***«Θέλω να πιστεύω πως έχουμε παραδειγματιστεί από τα λάθη που διαπράξαμε στο παρελθόν και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε πολύ περισσότερα»
***«Η ισχύς (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ) μπορεί να προκύψει και διά της επιτυχίας της κοινής μας προσπάθειας και όχι μόνο ‘‘εν τη ενώσει’’»
***Οι αποφάσεις του ΔΗΚΟ για τις εκλογές στην Τ.Α. «θα ληφθούν από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή, θα προκύψουν μέσα από τις επιλογές της βάσης του κόμματος ανά δήμο ή κοινότητα»
***«Ως κομμάτι διαπραγμάτευσης, με στόχο να το βελτιώσει (ο Πρ. Χριστοδουλίδης), διότι, όπως είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες, δεν έγινε και δεν γίνεται αποδεκτό ως ενδιάμεση συμφωνία»
***«Ο Πρ. Χριστοδουλίδης κινείται μέσα στο σωστό πλαίσιο των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου»
***«Χαριτολογώντας θα έλεγα πώς η διακυβέρνηση αρχίζει ξεπερνώντας τη βάση νωρίς-νωρίς και ανεβαίνει προς το δεκάρι σε βάθος πενταετίας»
***Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το ΔΗΚΟ αντιλαμβάνεται το ρόλο του «ως πρωταγωνιστικό εντός της συμπολίτευσης, και υποστηρικτικό στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τη διακυβέρνησή του».
Διεξάγονται σήμερα οι εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ για την ανάδειξη τής νέας ηγεσίας του κόμματος, πλην των θέσεων του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου – συνεχίζουν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τις εν λόγω θέσεις. Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 6:30 το απόγευμα. Ερωτηθείς από τον «Π», «τι κόμμα είναι σήμερα το ΔΗΚΟ και πού στέκεται ιδεολογικοπολιτικά», ο Νικόλας Παπαδόπουλος απάντησε πως είναι «κεντρώο κόμμα, το μεγαλύτερο κεντρώο κόμμα της Κύπρου, ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών». Αναφορικά με το ποιες είναι οι διαφορές του Δημοκρατικού Κόμματος από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε το εξής: «Δεν υπάρχουν διακριτές διαφορές, ή, για να είμαι πιο ακριβής, δεν υπάρχουν διαφορές πέραν από τις όποιες διαφορές είναι πιθανόν να έχει ένα κόμμα, που δρα και υπάρχει σε μία και μόνο χώρα, από μια πολιτική οικογένεια, η οποία δρα και ενεργεί στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας. Οφείλουμε, βέβαια, να είμαστε ειλικρινείς: Δεν είναι μεγάλες ή ευδιάκριτες οι διαφορές των αστικών, φιλελεύθερων κομμάτων, μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο ορίζει, πλέον, σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο στο οποίο πολιτευόμαστε. Πολύ δε περισσότερο αυτή την περίοδο, που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σύσσωμη απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καλείται, όχι μόνο να στηρίξει την Ουκρανία, αλλά και να ισχυροποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό μέσα στο διεθνές περιβάλλον που προκαλείται από τον νέο ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση». Με άλλα λόγια, συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «δεν είναι η ώρα να ψηλαφούμε τις διαφορές μας, αλλά είναι η ώρα της επικέντρωσης σε όσα μας ενώνουν, της επικέντρωσης στην ενότητα και στη συλλογικότητα. Τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό».
