Αυτά είναι τα 5 μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ενέκρινε το Υπουργικό σήμερα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 28.3.2024
Αυτά είναι τα 5 μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ενέκρινε το Υπουργικό σήμερα
Επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και παράταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη

Νέο πακέτο, το τρίτο από την αρχή της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, που περιλαμβάνει πέντε μέτρα, εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ως αντιστάθμισμα της λήξης του μηδενικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο τέλος του μήνα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ως πρώτο μέτρο την παράταση του στοχευμένου μέτρου της κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρινού ρεύματος γι’ ακόμα δύο τιμολογούμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το εκτιμώμενο κόστος αυτού του μέτρου, είπε, ανέρχεται στα 5 εκ ευρώ και καλύπτει πέραν των 400.000 νοικοκυριών και 100.000 επιχειρήσεις. Η επιδότηση, συνέχισε, καλύπτει οικιακούς καταναλωτές, ευάλωτες ομάδες, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ως δεύτερο μέτρο ανακοίνωσε την παράταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη όπως είναι το ψωμί, το γάλα, τ’ αβγά, παιδικές πάνες, παιδικές τροφές, κρέας και λαχανικά, επίσης μέχρι τέλος Ιουνίου. Το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται στα 6 εκ ευρώ.

Το τρίτο μέτρο, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, αφορά την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος με τη στοχευμένη εφάπαξ στήριξη 3 φορές, τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, σε συγκεκριμένα νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Συγκεκριμένα, είπε, θ’ αφορά λήπτες επιδόματος τέκνου με μηνιαίο κόστος 1,2 εκ ευρώ. Εξηγώντας, ανέφερε ότι μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 19.500 ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 10.000 ευρώ, θα παίρνουν εφάπαξ στήριξη 100 ευρώ για το πρώτο τέκνο, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο και μέγιστο ποσό 250 ευρώ. Πέραν των 4 εξαρτωμένων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετα 100 ευρώ. Από αυτό το μέτρο, ανέφερε, επωφελούνται 5.562 μονογονεϊκές οικογένειες.

Για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ και ανώτατο ύψος καταθέσεων 15.000 ευρώ, το εφάπαξ ποσό θα είναι 100 ευρώ για πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο εξαρτώμενο τέκνο με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ. πέραν των 4 παιδιών, θα υπάρχει και πάλι επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ. Με αυτό το μέτρο, είπε, επωφελούνται 10.233 οικογένειες.

Τα νοικοκυριά που λαμβάνουν ΕΕΕ, συνέχισε, και δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερόμενες κατηγορίες, θα λαμβάνουν ένα εφάπαξ ποσό 100 ευρώ τον μήνα για τρεις μήνες. Με αυτό το μέτρο, είπε, επωφελούνται 17.458 νοικοκυριά.

Ως τέταρτο μέτρο, ο κ. Κεραυνός ανακοίνωσε την παραχώρηση εφάπαξ ποσού 100 ευρώ μηνιαίως σε άτομα που είναι λήπτες επιδόματος διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες. Το κόστος αυτού του μέτρου ανέρχεται στα 1,3 εκ ευρώ και θα επωφεληθούν 4.200 άτομα.

Πέμπτο μέτρο, είπε, είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 100 ευρώ μηνιαίως και θα επωφεληθούν 28.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Το συνολικό πακέτο είναι ύψους 35,3 εκ και από αυτό επωφελούνται 400.000 οικιακοί καταναλωτές και 100.000 επιχειρήσεις και 33.253 οικογένειες, καθώς επίσης και 28.000 χαμηλοσυνταξιούχοι».

Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η οικονομική και η κοινωνική πολιτική που ακολουθεί είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική κι εδώ κι ένα χρόνο το αποδεικνύει έμπρακτα, πρόσθεσε. Υπενθύμισε ότι μέχρι τώρα υλοποιήθηκαν δύο πακέτα μέτρα στήριξης, το πρώτο ήταν ύψους 196 εκ ευρώ και το δεύτερο, άλλα 60 εκ ευρώ.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την αύξηση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις γύρω μας και τους πολέμους, και λαμβάνει πάντα υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες.

