Βίντεο - Ζελένσκι στην Βουλή: Σταματήστε τα χρυσά διαβατήρια στους Ρώσους, κλείστε τα λιμάνια για τα γιοτ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 7.4.2022
Βίντεο - Ζελένσκι στην Βουλή: Σταματήστε τα χρυσά διαβατήρια στους Ρώσους, κλείστε τα λιμάνια για τα γιοτ
Στόχος της Ρωσίας είναι να μοιράσει την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος στην Βουλή της Κύπρου, στην παρουσία και του Νίκου Αναστασιάδη.Αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται μόνο η μοίρα της Ουκρανίας και η εδαφική της ακεραιότητα αλλά η μοίρα ολόκληρης της ΕΕ, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης σε διαδικτυακή ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε το ΑΚΕΛ προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την «παρουσία 'μαχητή' του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ» κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι αφού ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση αρχών και τη βοήθειά της, είπε ότι μπορεί η Κύπρος να ασκήσει πίεση προς την Ρωσία καθώς έχει ισχυρά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Σας καλούμε, είπε, να κλείσετε όλα τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και γιοτ.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να αποφασίσει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και χρυσά διαβατήρια για Ρώσους εκτός και αν κάποιος αποδεχθεί ότι δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος γνωρίζει καλά τι θα πει πόνος και προσφυγιά γιατί έζησε την τουρκική εισβολή με τις συνέπειές της να είναι ακόμη ορατές. Είπε επίσης ότι η ιστορία μας προσφέρει διδάγματα καθώς και το `74 η Τουρκία με το πρόσχημα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη εισέβαλε και ακόμη κρατεί παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ρωσία θέλει τη διχόνοια στην ΕΕ, όχι σε προνόμια και χρυσά διαβατήρια λέει ο Ζελένσκι

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι καθημερινά η χώρα παλεύει να σώσει ανθρώπους και να μπορέσει να επιζήσει από την ανελέητη εισβολή της Ρωσίας με τα χιλιάδες πτώματα στους δρόμους, κάτι που η Ουκρανία έχει να ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ζήσει ξανά τα όσα έζησε στη Μπούτσα όπου οι Ρώσοι σκοτώνανε, θάβανε και βιάζανε ανθρώπους και αλλού όπου χιλιάδες πτώματα θάφτηκαν σε πρόχειρους μαζικούς τάφους. Ο Ζελένσκι αφηγήθηκε την ιστορία ενός εξάχρονου αγοριού που μπήκε σε βάρκα για να σωθεί μέσω ποταμού και το οποίο παιδί βρήκανε νεκρό πριν λίγες μέρες. Δεν χωράει αμφιβολία, είπε, ότι αυτό (το έγκλημα) πρέπει να τιμωρηθεί.

Ανέφερε ότι ως τώρα 167 παιδιά πέθαναν, προσθέτοντας ότι δεν ξέρουν οι αρχές και πόσοι άλλοι άνθρωποι είναι νεκροί στις πόλεις που δέχτηκαν επίθεση.

Είπε ότι οι προπαγανδιστές Ρώσοι πολιτικοί λένε ότι αυτός ο πόλεμος γίνεται για να εξολοθρεύσουν το έδαφος της Ουκρανίας, να την μοιράσουν σε όσα περισσότερα κομμάτια και να την αποδυναμώσουν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να μοιράσει την Ευρώπη και να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στα κράτη μέλη. Είπε ότι δεν σέβεται (η Ρωσία) τις περισσότερες χώρες και τις αντικρίζει για εκμετάλλευση.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι αυτή η εισβολή άρχισε το 2014 και ότι είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι διεξάγεται εποικοδομητικός και ειλικρινής διάλογος με αμοιβαίο σεβασμό. Είπε ακόμη ότι η ηγεσία της Ρωσίας αντιλαμβάνεται την στάση των κρατών μελών ως μια αδυναμία και διερωτήθηκε αν αυτό μπορεί να μείνει ατιμώρητο.

Δήλωσε ευγνώμων για την στάση αρχών της Κύπρου, την ανθρωπιστική βοήθεια και το ψήφισμα της Βουλής προς στήριξη αλλά ζήτησε την άσκηση πίεσης εκ μέρους της Λευκωσίας προς τη Μόσχα.

Τόνισε πως η Ρωσία έχει στα σχέδιά της να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και δεν αναζητεί την ειρήνη, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απηύθυνε έκκληση στις αρχές της Κύπρου για άσκηση πιέσεων προς τη Μόσχα λέγοντας ότι η Κύπρος έχει ισχυρά εργαλεία για να πράξει κάτι τέτοιο. Είπε ότι πρέπει η Κύπρος να κλείσει όλα τα λιμάνια της για ρωσικά πλοία και γιοτ και ότι πρέπει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και χρυσά διαβατήρια για Ρώσους και διπλή υπηκοότητα.