Παραμερίστηκαν οι διαφορές
Έχετε μεγάλες διαφορές τα κόμματα του λεγόμενου κέντρου (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ); Γιατί δεν κάνετε μια προσπάθεια συνένωσης; Η ισχύς εν τη ενώσει…
Σημειώνω με ενδιαφέρον το γεγονός ότι όταν αναφέρεστε στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, εκείνους δεν τους αποκαλείτε τα «λεγόμενα» κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς αντίστοιχα, αλλά αυτό γίνεται μόνο με τα κόμματα του κέντρου, ωσάν και εμείς να μην έχουμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία των κομμάτων μας είναι γνωστή ως επίσης η πολιτική διαδρομή τους καθενός μας, όπως είναι γνωστές και οι σχέσεις που κατά καιρούς είχαν, ή δεν είχαν, τα κόμματά μας. Απ’ εκεί και πέρα, δεν μπορώ να μην χαιρετίσω το γεγονός ότι οι όποιες διαφορές μας έχουν παραμεριστεί μπροστά στην προσπάθεια για ενότητα και συλλογικότητα, για προεκλογική συνεργασία πριν τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και για τη συνεργασία που αναπτύσσουμε, πλέον, ως κόμματα της συμπολίτευσης. Σε εποικοδομητικό κλίμα και με καλές προθέσεις, όλων, εκτιμώ. Βρισκόμαστε εξάλλου στα πρώτα απαιτητικά στάδια μιας νέας διακυβέρνησης, που όλοι και όλες θέλουμε να πετύχει. Άλλωστε, για να παραφράσω και το δικό σας σχόλιο, η ισχύς μπορεί να προκύψει και διά της επιτυχίας της κοινής μας προσπάθειας και όχι μόνο «εν τη ενώσει».
Νέα αρχή
Και ποιο θα είναι το νέο ΔΗΚΟ; Στο Καταστατικό Συνέδριο κάνατε λόγο για μια νέα αρχή.
Στο πολιτικό συνέδριο του κόμματός μας μίλησα για τη νέα αρχή, η οποία σηματοδοτείται από τις αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό του Καταστατικού, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο διαδραστικοί μέσα στην κοινωνία και σε συνέχεια της ανάδειξης και συμμετοχής του κόμματος στη συμπολίτευση. Θεωρώ και τα δύο εξίσου σημαντικά. Από τη μια, έχουμε πλέον μεγαλύτερη δυνατότητα εφαρμογής όσων προτείνουμε και, από την άλλη, οφείλουμε -αυτά που προτείνουμε για εφαρμογή- να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατά με τις ανάγκες της κοινωνίας, την οποία και θα μπορούμε να ακούμε καλύτερα και πιο τακτικά, μέσα από τη νέα οργανωτική δομή του κόμματος. Όπως η κοινωνία εξελίσσεται, έτσι και τα κόμματα -κατά την άποψη μου- πρέπει να αφουγκράζονται τα θέλω και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Αυτό επιδιώκουμε να πράξουμε μέσα από τις πολιτικές μας προτάσεις και μέσα από τη στήριξη του κυβερνητικού έργου.
Πάθαμε… μάθαμε
Νέα αρχή με τον παλιό πρόεδρο και αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος;
Χαριτολογώντας να μου επιτρέψετε να μην αποδεχθώ τον όρο «παλιός»! Είμαι εξάλλου νεαρότερος από τους περισσότερους προέδρους των κομμάτων του τόπου μας, χωρίς σε καμία περίπτωση να υποτιμώ τον οποιονδήποτε λόγω της ηλικία του. Θεωρώ αντίθετα την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, προοδευτική αλλά έμπειρη, διδαγμένη από όσα πετύχαμε μέχρι τώρα, και έτοιμη να παρουσιάσει καινοτόμες και δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Θέλω να πιστεύω πως έχουμε παραδειγματιστεί από τα λάθη που διαπράξαμε στο παρελθόν και, σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε πολύ περισσότερα.
