Με όπλα από τάφο, ετοίμαζαν πόλεμο με φόντο τον έλεγχο της νύχτας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.5.2024
Με όπλα από τάφο, ετοίμαζαν πόλεμο με φόντο τον έλεγχο της νύχτας
Τα όπλα και τα πυρομαχικά που εντοπίστηκαν σε κοιμητήριο στην Ορόκλινη ήταν έτοιμα για χρήση και εκτιμάται ότι ανήκουν σε συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα - Ανοίγουν και παλιές υποθέσεις μετά τον εντοπισμό του οπλοστασίου

Γράφουν: Βάσος Βάσου και Νέαρχος Κυπριανού

Ισχυρό κτύπημα με σφραγίδα του υποκόσμου για λογαριασμό συγκεκριμένης φατρίας ετοιμαζόταν τα τελευταία 24ωρα, όπως προκύπτει από τον εντοπισμό οπλοστασίου σε κοιμητήριο στην Ορόκλινη. Η πληροφορία που έφτασε στην Αστυνομία από την περασμένη βδομάδα και έκανε λόγο για μεταφορά οπλισμού από το κοιμητήριο για νέα εγκληματική ενέργεια αποδείχθηκε πέρα για πέρα βάσιμη.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά που εντοπίστηκαν τα οποία θεωρούνται έτοιμα για χρήση, εκτιμάται ότι ανήκουν σε συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα και με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει, σκοπός της μετακίνησης του οπλισμού ήταν να χρησιμοποιηθεί σε νέα εγκληματική ενέργεια.

Τα ερωτηματικά που αναζητούν απαντήσεις σε σχέση με τη σοβαρή αυτή υπόθεση είναι πολλά. Οι αρχές ασφαλείας είναι πεπεισμένες ότι με τον εντοπισμό του οπλοστασίου και τη σύλληψη των δύο υπόπτων, ηλικίας 46 και 35 χρόνων, από τη Λάρνακα και την Ορόκλινη αντίστοιχα, έχουν αποτρέψει αριθμό σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, ενώ με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα τεκμήρια, ίσως δώσουν στοιχεία και για άλλες υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Οι έρευνες επικεντρώνονται στο πού και για ποιους προοριζόταν ο οπλισμός και κάτω από ποιες συνθήκες εξασφαλίστηκε και φυλασσόταν μέσα σε τάφο στο κοιμητήριο.

Ξανά οι Φυλακές

Σε άλλη μια υπόθεση, οι έρευνες της Αστυνομίας στρέφονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση εντός των Κεντρικών Φυλακών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων που είναι στη λίστα όσων θα κληθούν για ανάκριση είναι και βαρυποινίτης το όνομα του οποίου έχει βρεθεί ξανά στο κάδρο των αστυνομικών ερευνών για πολύ σοβαρές υποθέσεις. Διερευνάται επίσης κατά πόσον ο οπλισμός που βρέθηκε έχει άμεση σχέση με τον πόλεμο που μαίνεται από τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ αντίπαλων φατριών για έλεγχο της νύχτας και ποιος ή ποιοι ήταν οι στόχοι ενδεχόμενου χτυπήματος. Για την ίδια υπόθεση, η Αστυνομία διερευνά τον ρόλο συγκεκριμένου προσώπου ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα για άλλη υπόθεση και εάν γνώριζε ή είχε πληροφορίες για τα κρυμμένα όπλα.

