Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα, όπου μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick παρουσίασαν τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στη Νομική Επιστήμη μέσα από το νομικό-συγγραφικό τους έργο. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, το Σπίτι της Κύπρου και η Νομική Βιβλιοθήκη, ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος σε θέματα Νομικής Επιστήμης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, η επικεφαλής του Επιστημονικού Τμήματος της Νομικής Βιβλιοθήκης, κα Μαρίνα Τσικουρή και ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Δημήτριος Βερβεσός.
Ο Καθηγητής Δημοσθένους ευχαρίστησε την κα Τσικουρή για τη συνεργασία του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη στη δημοσίευση και ανάδειξη του επιστημονικού έργου των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Νομικής και συνεχάρη τους/τις διδάσκοντες/ουσες για το πλούσιο και πολυθεματικό έργο τους, το οποίο συμβάλλει στην εξέλιξη της νομικής επιστήμης σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και διαμορφώνει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick. Ο Καθ. Δημοσθένους ευχαρίστησε, ακόμη, τον Πρέσβη, κ. Κενεβέζο, για τη φιλοξενία σε ένα χώρο στον οποίο ο ίδιος βρισκόταν για τρίτη φορά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι επισκέφτηκε το Σπίτι της Κύπρου αρχικά ως φοιτητής στην Αθήνα και έπειτα ως Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, αναφέρθηκε στην προσφορά του Πανεπιστημίου Frederick στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι μέσα από το έγκριτο, δημοσιευμένο επιστημονικό έργο του καταξιωμένου ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Νομικής αντανακλάται η επιστημονική γνώση και έρευνα που προάγει το Πανεπιστήμιο Frederick με σκοπό τη δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης για την Κύπρο.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο κ. Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας ο οποίος αφού εξήρε το έργο που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Frederick, τόνισε ότι οι απόφοιτοι/ες κυπριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που δικηγορούν στην Αθήνα «δεν υστερούν σε τίποτα από τις γνώσεις που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων».
Η κα Τσικουρή επισήμανε ότι στα έξι χρόνια συνεργασίας της Νομικής Βιβλιοθήκης με το Πανεπιστήμιο Frederick έχουν εκδοθεί περισσότερα από 30 έργα τα οποία «καλύπτουν ένα μεγάλο κενό στην κυπριακή νομική βιβλιογραφία που εμπλουτίζεται συνεχώς χάρη στην προσπάθεια των μελών του Πανεπιστημίου Frederick.»
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των διδασκόντων/ουσών οι οποίοι/ες μέσα από την παρουσίαση του συγγραφικού τους έργου ανέδειξαν τις σύγχρονες τάσεις στη νομική επιστήμη και τις συνέδεσαν με τις εξελίξεις στον χώρο της νομικής σε Κύπρο και Ελλάδα:
Ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, αρχικά αναφέρθηκε στις εξελίξεις που καταγράφονται στη νομική επιστήμη στην Κύπρο με την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της χώρας και τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου που αναμένεται σύντομα. Ακολούθως αναφέρθηκε στο «Κυπριακό Δίκαιο της Επιείκειας», στο «Κυπριακό Δίκαιο της Απόδειξης», στο «Κυπριακό Νομικό Σύστημα» και στη «Δικηγορία στην Κύπρο» μέσα από τα ομότιτλα έργα του.
Η Δρ Ηλιάνα Νικολάου, πρώην Επίτροπος Διοικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick, αναφέρθηκε στο Κυπριακό Διοικητικό Δίκαιο, τις Θεμελιώδεις Αρχές και τον Δικαστικό Έλεγχο και στο «Εγχειρίδιο Κυπριακής Διοικητικής Δικονομίας».
Η Επίκουρη Καθηγήτρια Βασιλική Καραγκούνη αναφέρθηκε στο βιβλίο της «Η Άμυνα κατά των Πρωτοκόλλων του Δημοσίου» σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος της προστασίας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε Ελλάδα και Κύπρο και στο ελεύθερα προσβάσιμο διαδικτυακά έργο «Εδραιώνοντας τον ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης» για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων, το οποίο έχει επιμεληθεί σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Κωνσταντίνο Κουρούπη.
Ο Δρ Κουρούπης αναφέρθηκε επιπλέον στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Δίκαιο Προσωπικών Δεδομένων και Νέων Τεχνολογιών, στις πτυχές της ψηφιακής ατζέντας της ΕΕ και στη νομική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης όπως αναλύονται στο βιβλίο του “Privacy and Security in light of the European Digital Agenda” και στο δικαίωμα στην υγεία στην εποχή της πανδημίας του Covid-19. Μίλησε, ακόμη, για το συλλογικό έργο Protection of Women and Children in Armed Conflicts.
O Επίκουρος Καθηγητής Γιάννης Βουδούρης αναφέρθηκε στις δύο εκδόσεις του με τη Νομική Βιβλιοθήκη: στη μονογραφία “Maritime Alliances and EU Competition Law” και στο σύγγραμμα «Αντιλήψεις για το Δίκαιο στην Αρχαϊκή Εποχή».
Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Στυλιανίδου αναφέρθηκε στο βιβλίο της «Η αποφυγή της διπλής φορολογίας κληρονομιών – Η συμβολή του ελληνικού δικαίου στην αντιμετώπιση του προβλήματος» και στη μελέτη για την «Προστασία των εργαζομένων μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος στον δημόσιο τομέα/Οι whistleblowers σε Διεθνείς Οργανισμούς και σε κράτη της Ευρώπης».
Ο Επίκουρος Καθηγητής Χάρης Αποστολόπουλος, μίλησε για τον κανόνα επιχειρηματικής κρίσης (business judgement rule), μέσω του οποίου τίθενται σε καθεστώς ασυλίας πλημμελείς διαχειριστικές πράξεις που οφείλονται σε αμέλεια.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ Παναγιώτης Δέγλερης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick ο οποίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στο εφαρμοζόμενο δίκαιο σε Κύπρο και Ελλάδα και στις εξελίξεις στο νομικό σύστημα των δύο χωρών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.