Όριο θητειών
Πρέπει ή όχι να υπάρχουν θητείες για την ηγεσία του κόμματος;
Το όριο των θητειών είναι μια μεγάλη συζήτηση, καλοδεχούμενη, ασφαλώς, η οποία, όμως, δεν μπορεί να οδηγεί σε απόλυτες απόψεις. Άλλο η άσκηση εκτελεστικής εξουσίας, άλλο η άσκηση νομοθετικής εξουσίας, άλλο η άσκηση δικαστικής εξουσίας, άλλο η άσκηση κομματικής εξουσίας. Θα συμφωνείτε ότι διαφορετικές είναι οι ανάγκες, οι κίνδυνοι, οι παράμετροι σε σχέση με τις διάφορες θέσεις σε αυτούς τους θεσμούς και διαφορετική πρέπει να είναι και η προσέγγιση. Είναι προφανές ότι, σε κομματικό επίπεδο, τα επιχειρήματα περί ορίου θητειών είναι αναπόφευκτα λιγότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επιχειρήματα στο επίπεδο π.χ. της εκτελεστικής εξουσίας, όπου ήδη τέθηκε όριο θητειών. Δεν είναι τυχαίο πως σε κανένα πρωτοβάθμιο κοινοβούλιο στον κόσμο δεν υπάρχει όριο θητειών, σε αντίθεση με το τι γίνεται με την εκτελεστική εξουσία όπου, κατά κανόνα, υπάρχουν όρια θητειών.
__________________________________
Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αποφάσεις από κάτω προς τα πάνω
Αναφορικά με τους στόχους του Δημοκρατικού Κόμματος στις διπλές εκλογές του 2024, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «προφανώς είναι η επανεκλογή ενός ευρωβουλευτή, και η ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος στους δήμους και στις κοινότητες που θα αρχίσουν να υπάρχουν από το καλοκαίρι του 2024». Πρόσθεσε πως η ενισχυμένη παρουσία στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ενισχυμένη παρουσία στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, μέσα από την ανάδειξη δημάρχων, αντιδημάρχων και κοινοταρχών. «Με σεβασμό, ειδικά σε αυτές τις εκλογές, στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Είναι, όμως, νωρίς να μιλήσουμε για πιο συγκεκριμένη στόχευση», συμπλήρωσε.
Υπάρχουν προαποκλεισμοί σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συμμαχιών με κόμματα για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Όχι, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι αποφάσεις του κόμματος θα ληφθούν από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή, θα προκύψουν μέσα από τις επιλογές της βάσης του κόμματος ανά δήμο ή κοινότητα.
Άρα, θα μιλήσετε και με ΔΗΣΥ και με ΑΚΕΛ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Ασφαλώς. Και με το ΔΗΣΥ και με το ΑΚΕΛ και ασφαλώς και με την ΕΔΕΚ και με τη ΔΗΠΑ. Πρώτα, όμως, θα μιλήσουμε με τις τοπικές οργανώσεις μας. Αυτές θα καθορίσουν, κατά τόπους, τις επιλογές μας. Η κεντρική ηγεσία θα έχει εποπτικό και επικουρικό ρόλο και, αν τής ζητηθεί, θα εμπλακεί ενεργότερα εκεί όπου χρειάζεται.
__________________________________________________
Χριστοδουλίδης με το σωστό πλαίσιο
Κληθείς να εξηγήσει τη δήλωσή του ότι «εάν δεν έβαζε υποψηφιότητα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε», ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Κύπρου ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος δεν στηριζόταν από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, κατάφερε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές». Η αναφορά μου αυτή, συνέχισε, «είναι επίσης δεικτική και ενός αδιαμφισβήτητου γεγονότος: της πολυσυλλεκτικότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη και της αξιοσημείωτης διείσδυσής του σε όλους του πολιτικούς χώρους». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο πέτυχε, για πρώτη φορά, να επικρατήσει κάποιος ανεξάρτητος υποψήφιος έναντι και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, σημείωσε. «Και ναι, πιστεύω ακριβώς ότι το πολιτικό σκηνικό και η δημόσια ζωή της Κύπρου χρειάζονταν ένα πρόσωπο που να έχει αυτού του είδους την επίδραση, που δίνει ελπίδα και προοπτική, και πετυχαίνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό συνθήκες ενότητας και συλλογικότητας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Συνέχεια Αναστασιάδη;
Η Κύπρος χρειάζεται τη συνέχεια τής διακυβέρνησης Αναστασιάδη; Τον συνεχιστή των πολιτικών Αναστασιάδη; Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συνεχίζει την οικονομική πολιτική Αναστασιάδη με πιο ανθρώπινη προσέγγιση.