«Προτεραιότητά μας είναι ν’ ανακοινώνουμε και να εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα γιατί έχει επαληθευτεί πάρα πολλές φορές ότι αυτά τα στοχευμένα μέτρα φτάνουν έγκαιρα σε αυτούς που πρέπει, τους πιο ευάλωτους, και γι’ αυτούς πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα».

Στην παρατήρηση ότι η μεσαία τάξη μένει εκτός, ο ΥΠΟΙΚ ότι 400.000 οικιακοί καταναλωτές και το σύνολο των καταναλωτών που επωφελούνται με τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνουν και τις μεσαίες τάξεις. Και οι άλλες κατηγορίες που θα επωφεληθούν από το πακέτο αυτό, ανήκουν στη μεσαία τάξη, συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση για την κριτική για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, από τον οποίο δεν φαίνεται ότι επωφελούνται οι καταναλωτές όσο θα έπρεπε, σε σύγκριση με το οριζόντιο μέτρο επιδότησης των καυσίμων, ο κ. Κεραυνός είπε ότι με τον μηδενικό ΦΠΑ σε καθημερινά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης, κρατήθηκε χαμηλά ο πληθωρισμός και καθήλωσαν τις τιμές. Αν κάποιοι προσπαθούν να καταχραστούν τα μέτρα, υπάρχει η αυστηρή επιτήρηση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου, πρόσθεσε, «και έχουν εντοπιστεί κάποια και λήφθηκαν τα μέτρα που πρέπει. Το θέμα είναι χωρίς τα μέτρα αυτά πού θα ήταν οι τιμές».

Τιμή καυσίμων

Για τις τιμές των καυσίμων διεθνών και πώς μπορεί να ωθήσει σε αλυσιδωτές αυξήσεις στην οικονομία, ο κ. Κεραυνός είπε ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τους μύθους και τις διαδόσεις, αλλά από τα πραγματικά στοιχεία όχι μόνο δικά μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, την 1η Απριλίου – που δεν θα εφαρμόζεται ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα καύσιμα – οι τιμές των καυσίμων θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023 που εφαρμόστηκαν τα μέτρα.

Η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, πρόσθεσε, θα είναι μειωμένη κατά 5,3 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 11,8 σεντ το λίτρο.

Στην παρατήρηση ότι οι εξωγενείς παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν και τις τιμές των καυσίμων διεθνώς, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό συμβαίνει και σήμερα, και παρά το ότι συμβαίνει οι διεθνείς τιμές για τα καύσιμα να είναι αυτές που ανέφερε. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα σε συγκεκριμένες στιγμές παρακολουθώντας τις εξελίξεις κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Αν αυξηθούν τα καύσιμα, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα μελετήσουν την περίπτωση θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Ξεκαθάρισε δε ότι ανεξαρτήτως του ότι η 1η Απριλίου είναι αργία, η κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα και το πακέτο μέτρων θα μπουν σε άμεση ισχύ την 1η Απριλίου.

Για κριτικές

Η Κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με εξαγγελίες και παροχολογίες οι οποίες δοκιμάστηκαν στο παρελθόν από αυτούς που τις εξαγγέλλουν σήμερα και δημιούργησαν πολύ σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία, τα οποία μέχρι σήμερα υπάρχουν και τ’ αντιμετωπίζει η σημερινή Κυβέρνηση, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι αναφορές του είναι προς το ΑΚΕΛ, αλλά και ο ΔΗΣΥ εξέφρασε τη θέση πως θα μπορούσε να συνεχίσει η οριζόντια εφαρμογή των παλιών μέτρων γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αντιλαμβάνεται πως «βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και κάποια κόμματα αξιοποιούν τα πάντα για να παρουσιάσουν μια εικόνα περίπου καμένης γης. Νομίζω είναι σε άλλες εποχές που είχαμε καμένη γη και δεν νομιμοποιούνται αυτοί που λένε αυτά τα πράγματα σήμερα, να υποδείξουν σε αυτή την Κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει. Γιατί είναι από αυτούς που είδαμε, με τις πολιτικές που εφάρμοζαν καμένη γη, είναι με τις πολιτικές που εφάρμοζαν που είδαμε να κουρεύονται καταθέσεις και να αφήνουν εκτεθειμένα τα νοικοκυριά και τους πολίτες αυτού του τόπου».

