POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αναγνώριση για το Παν. Frederick στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων Times Higher Education University Impact Rankings 2021Tο Πανεπιστήμιο Frederick εκφράζει την περηφάνια του για τις ψηλές επιδόσεις που πέτυχε στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων Times Higher Education University Impact Rankings 2021, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 21 Απριλίου 2021. Πρόκειται για τη μοναδική κατάταξη παγκοσμίως που αξιολογεί τα Πανεπιστήμια σε σχέση με τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs – Sustainable Development Goals) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχουν τα Πανεπιστήμια στον σύγχρονο κόσμο. Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων γίνεται προσμετρώντας τη σχετική ερευνητική τους δραστηριότητα, τις πολιτικές τους, την εκπαιδευτική διαδικασία και τις σχέσεις με τους κοινωνικούς φορείς.

Είναι η τρίτη χρονιά που δημοσιεύεται η συγκεκριμένη κατάταξη και η φετινή έκδοση περιλαμβάνει αποτίμηση της δράσης 1240 Πανεπιστημίων από 98 χώρες με έντονη συμμετοχή πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία καθώς και πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Η σημαντική αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής των Πανεπιστημίων που έλαβαν φέτος μέρος, περίπου 45% σε σχέση με την κατάταξη του 2020, καταδεικνύει και αντανακλά την αυξανόμενη σημασία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα καλύτερα 401-600 πανεπιστήμια παγκοσμίως ανάμεσα στα 1240 που έχουν λάβει μέρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιμέρους ενότητες της αξιολόγησης, το Πανεπιστήμιο Frederick έχει καταταχθεί στα καλύτερα 10% των πανεπιστημίων καταλαμβάνοντας την 89η θέση στην κατηγορία που αφορά στην Ποιοτική Εκπαίδευση, ενώ στην κατηγορία Συνεργασία για τους Στόχους, που αξιολογεί την ερευνητική δραστηριότητα, τις σχέσεις δικτύωσης και την εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο έχει καταταχθεί στα καλύτερα 25% των πανεπιστημίων.

Αν και είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο Frederick λαμβάνει μέρος στη συγκεκριμένη κατάταξη Πανεπιστημίων, οι ιδιαίτερα ψηλές του βαθμολογίες στους δείκτες που αφορούν την Ποιοτική Εκπαίδευση αλλά και τις Παγκόσμιες Συνεργασίες που έχει αναπτύξει με κυβερνήσεις, φορείς και την κοινωνία για την επίτευξη των Στόχων επιβεβαιώνουν τον στρατηγικό στόχο που έθεσε το Πανεπιστήμιο για να καταστεί τα επόμενα χρόνια φορέας αλλαγής στην κοινωνία.

Η άριστη βαθμολογία στον δείκτη «Εκπαίδευση για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» (Education for the SDGs) αντικατοπτρίζει τη συστηματική δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο για την ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στα προγράμματα σπουδών του έτσι ώστε να προετοιμάζουν κατάλληλα τους φοιτητές για να μπορούν με τη σειρά τους να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και να γίνουν η αλλαγή που ο κόσμος μας χρειάζεται.

«Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που υποβάλλουμε αίτηση για αξιολόγηση στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων Times Higher Education University Impact Rankings, έχουμε πετύχει σημαντικές διακρίσεις στους Στόχους στους οποίους εστιάσαμε, αλλά και στη συνολική κατάταξη. Μέσα από τη διαδικασία αυτή αποκτούμε πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία για τις επιδόσεις μας σε συγκεκριμένους δείκτες και πληροφορίες για καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο, που θα τροφοδοτήσουν τη στρατηγική μας σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας και της καθημερινής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Frederick. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο έργο, το οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται μέσω καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών, με γνώμονα την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών» ανέφερε η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου. «Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η αναγνώριση των καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών μας που ανταποκρίνονται απόλυτα στις σημερινές ανάγκες και τάσεις, ενσωματώνοντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως το πτυχίο Αρχιτεκτονικής μας, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επιπέδου Μάστερ στις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επιπέδου Μάστερ στα Αειφόρα Ενεργειακά Συστήματα (MSc in Sustainable Energy Systems)» πρόσθεσε η κα Φρειδερίκου.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι μέλος του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ανάμεσα στα κύρια ιδρυτικά μέλη του Κυπριακού Τμήματος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, το οποίο στοχεύει στη συνεργασία με όλους τους τομείς της κοινωνίας για τη βελτίωση των επιδόσεων της Κύπρου στην εφαρμογή των Στόχων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του Πανεπιστημίου Frederick για επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μπορείτε να βρείτε στη σχετική έκθεση του Πανεπιστημίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.