Λόγω επαγγέλματος

Ο βαρύς οπλισμός και οι εκρηκτικές ύλες που κατασχέθηκαν έχουν σταλεί για επιστημονικές και βαλλιστικές εξετάσεις σε διάφορα εργαστήρια της Αστυνομίας, ούτως ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσο σχετίζονται με κάποια εγκληματική ενέργεια του πρόσφατου παρελθόντος. Τις τελευταίες μέρες, η ΥΚΑΝ Αρχηγείου είχε λάβει πληροφορία ότι στο κοιμητήριο της Ορόκλινης θα γινόταν διακίνηση οπλισμού με «πρωταγωνιστή» 46χρονο, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατείχε και απόκρυβε παράνομο οπλισμό που ανήκει στον κατάδικο. Η περιοχή γύρω από το κοιμητήριο μέρος τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση. Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι δύο ύποπτοι θεάθηκαν να πλησιάζουν το κοιμητήριο με διαφορετικά αυτοκίνητα. Ο 46χρονος κατέβηκε από το όχημα, εισήλθε στο κοιμητήριο και πλησίασε έναν τάφο απ’ όπου παρέλαβε από το εσωτερικό του μία αθλητική τσάντα. Ο 46χρονος εργάζεται σε γραφείο κηδειών (ιδιοκτήτης του γραφείου είναι ο πατέρας του) και ως εκ τούτου τα πρόσωπα που τον στρατολόγησαν στην εγκληματική ομάδα θεωρούσαν ότι λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, δεν θα κινούσε υποψίες μπαινοβγαίνοντας στο νεκροταφείο. Ωστόσο, αμέσως μετά την παραλαβή της τσάντας, ο ύποπτος, ενώ ξεκίνησε να κινείται βιαστικά προς το όχημά του, ανακόπηκε από τους αστυνομικούς. Μετά από έρευνα στην τσάντα, εντοπίστηκαν 10 κουτιά φυσίγγια πιστολιού με 50 σφαίρες στο κάθε κουτί (σύνολο 500 σφαίρες), αριθμός στρατιωτικών φυσιγγίων διαμετρήματος 7,62, ένα αποσυναρμολογημένο πιστόλι άγνωστης μάρκας χωρίς γεμιστήρα, δύο κουτιά σφαιρών πιστολιού κι ένα κυνηγετικό όπλο (δόκο), το οποίο ήταν αποσυναρμολογημένο στη θήκη του. Σημειώνεται ότι με τον συγκεκριμένο τύπο φυσιγγίων διαπράχθηκαν τους τελευταίους μήνες δύο σοβαρές εγκληματικές ενέργειες. Ο ύποπτος, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει την Αστυνομία για άλλου είδους υποθέσεις, συνελήφθη για αυτόφωρα αδικήματα. Στην κατοχή του βρέθηκε και ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο παραλήφθηκε για εξετάσεις. Ακολούθησαν έρευνες στον συγκεκριμένο τάφο, όπου εντοπίστηκε στρατιωτικός οπλισμός βαριού τύπου και συγκεκριμένα ένας αντιαρματικός εκτοξευτήρας RPG (με δύο βλήματα RPG), άλλα τρία προωθητικά βλήματα μ’ εκρηκτική ύλη χαμηλής ισχύος, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός (έτοιμος για χρήση) με εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος πάνω στον οποίο ήταν ενσωματωμένο ένα κινητό τηλέφωνο με καλωδίωση, ένα στρατιωτικό τυφέκιο G3, ένα πιστόλι με σιγαστήρα, ποσότητα εκρηκτικών υλών υψηλής και χαμηλής ισχύος και αριθμός φυσιγγίων διαμετρήματος 7,62. Βρέθηκε, ακόμα, ένας φάκελος καπνού που περιείχε φυσίγγια πιστολιού. Για λόγους ασφαλείας κλήθηκαν στο μέρος πυροτεχνουργοί, οι οποίοι παρέλαβαν τον οπλισμό και τις εκρηκτικές ύλες. Εξάλλου, στο αυτοκίνητο του 46χρονου βρέθηκαν φυσίγγια και άλλα δύο κινητά τηλέφωνα. Ταυτόχρονα συνελήφθη και ο 35χρονος, ο οποίος βρισκόταν σε δρόμο απέναντι από το κοιμητήριο εκτελώντας χρέη «τσιλιαδόρου», τη στιγμή που ο 46χρονος θα μετακινούσε την τσάντα με τον οπλισμό. Εντός του οχήματός του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.

Υπό κράτηση

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και προφυλακίστηκαν για οκτώ μέρες για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Εναντίον τους εξετάζονται αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και μεταφοράς και κατοχής εκρηκτικών υλών, πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών. Όπως αναφέρθηκε, η μετακίνηση του οπλισμού αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή (19/5), αλλά λόγω της παρουσίας κόσμου εξαιτίας των μνημόσυνων, μετατέθηκε για τη Δευτέρα (20/5). Η είσοδος του 46χρονου στο κοιμητήριο έγινε αφού προηγουμένως φόρεσε μπλε χειρουργικά γάντια, προφανώς για να μην αφήσει δακτυλικά αποτυπώματα. Όπως είπε ο εξεταστής της υπόθεσης, ο όγκος του ανακριτικού έργου είναι τεράστιος, αφού εκτός των άλλων, θ’ ανακριθεί και ο κάτοχος του τάφου όπου εντοπίστηκε το οπλοστάσιο. Αναμένεται να ληφθούν τουλάχιστον 30 καταθέσεις και να εκδοθούν διατάγματα αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των υπόπτων.

Απαντήσεις από δικανικά εργαστήρια

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε ότι λόγω της ποσότητας και του είδους του οπλισμού, πιστεύεται ότι έχουν αποτραπεί σοβαρές εγκληματικές ενέργειες. «Το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί για ποιους προοριζόταν ο οπλισμός που κατασχέθηκε, από ποιους λάμβαναν οδηγίες οι δύο ύποπτοι και κάτω από ποιες συνθήκες εξασφαλίστηκε όλος αυτός ο οπλισμός που φυλασσόταν στο κοιμητήριο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την προέλευση του οπλισμού, καθώς και το εάν έχει χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό στην Κύπρο ή αλλού, είπε ότι όλα αυτά διερευνώνται, καθώς έχει σταλεί ο οπλισμός σε διάφορα δικανικά εργαστήρια και στο τμήμα βαλλιστικής του Αρχηγείου Αστυνομίας. Κληθείς να σχολιάσει εάν διερευνάται οποιαδήποτε διασύνδεση με την απόπειρα δολοφονίας στην Ανθούπολη, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «οτιδήποτε προκύψει, είτε για μαρτυρία και άλλων προσώπων, είτε αν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα εμπλεκόμενα στην κατοχή αυτών των αντικειμένων, θα πράξουμε αναλόγως», σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν αποκλείεται ενδεχόμενη διασύνδεση με τις Φυλακές.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπογραφές στη συμφωνία ΑΗΚ - CYTA για έξυπνους μετρητές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογραφές στη συμφωνία ΑΗΚ - CYTA για έξυπνους μετρητές

Υπογραφές στη συμφωνία ΑΗΚ - CYTA για έξυπνους μετρητές

Συνελήφθη Ρώσος σεφ στο Παρίσι - Ύποπτος για πιθανό σαμποτάζ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη Ρώσος σεφ στο Παρίσι - Ύποπτος για πιθανό σαμποτάζ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Συνελήφθη Ρώσος σεφ στο Παρίσι - Ύποπτος για πιθανό σαμποτάζ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

ΑΚΕΛ/Βασιλικό: «Θέλει λογοδοσία ο κ. Χριστοδουλίδης για το σκάνδαλο ή θα τα αφήσει να κουκουλωθούν;»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ/Βασιλικό: «Θέλει λογοδοσία ο κ. Χριστοδουλίδης για το σκάνδαλο ή θα τα αφήσει να κουκουλωθούν;»

ΑΚΕΛ/Βασιλικό: «Θέλει λογοδοσία ο κ. Χριστοδουλίδης για το σκάνδαλο ή θα τα αφήσει να κουκουλωθούν;»

ΕΤΕΚ: Ζητά από Υπ. Εσωτερικών το πλήρες κείμενο για το Σχέδιο Κινήτρων για επικίνδυνες οικοδομές
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΤΕΚ: Ζητά από Υπ. Εσωτερικών το πλήρες κείμενο για το Σχέδιο Κινήτρων για επικίνδυνες οικοδομές

ΕΤΕΚ: Ζητά από Υπ. Εσωτερικών το πλήρες κείμενο για το Σχέδιο Κινήτρων για επικίνδυνες οικοδομές

Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του εμφάνιση μετά την απόσυρσή του - Aπόψε το διάγγελμά του
ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του εμφάνιση μετά την απόσυρσή του - Aπόψε το διάγγελμά του

Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του εμφάνιση μετά την απόσυρσή του - Aπόψε το διάγγελμά του