Αυτή η Κυβέρνηση, είπε ο ΥΠΟΙΚ, με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, έχει σήμερα μια από τις καλύτερες οικονομίες της ΕΕ, την ώρα που μεγάλες οικονομίες, όπως η γερμανική και η γαλλική, είναι κοντά σε εμάς, η Κύπρος έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, μείωση του πληθωρισμού και είναι σε θέση μέσα από ισορροπημένους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς να ασκεί αυτή την κοινωνική πολιτική και ν’ ανακοινώνει σήμερα, το τρίτο οικονομικό πακέτο.

«Επομένως δεν είναι κανένας σε θέση να μας δώσει μαθήματα. Ας κάνουν πρώτα τη δική τους αυτοκριτική, όσοι κρίνουν με αυτόν τον αρνητικό τρόπο τις πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης», τόνισε.

ΑΤΑ

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο Μάκης Κεραυνός είπε ότι μεταξύ των μέτρων που η Κυβέρνηση έχει προωθήσει προς όφελος των πολιτών είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταικά για όλους» για φτηνή ενέργεια, ενώ δόθηκε ΑΤΑ που άλλοι «κρατούσαν την ΑΤΑ για μήνες και δεν μπορούσαν να πάρουν μια απόφαση. Η ΑΤΑ αφορά όλους τους εργαζόμενους».

Στην παρατήρηση ότι δεν αφορά όλους αλλά 4 στους 10, ο Υπουργός ανέφερε ότι η ΑΤΑ αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ημικρατικό τομέα και όσους έχουν συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Κληθείς να σχολιάσει τις κριτικές ότι με την ΑΤΑ επωφελούνται περισσότερο οι υψηλόμισθοι, ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι σοβαρές και τεκμηριωμένες κριτικές είναι καλοδεχούμενες γι αυτό σήμερα η Κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να σταθμίσουμε την ΑΤΑ με τον ρυθμό της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μια ανισοκατανομή του εισοδήματος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν
ΚΟΣΜΟΣ

Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν

Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία - Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν

Πυροσβεστική και ΑΗΚ διαφωνούν για την αιτία της πυρκαγιάς στον Φαρμακά: «Δεν ευθύνεται το δίκτυο, οι κάτοικοι είχαν ρεύμα»
ΚΥΠΡΟΣ

Πυροσβεστική και ΑΗΚ διαφωνούν για την αιτία της πυρκαγιάς στον Φαρμακά: «Δεν ευθύνεται το δίκτυο, οι κάτοικοι είχαν ρεύμα»

Πυροσβεστική και ΑΗΚ διαφωνούν για την αιτία της πυρκαγιάς στον Φαρμακά: «Δεν ευθύνεται το δίκτυο, οι κάτοικοι είχαν ρεύμα»

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία mRNA: Ο Δρ Διέτης μιλά στον «Π» για τους πειραματικούς εμβολιασμούς καρκινοπαθών
ΚΥΠΡΟΣ

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία mRNA: Ο Δρ Διέτης μιλά στον «Π» για τους πειραματικούς εμβολιασμούς καρκινοπαθών

Τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία mRNA: Ο Δρ Διέτης μιλά στον «Π» για τους πειραματικούς εμβολιασμούς καρκινοπαθών

Δεν θέλουν διαφάνεια, αρνούνται τη λογοδοσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι στενοί συνεργάτες του
ΚΥΠΡΟΣ

Δεν θέλουν διαφάνεια, αρνούνται τη λογοδοσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι στενοί συνεργάτες του

Δεν θέλουν διαφάνεια, αρνούνται τη λογοδοσία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι στενοί συνεργάτες του

Σάββα Ηλιοφώτου προς Σιζόπουλο: «Πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία»
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σάββα Ηλιοφώτου προς Σιζόπουλο: «Πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία»

Σάββα Ηλιοφώτου προς Σιζόπουλο: «Πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία»