Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Νικολέττος στον «Π»: Οι προοπτικές και το όραμά του για τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 19.5.2024
Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Νικολέττος στον «Π»: Οι προοπτικές και το όραμά του για τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας
«Θα αντιμετωπίσουμε χωριστά την κάθε είδους περιοχή, για να μπορούμε να επιλύσουμε τα διαφορετικά προβλήματα με διαφορετικές μεθόδους και λύσεις»

Η συνένωση τεσσάρων περιοχών, με εμφανή ανομοιογένεια σε όλες τις πτυχές, είναι γεγονός ότι απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό, αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Πολίτη» ο υποψήφιος δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας Γιώργος Νικολέττος, για να προσθέσει: «Αυτό που θεωρείται δυσκολία, την ποικιλία και ανομοιογένεια, εμείς θα τη μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα και προοπτική. Θα αντιμετωπίσουμε χωριστά την κάθε είδους περιοχή, για να μπορούμε να επιλύσουμε τα διαφορετικά προβλήματα με διαφορετικές μεθόδους και λύσεις, αλλά θα αντιμετωπίσουμε τον νέο δήμο ως ένα ενιαίο σύνολο, που θα μπορεί να αναπτύσσει όλες τις πτυχές της δράσης του».

Τι λέει για τις πρώτες δράσεις: «Από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουμε, αν μας τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του, θα περπατήσουμε μαζί την κάθε γειτονιά και πλατεία, θα καταγράψουμε και θα λύσουμε πρώτα τα μικρά προβλήματα και απαιτήσεις. Γιατί, από τα μικρά προχωράς στα μεγάλα έργα. Αν δεν έχεις τη στοιχειώδη καθαριότητα, αν δεν έχεις δρόμους και πεζοδρόμια, αν δεν έχεις πλατείες και παιδότοπους πώς θα πας στα μεγάλα έργα».

Οι προτεραιότητές του

Ο κ. Νικολέττος έχει θέσει δύο βασικές προτεραιότητες αν εκλεγεί. Η πρώτη είναι το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας - Δερύνειας. «Από το περασμένο φθινόπωρο, το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας - Δερύνειας, θα ανακοινωνόταν εντός του πρώτου τριμήνου του 2024. Λογικά πρέπει να είμαστε ενόψει της δημοσιοποίησής του. Θα χαιρετίσουμε με ικανοποίηση την εξέλιξη, εάν στο νέο σχέδιο, η περιοχή μας δεν αντιμετωπίζεται από τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς της πολιτείας ως αγροτική περιοχή. Απευχόμαστε να συνεχιστεί η καθήλωση της οικονομικής ανάπτυξής μας, που απειλεί την τοπική κοινωνία με μαρασμό», αναφέρει.

Ως δεύτερη προτεραιότητα θεωρεί το Brand Name, την εμπορική επωνυμία της περιοχής. «Το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον δεν επιτρέπει εφησυχασμό και απραξία. Επιβάλλεται η ανανέωση της εικόνας της περιοχής μας, η διαμόρφωση ενός σήματος κατατεθέν, που να συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά και το οποίο, μέσω εκστρατείας, να διεισδύσει σε διεθνείς αγορές. Θα αποταθούμε σε ειδικούς, οι οποίοι θα μελετήσουν τα δεδομένα και σε συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές, θα προτείνουν και τον σχεδιασμό για την προώθηση του Brand Name και το ίδιο το Brand Name», υποστηρίζει.

Δημοτικά διαμερίσματα

Ποιες δράσεις έχει στο πρόγραμμά του για τα δημοτικά διαμερίσματα;

Παραλίμνι: «Το δημοτικό διαμέρισμα Παραλιμνίου, το οποίο τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, επιβάλλεται να υποστηρίζεται από ένα σύγχρονο και λειτουργικό οδικό δίκτυο, το οποίο προτείνουμε ολοκληρωμένα και από άλλα λειτουργικά έργα, το οποία θα συνδράμουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του διαμερίσματος και γενικά του δήμου. Γι’ αυτό θα επικεντρωθούμε στα εξής έργα:

- Ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα του Παραλιμνίου

- Δημιουργία Λαϊκής Γειτονιάς

- Κατασκευή κεντρικής πλατείας

- Κατασκευή πολυώροφου χώρου στάθμευσης».