Αν αποδειχτεί, είπε, ότι κάποιος δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία ή την ΕΕ «βεβαίως σε αυτούς τους ανθρώπους να δώσουμε προνόμια, αλλά χρειαζόμαστε αποδείξεις». Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ιδωθεί με χωριστό τρόπο και το εμπάργκο για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρωσία, πρόσθεσε, σκοτώνει αμάχους και ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να παύσει να χρηματοδοτεί τη δολοφονία παιδιών και να εργαστεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια του κάθε κράτους. Αναφέρθηκε σε κοινό ευρωπαϊκό σπίτι το οποίο πρέπει να ενδυναμώσουμε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και την πορεία της προς την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι στην ομιλία του συμπεριέλαβε και σύντομο βίντεο από τις επιθέσεις σε διάφορες ουκρανικές πόλεις, τα πτώματα στους δρόμους και την καταστροφή.

Τα δάκρυά της δεν μπόρεσε να συγκρατήσει η μεταφράστρια, κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου, όταν εκείνος αναφέρθηκε στο 6χρονο παιδί που αναζητείτο και εντοπίστηκε τελικά νεκρό. Η γυναίκα λύγισε, μεταφράζοντας τα λόγια του Βολοντιμίρ Ζελέσκι, και έκλαψε στον αέρα, όταν περιέγραφε το πώς το παιδί βρέθηκε νεκρό, αφού πρώτα εντοπίστηκε η γιαγιά του, στην προσπάθεια και των δύο να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου.

Καταλαβαίνουμε τι θα πει πόνος και προσφυγιά είπε η Πρόεδρος της Βουλής

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος γνωρίζει καλά τι θα πει πόνος και προσφυγιά γιατί έζησε την τουρκική εισβολή, με τις συνέπειές της να είναι ακόμη ορατές. Είπε επίσης ότι η ιστορία μας προσφέρει διδάγματα καθώς και το 1974 η Τουρκία με το πρόσχημα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη εισέβαλε και ακόμη κρατεί παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η διεθνής ιστορία, μας προσφέρει διδάγματα τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Και είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Ως εάν η εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους να μπορούσε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Ουκρανία, όπως και η Κύπρος, έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις εκ μέρους τρίτων χωρών, γεγονός εξάλλου που δεν συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα και να επιλέγει το μέλλον που επιθυμεί προς όφελος του λαού της.

Αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Βουλής και την στήριξή της στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τόνισε την επιτακτική ανάγκη επιστροφής στον διάλογο, ως τη μόνη δυνατή οδό επίλυσης διαφορών.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι εταίροι στην ΕΕ, παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη στην υλοποίηση των κυρώσεων που ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε επιβάλει στη Ρωσία, με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς της και τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, τόσον όσον αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα, και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της», σημείωσε.

Μίλησε για την άμεση και πρωτοφανή ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη στήριξης και ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας και στο γεγονός ότι έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες, παρέχοντάς τους καθεστώς προσωρινής προστασίας και όλα τα συναφή δικαιώματα, και τούτο παρά τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Ευχήθηκε τέλος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ο διάλογος να πρυτανεύσουν και να αποκατασταθεί σύντομα η ειρήνη και η σταθερότητα, δίνοντας πίσω την ελπίδα στους λαούς για ένα ευοίωνο και δημιουργικό μέλλον.

«Εύχομαι και ελπίζω αυτό να ισχύσει και για τη δική μου πατρίδα, η οποία εξακολουθεί να είναι ημικατεχόμενη, μοιρασμένη και αδικαίωτη», κατέληξε.

Δείτε την ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή των Αντιπροσώπων:Πηγή: ΚΥΠΕΠολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα για ολιγωρία Αστυνομίας στη γυναικοκτονία στην Πάφο
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα για ολιγωρία Αστυνομίας στη γυναικοκτονία στην Πάφο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα για ολιγωρία Αστυνομίας στη γυναικοκτονία στην Πάφο

Σε πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης οι αποζημιώσεις
ΚΥΠΡΟΣ

Σε πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης οι αποζημιώσεις

Σε πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης οι αποζημιώσεις

Ο S&P
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο S&P's αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+» - Το σκεπτικό του οίκου και οι προοπτικές

Ο S&P's αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB+» - Το σκεπτικό του οίκου και οι προοπτικές

Αντεξέταση με έκρηξη Γενικού Εισαγγελέα - Απέρριψε ισχυρισμούς για συγκάλυψη και υπονοούμενα για διαφθορά
ΚΥΠΡΟΣ

Αντεξέταση με έκρηξη Γενικού Εισαγγελέα - Απέρριψε ισχυρισμούς για συγκάλυψη και υπονοούμενα για διαφθορά

Αντεξέταση με έκρηξη Γενικού Εισαγγελέα - Απέρριψε ισχυρισμούς για συγκάλυψη και υπονοούμενα για διαφθορά

Η Χριστίνα Γιαννάκη είναι όντως 64 χρονών και ομιλεί πολύ καλά την αγγλική γλώσσα
ΚΥΠΡΟΣ

Η Χριστίνα Γιαννάκη είναι όντως 64 χρονών και ομιλεί πολύ καλά την αγγλική γλώσσα

Η Χριστίνα Γιαννάκη είναι όντως 64 χρονών και ομιλεί πολύ καλά την αγγλική γλώσσα