Με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Frederick, πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε η προοπτική ηλεκτροδότησης των πλοίων (cold ironing) στο Λιμάνι Λεμεσού με στόχο την προσαρμογή του στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα και την εναρμόνιση με τις σχετικές ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες. Τη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό, κάλεσε το Πανεπιστήμιο ως Επιστημονικός Σύμβουλος του Δήμου Λεμεσού στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στην ευρωπαϊκή αποστολή EU Mission Cities, με τις 100 πόλεις που καλούνται να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες μέχρι το 2030. Το Πανεπιστήμιο Frederick συντονίζει τη θεματική ‘Coastal and Sea Area’, που αφορά στη μείωση των θερμοκηπιακών αερίων και στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της Λεμεσού και ειδικότερα στις δραστηριότητες στο εμπορικό Λιμάνι της Λεμεσού, στη Μαρίνα Λεμεσού, στη διακίνηση των σκαφών αναψυχής, των ιχθυοκαλλιεργειών και της αλιείας κλπ.
Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης και ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος. Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις απαιτήσεις για ηλεκτροδότηση των πλοίων κατά την προσέγγισή τους στο Λιμάνι της Λεμεσού, ώστε να σβήνουν τις μηχανές τους και να μην εκπέμπουν αέριους ρύπους ή θόρυβο κατά την παραμονή τους στο λιμάνι. Η εν λόγω πρακτική (γνωστή ως cold ironing) θεωρείται ως ένα από τα πλέον δραστικά και αποδοτικά μέτρα στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πλοίων και είναι μια από τις σημαντικές προτάσεις του Πανεπιστημίου σε αυτή τη θεματική.
«Ο σχεδιασμός της ηλεκτροδότησης των πλοίων στο Λιμάνι Λεμεσού θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο, προκειμένου να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά και εντός χρονικού πλαισίου τους κανόνες που περιγράφονται στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Σε κάθε περίπτωση το περιβαλλοντικό όφελος μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Συναφώς, θα πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία -ένεκα και της περιπλοκότητας ενός τέτοιου έργου- απαιτεί τη συνεργασία όλων των σχετικών φορέων», σχολιάζει ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Άγγελος Μενελάου ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.
Στη συζήτηση συμμετείχαν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Frederick και εκπρόσωποι του έργου Limassol 2030 – EU Cities Mission, της Αρχής Λιμένων, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, του Ινστιτούτου Κύπρου και εταιρειών που διαχειρίζονται το Λιμάνι Λεμεσού: της εταιρείας DP WORLD, της P&O Maritime και της Eurogate Container Terminal.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.