Δερύνεια: «Το δημοτικό διαμέρισμα της Δερύνειας, που μεγάλο του μέρος είναι κατεχόμενο, χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες και επιβάλλεται η στήριξή του. Κατά προτεραιότητα, θα προχωρήσουμε στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των εξής έργων:

- Αίθουσα Πολιτισμού/Συνεδριακό Κέντρο

- Ολοκλήρωση ανάπλασης Λαϊκής Αγοράς Δερύνειας

- Κεντρική πλατεία - Σχεδιασμός περιοχής ιερού ναού Παναγίας, εερού ναού Αγίου Γεωργίου και σύνδεση με την καινούργια Δημοτική Βιβλιοθήκη

- Φεστιβάλ Φράουλας - Αναβάθμιση και εκστρατεία προβολής του στην Κύπρο και το εξωτερικό».

Φρέναρος: «Επιδίωξη είναι η ανάπτυξη του Φρενάρους, με έμφαση στα τοπικά χαρακτηριστικά και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

- Ανάπλαση κεντρικής πλατείας

- Βελτίωση υφιστάμενου και επέκταση οδικού δικτύου και συνδεσιμότητας του διαμερίσματος με τον υπόλοιπο δήμο και με άλλους δήμους

- Αναβάθμιση του Παγκύπριου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Καρπουζιού».

Αχερίτου/Βρυσούλες: «Θα ολοκληρωθούν τα έργα, που δεν πρόλαβαν οι απερχόμενες τοπικές αρχές να αποπερατώσουν, όπως:

- Το Γραμμικό Πάρκο

- Την αναβάθμιση και συντήρηση του αμφιθέατρου

- Την ανέγερση μουσείου-μνημείου πεσόντων 1974

- Την ασφαλτόστρωση και επέκταση ηλεκτρικού δικτύου προς Αγία Ειρήνη

- Τη στήριξη των οργανωμένων συνόλων του διαμερίσματος και κυρίως των συνόλων νεολαίας και των πολιτιστικών φορέων».

Οι άλλες του δράσεις:

Συγκοινωνίες: «Θα αντικατασταθούν όλα τα στέγαστρα των στάσεων των δημόσιων συγκοινωνιών, τα οποία είναι σε κακή κατάσταση και θα καταστούν πραγματικά λειτουργικά για τους χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών».

Τουρισμός - Εποχικότητα: «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η κύρια πηγή εισοδήματος της κυπριακής πολιτείας και κοινωνίας, δηλαδή ο τουρισμός, είναι η εποχικότητα. Πρέπει να καταστήσουμε την Κύπρο τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο. Γι’ αυτό θα προωθήσουμε τα εξής είδη τουρισμού:

(i) Αθλητικός τουρισμός

Με έναν μεθοδικό σχεδιασμό να επαναφέρουμε τον τόπο μας στο προσκήνιο ως προορισμό αθλητικού τουρισμού.

(ii) Πολιτιστικός/Θρησκευτικός τουρισμός

Να εντάξουμε την περιοχή μας στον χάρτη του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.

(iii) Συνεδριακός τουρισμός

Την προσπάθεια για προώθηση του συνεδριακού τουρισμού, θα συνδράμει τα μέγιστα η ανέγερση ενός σύγχρονου Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου, με αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη και φυσικά συνεδριακό χώρο.

(iv) Γαστρονομικός τουρισμός

Θα προωθήσουμε συνεργασίες ξενοδοχειακών μονάδων με εστιατόρια και ταβέρνες της περιοχής της ενδοχώρας, έτσι ώστε το πρόγραμμα των διακοπών των τουριστών να εμπλουτιστεί με επίσκεψη στην ενδοχώρα, με γνωριμία με τη ζωή και τις παραδόσεις των κατοίκων και τη δοκιμή της παραδοσιακής κουζίνας μας.

(v) Αγροτουρισμός

Παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων για την ανέγερση αγροτουριστικών μονάδων στην ενδοχώρα, οι οποίες θα προσφέρουν όλες τις ανέσεις, σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης σε τουρίστες και εκτός θερινής τουριστικής περιόδου. Θα επιτευχθεί έτσι και η σύνδεση της τουριστικής περιοχής με την ενδοχώρα.