Δεν συμμερίζομαι αυτό που λέτε και είναι σαφές ότι ούτε ο ίδιος το συμμερίζεται με τον τρόπο που λέτε, εξ ου και προσέθεσε την φράση «πιο ανθρώπινη προσέγγιση» στη γνωστή δήλωσή του, την οποία επικαλείστε. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι μας αφορά, ως Δημοκρατικό Κόμμα, δεν έχω κανένα δισταγμό να πω πως θα συνεχίσουν όσα ορθώς και καλώς άρχισαν ή έγιναν τα προηγούμενα δέκα χρόνια, και θα αλλάξουν όσα λανθασμένα και κακώς έγιναν. Και ήδη αυτό διαπιστώνεται, καθώς η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έλυσε ζητήματα τα οποία έμεναν στάσιμα τα προηγούμενα χρόνια όπως η ΑΤΑ, το σχέδιο κτίΖΩ, ο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία και φυσικά τα όσα σχετίζονται με μια συνολική, ολιστική αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των ΜΕΔ και των εκποιήσεων.
Ναι, αλλά ΑΤΑ, ΦΠΑ, κτίΖω, καλάθι κλπ… είναι δράσεις/συζητήσεις που ξεκίνησαν και ωρίμασαν επί Αναστασιάδη και ολοκληρώθηκαν επί Χριστοδουλίδη.
Το ότι ολοκληρώθηκαν, όμως, και μάλιστα στην απαρχή της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως επί Κυπριανού ωρίμασαν έργα και ολοκληρώθηκαν επί Βασιλείου, επί Βασιλείου ωρίμασαν έργα και ολοκληρώθηκαν επί Κληρίδη, επί Κληρίδη ωρίμασαν έργα και ολοκληρώθηκαν επί Τάσσου και ούτω καθεξής. Αλίμονο. Το κράτος έχει συνέχεια και επί όσων έγιναν στο παρελθόν οικοδομούμε στο μέλλον. Και είμαι βέβαιος ότι και επί Χριστοδουλίδη θα αρχίσουν και θα ωριμάσουν έργα, που θα υλοποιηθούν από μελλοντικές κυβερνήσεις. Το ζήτημα είναι να είμαστε όλοι και όλες αποτελεσματικοί και να βελτιωνόμαστε διαρκώς σε όλους τους τομείς.
Πλαίσιο Γκουτέρες
Καλά, πού διαφοροποιείται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης; Ούτε καν στο Κυπριακό. Μιλά για επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες.
