δίκαιοι, όσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν υπουργός Εξωτερικών συνεχιζόταν ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων και αυτός δεν τερματίστηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά μόνο όταν η ΕΕ μας έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, λόγω της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
• Συνεπώς, ουδείς είχε πρόθεση να τα χαλάσει με τους Ρώσους, αλλά το επέβαλαν οι συνθήκες, από τις οποίες είναι αλήθεια ότι κάναμε πολλές προσπάθειες να ξεγλιστρήσουμε.
• Ο δε φιλοευρωπαϊκός ΔΗΣΥ, όταν η Βουλή ενέκρινε ψηφίσματα για άρση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, δεν τόλμησε να ψελλίσει ούτε λέξη. Απλώς τήρησε αποχή κάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στη Μόσχα.
• Πάντως, σε εκείνη τη συνεδρία της Βουλής, οι καλύτεροι ήταν ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ και ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ. Ο Μαρίνος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων, ανάλογη με τη συμφωνία που συνομολόγησε με τη Γαλλία! Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σωματοφύλακας του Μιχαλολιάκου, που έλεγε πως πρέπει να καλλιεργηθούν και να καταστούν πιο στενές οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
• Χρειάζεται λοιπόν όλοι να ξύνουμε λίγο τη μνήμη μας, για να αντιλαμβανόμαστε πόσο αναξιόπιστο έχουμε καταστήσει αυτό το κράτος, όταν απαιτούμε από τους εταίρους μας αλληλεγγύη. Τη στιγμή που εμείς πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, απλώς βαφτίζουμε τις τσέπες μας ως «θέσεις αρχής» και κάνουμε πλάτες σε εισβολείς που σήμερα απειλούν τον πλανήτη.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.