(vi) Δημιουργία σημείου φωτογράφισης

Θα προχωρήσουμε στην επιλογή πολλών κατάλληλων σημείων, με χώρο για περπάτημα και στάθμευση, τα οποία θα καταστούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας. Αξιοποιώντας τη θέα θα δημιουργήσουμε ένα Photo Spot/Instagram Spot, οι φωτογραφίες του οποίου θα κυκλοφορούν από τους τουρίστες σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας στην τουριστική προβολή της περιοχής μας».

Βιομηχανικές - βιοτεχνικές ζώνες: «Επίλυση των προβλημάτων των βιομηχανικών - βιοτεχνικών ζωνών, Δερύνειας, Φρενάρους, Παραλιμνίου και Αχερίτου:

- Το οδικό δίκτυο εντός των ζωνών αυτών

- Ο φωτισμός

- Η απουσία υπηρεσιών διευκόλυνσης των εργαζομένων

- Το κόστος ενοικίασης χώρων».

Επίσης προτείνουμε: Τη δημιουργία Πολυδύναμου/Διοικητικού Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών στη βιομηχανική Περιοχή Φρενάρους, το οποίο θα εξυπηρετεί όλες τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που εδρεύουν στην επαρχία Αμμοχώστου.

Πανεπιστημιακή σχολή: «Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι η μοναδική επαρχία της Κύπρου, που δεν φιλοξενεί πανεπιστημιακή σχολή ανώτατης εκπαίδευσης. Θα προχωρήσουμε σε επαφές με τα δημόσια, αλλά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, για να διερευνήσουμε την πιθανότητα να ιδρυθεί ή να μεταφερθεί η έδρα σχολής στον δήμο μας. Θα διεκδικήσουμε να είμαστε μέρος της αποκέντρωσης, στην οποία προβαίνει το ΤΕΠΑΚ. Αλλά και θα πραγματοποιήσουμε επαφές με πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα οποία σχεδιάζουν την επέκτασή τους στην Κύπρο».

Λίμνη Παραλιμνίου: «Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής μας, ένα οικολογικό σημείο αναφοράς, αλλά και ένας σοβαρός 'ασθενής', είναι η λίμνη Παραλιμνίου. Πρώτη επιδίωξη θα είναι η προώθηση της επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης Παραλιμνίου, με τρόπο που να ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες γης, αλλά και τον δήμο και γενικότερα τους δημότες.

Θα επιδιωχθεί η άντληση κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο τη δημιουργία υποδομών, για να αποτελέσει η λίμνη ελκυστικό χώρο για τον επισκέπτη, αλλά και τον δημότη».

Πράσινα σημεία: «Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι η μόνη επαρχία της Κύπρου, που δεν διαθέτει πράσινα σημεία. Επιβάλλεται και θα προωθηθεί, η δημιουργία πράσινων σημείων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και ανακύκλωση υλικών, που δεν μπορούν να αναμειχθούν με τα οικιακά απόβλητα».

Νεολαία: «Είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας η στήριξη των νέων μας. Από τα πρώτα βήματα μέχρι την επαγγελματική δραστηριοποίηση, με υποτροφίες, κέντρα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, κίνητρα και ελαφρύνσεις στις δημοτικές φορολογίες για τη νεανική επιχειρηματικότητα».

Κέντρο Ημέρας Ηλικιωμένων: «Υπάρχουν αυξανόμενες ανάγκες για υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που να προσφέρουν στους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και υπηρεσίες υποστήριξης σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον».

Πολιτισμός - Ποιότητα ζωής - Πάρκα - Γήπεδα – Παιγνιδότοποι:

- Ωρίμανση, σχεδιασμός χρηματοδότηση και ανέγερση Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου, που να περιλαμβάνει πινακοθήκη - γκαλερί - βιβλιοθήκη - εκθεσιακό χώρο - συνεδριακό κέντρο.

- Κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων - αμφιθέατρο - που να μπορεί να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις

- Αύξηση πάρκων με χώρους πρασίνου και υπηρεσίες, όπως καντίνες

- Αύξηση παιγνιδότοπων με σύγχρονα και εγκεκριμένα παιγνίδια

Εξωραϊσμός: «Θα γίνει ανάπλαση ή ανακατασκευή των κεντρικών πλατειών και των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κεντρική πλατεία Παραλιμνίου, θα αρχίσουν αμέσως τα έργα. Οι κεντρικές πλατείες θα γίνουν τα σημεία αναφοράς και των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων.