Ως κομμάτι διαπραγμάτευσης, με στόχο να το βελτιώσει, διότι, όπως είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες, δεν έγινε και δεν γίνεται αποδεκτό ως ενδιάμεση συμφωνία. Απ’ εκεί και πέρα, είναι γνωστές οι θέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη και εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει οι επικριτές του να καταλήξουν στο τί λένε: εφαρμόζει την πολιτική Αναστασιάδη, ή, «παρασύρεται» από το ΔΗΚΟ όπως κάποιοι τον κατηγορούν; Διότι και τα δύο δεν γίνεται να ισχύουν. Η πραγματικότητα, βεβαία, είναι απλή: ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κινείται μέσα στο σωστό πλαίσιο των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται, ορθώς, ότι δεν κινούμαστε στο κενό και αναπτύσσει μια πρωτοβουλία με την οποία επιχειρεί να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς και με την οποία πείθει για τη βούληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για λύση. Είναι τουλάχιστον παραπλανητικό να αναλωνόμαστε, ως Ελληνοκύπριοι, σε συζητήσεις για τις όποιες διαφορές μεταξύ μας και να μην αφοσιωνόμαστε στην ανάδειξη της τουρκικής στάσης, η οποία είναι εκτός όλων των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
Συμφωνείτε με τη θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες;
Επιδιώκουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Δεν αποδεχόμαστε το Πλαίσιο Γκουτέρες ως ενδιάμεση συμφωνία. Το απαντήσαμε κατ’ επανάληψη αυτό. Όπως δεν το αποδέχτηκε ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Φυσικό αέριο
Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού;
Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και η αποκόμιση οφέλους από τους Τουρκοκύπριους μετά από μια λύση του Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι κίνητρο για την τουρκική πλευρά. Αντίθετα, οποιαδήποτε αποκόμιση οφέλους από τους Τουρκοκύπριους σχετική με το φυσικό αέριο πριν από μια λύση του Κυπριακού, θα είναι αντικίνητρο.
Πρωταγωνιστικός ρόλος
Πώς αντιλαμβάνεται το ΔΗΚΟ τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση; Κυβερνάτε; Συγκυβερνάτε;
Κυβερνά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και του υπουργικό του Συμβούλιο, που αναδείχθηκε στην εξουσία για να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο συνδιαμορφώσαμε, και με βάση το οποίο στηρίχτηκε και από το Δημοκρατικό κόμμα και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του λαού. Άρα, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως πρωταγωνιστικό εντός της συμπολίτευσης, και υποστηρικτικό στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τη διακυβέρνησή του. Διατηρούμε ασφαλώς και τις δικές μας θέσεις και απόψεις, εάν κρίνουμε ότι κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία είναι αντίθετη με αυτές τότε θα το δηλώσουμε με ειλικρίνεια, όμως, προτεραιότητα και πρόθεσή μας είναι να στηρίζουμε τη διακυβέρνηση δημιουργικά, εποικοδομητικά και, κυρίως, αποτελεσματικά.
Υπάρχουν δυσκολίες
Υπάρχουν δυσκολίες στο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζετε την κυβέρνηση με τον Πρόεδρο; Διότι παρατηρούνται διαφωνίες σε κάποια σημαντικά θέματα όπως εκποιήσεις κλπ.
Όπως ξέρετε, ειδικά οι διαφωνίες στο θέμα των εκποιήσεων έχουν ξεπεραστεί μέσα από την κοινή νομοθετική πρωτοβουλία, που αναλάβαμε, ως Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ. Και αναφέρομαι ασφαλώς στην Πρόταση Νόμου που καταθέσαμε την περασμένη Πέμπτη για εφαρμογή του Μηχανισμού της Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα των ΜΕΔ. Σε σχέση με τη γενικότερη ερώτησή σας, θα έλεγα πως υπάρχουν δυσκολίες, όμως το σημαντικό είναι πως αυτές οι δυσκολίες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και καθώς ενισχύουμε τους δίαυλους επικοινωνίας και συνεργασίας, τόσο μεταξύ των κομμάτων, όσο και μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, είμαι και αισιόδοξος και αποφασισμένος να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς λειτουργίας μας και να ενισχύσουμε ακόμα καλύτερα τη δυνατότητα σύνθεσης απόψεων και εισηγήσεων.
Πάει για 10άρι
Είστε ικανοποιημένος από τους πρώτους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη; Από το 10, τι βαθμό βάζετε;
Είμαι ικανοποιημένος, ναι. Όμως είναι νωρίς και βεβιασμένο να κάνει κανείς λεπτομερή αξιολόγηση και βαθμολόγηση. Και πάλι χαριτολογώντας θα έλεγα πώς η διακυβέρνηση αρχίζει ξεπερνώντας τη βάση νωρίς-νωρίς και ανεβαίνει προς το δεκάρι σε βάθος πενταετίας!
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.