![Ο Πρ. Χριστοδουλίδης κατέθεσε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις στη Ντι Κάρλο](https://politis.com.cy/temp/images/220x143/cache_220x143_Crop_medium_901416_7028659_25_02_11_134456.jpg)
![Πολίτης logo](images/politisLogo_white.png)
![ECOMMBX logo](images/ecommbx-logo.png)
Οι προθέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά με τη θέσπιση διά νόμο ορίου θητειών για τους βουλευτές αναμένεται να φανερωθούν κατά την αυριανή συνεδρία στην Επιτροπή Νομικών, όπου θα συζητηθεί η σχετική πρόταση νόμου. Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί εντονότερα όσο αδειάζει η κλεψύδρα προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2026.
Αναμένεται λοιπόν να διαφανεί κατά πόσον τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ποια, θα ταχθούν υπέρ μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, ή εάν θα επιλέξουν το υφιστάμενο καθεστώς, την αυτορρύθμιση, όπως έχουν ήδη αποφασίσει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Όριο θητειών ισχύει επίσης και στην ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνο Μουσιούττα. Προβλέπει τροποποίηση του Άρθρου 64 του Συντάγματος με στόχο τον καθορισμό ανώτατου ορίου θητειών για την υποβολή υποψηφιότητας στο αξίωμα του βουλευτή.
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου τα πρόσωπα που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για βουλευτές δεν θα πρέπει να έχουν ήδη υπηρετήσει στο αξίωμα αυτό τις τρεις προηγούμενες συνεχείς βουλευτικές θητείες. Εξαίρεση θα αποτελούν οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων ή οι επικεφαλής ψηφοδελτίων που ορίζονται από τα κόμματα. Όπως τονίζει ο εισηγητής στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η εναλλαγή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να διασφαλιστεί η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, η ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, η πρόληψη κατά της διαφθοράς και η αποτροπή της κατάχρησης της εξουσίας».
Το κόμμα της Πινδάρου έχει προχωρήσει σε καταστατική αλλαγή θεσπίζοντας όριο στις συνεχόμενες θητείες των βουλευτών. Με τον ΔΗΣΥ δεν μπορεί να εκλεγεί ξανά βουλευτής όποιος έχει συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες θητείες. Στο ΑΚΕΛ, έχει ρυθμιστεί εσωκομματικά το ζήτημα αποφασίζοντας όριο δύο κοινοβουλευτικών θητειών, όχι κατ' ανάγκη συνεχόμενων. Στην ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους ισχύει επίσης το όριο των δύο θητειών.
Τα αποτελέσματα της κάλπης για τις ευρωεκλογές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν χτυπήσει καμπανάκι σε κάποια κόμματα τα οποία είτε ψάχνουν παραθυράκια σε υφιστάμενες εσωκομματικές πρόνοιες ή γίνονται σοβαρές σκέψεις για να περάσουν όρια θητειών για τους βουλευτές τους. Πέραν του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ σκέψεις για να καταστεί υποχρεωτικό το όριο των βουλευτικών θητειών γίνονται και σε άλλα κόμματα, όπως για παράδειγμα στο ΔΗΚΟ.
Οι θέσεις κάθε κόμματος εκτός από τη γενική φιλοσοφία της πρότασης που είναι η εναλλαξιμότητα και η είσοδος νέων προσώπων στην πολιτική με νέες ιδέες έχουν ιδιαίτερη σημασία σε δύο σημαντικά σημεία: Πρώτον σε περίπτωση που ταχθούν υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης των θητειών για τους βουλευτές, από πότε θα ισχύσει και δεύτερον, αν το όριο που θα αποφασιστεί θα είναι οι δύο ή οι τρεις θητείες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.