- Δημιουργία πλατειών εκδηλώσεων, πέραν των κεντρικών πλατειών

- Αναβάθμιση των παραλιών, με τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, τουαλετών και ντους και άλλων διευκολύνσεων

- Η εικόνα του κυκλικού κόμβου του Αγίου Παντελεήμονα χρήζει δραστικής βελτίωσης και πρέπει άμεσα να τύχει της πρέπουσας τοπιοτέχνησης και να καλλωπισθεί με φυτά ή με κάποιον άλλο τρόπο».

Ανθρώπινος δήμος:

- Δημιουργία Γραφείου Κοινωνικής Ενσωμάτωσης στο δημαρχείο

- Διασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ σε πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης, δημόσιες τουαλέτες παραλία

- Μείωση δημοτικών φορολογιών σε όσους λαμβάνουν κρατικό επίδομα αναπηρίας

- Ίδρυση Πολυδύναμου, Πολυθεματικού Ειδικού Σχολείου για παιδιά και ενήλικες, το οποίο να υποστηρίζει θεραπείες, ειδικό σχολείο, ημερήσια απασχόληση.

Ζώα: «Η δημιουργία ενός σύγχρονου καταφυγίου οικόσιτων ζώων, όπου αδέσποτοι σκύλοι και γάτοι θα διαβιούν σε σωστές συνθήκες, ενώ θα καταβάλλεται προσπάθεια για να υιοθετηθούν. Ο δήμος μας δεν θα θανατώνει τα αδέσποτα».

Έξυπνη πόλη (Smart City): «Επιδίωξή μας είναι, σταδιακά, αλλά σταθερά, η χρήση της υψηλής τεχνολογίας, να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου μας, προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών, ως ένα μέτρο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, εφόσον αρκετές πτυχές της καθημερινότητας, θα τυγχάνουν διαχείρισης με 'έξυπνο τρόπο'».

Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη (ΓΕΔ): «Κατά τα πρότυπα του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη θα είναι το 'One Stop Shop' του δημότη, δηλαδή:

- Θα βοηθά τον δημότη να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες συναλλαγής με τον δήμο

- Θα καταγράφει προβλήματα, παράπονα και εισηγήσεις δημοτών, τα οποία θα προωθεί σε υπηρεσίες του δήμου».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Πρ Χριστοδουλίδης έριξε τους τόνους για Στιούαρτ: Δεν τίθεται θέμα τάξης για Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ ΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρ Χριστοδουλίδης έριξε τους τόνους για Στιούαρτ: Δεν τίθεται θέμα τάξης για Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ ΗΕ

Ο Πρ Χριστοδουλίδης έριξε τους τόνους για Στιούαρτ: Δεν τίθεται θέμα τάξης για Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ ΗΕ

Διαβάστε ολόκληρη την κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου: «Είμαι υπηρέτης του κράτους και των πολιτών»
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε ολόκληρη την κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου: «Είμαι υπηρέτης του κράτους και των πολιτών»

Διαβάστε ολόκληρη την κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου: «Είμαι υπηρέτης του κράτους και των πολιτών»

Ποιος είναι ο 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνια που θέλουν οι Δημοκρατικοί να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνια που θέλουν οι Δημοκρατικοί να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Ποιος είναι ο 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνια που θέλουν οι Δημοκρατικοί να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

ΑΚΕΛ: Σκανδαλώδης η απόφαση του ΥΠΕΣ να μην θέσει σε αργία τον συναγερμικό δήμαρχο Αγίας Νάπας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Σκανδαλώδης η απόφαση του ΥΠΕΣ να μην θέσει σε αργία τον συναγερμικό δήμαρχο Αγίας Νάπας

ΑΚΕΛ: Σκανδαλώδης η απόφαση του ΥΠΕΣ να μην θέσει σε αργία τον συναγερμικό δήμαρχο Αγίας Νάπας

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Νικόλα από Κεντρική Επιτροπή: Το ΔΗΚΟ οδηγείται σε Πολιτικό-Καταστατικό Συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Νικόλα από Κεντρική Επιτροπή: Το ΔΗΚΟ οδηγείται σε Πολιτικό-Καταστατικό Συνέδριο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Νικόλα από Κεντρική Επιτροπή: Το ΔΗΚΟ οδηγείται σε Πολιτικό-Καταστατικό Συνέδριο