Στο αεροδρόμιο Κισινάου, όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά, έφθασε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα Μολδαβίας - Ουκρανίας, με προορισμό την Οδησσό, όπου μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα παραδοθεί στις δημοτικές αρχές της πόλης.

Η δήλωση on camera του Νίκου Δένδια

«Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό. Είμαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά θεωρώ και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για μεταφέρω κατ' αρχήν εδώ στην Οδησσό ανθρωπιστική βοήθεια για την ελληνική ομογένεια αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης. Από σήμερα θα λειτουργήσει ξανά το ελληνικό προξενείο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόξενο, τον κ. Δόπτση και τους συνεργάτες του για το καθήκον τους και τον τρόπο με τον οποίο το επιτελούν. Η λειτουργία του προξενείου θα βοηθήσει τη μεταφορά και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ θα βοηθήσει στη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης της ελληνικής ομογένειας, εάν χρειαστεί, από οποιαδήποτε περιοχή της Ουκρανίας μέσω της Οδησσού και θα υπογραμμίσει την ιστορική μας παρουσία σε αυτή την πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Δήλωση του Νίκου Δένδια από την Οδησσό: Η Ελλάδα παρούσα στην Ουκρανία


Σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.


Στην Οδησσό ο Δένδιας: Ανθρωπιστική βοήθεια στους ομογενείς, ανοίγει ξανά το ελληνικό προξενείο


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ΟδησσόTwitter

Αύριο, ο Δένδιας θα υποδεχθεί τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα (Wopke Hoekstra). Η επίσκεψη του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ έπεται της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολλανδία, το 2019, και της επίσκεψης του Ολλανδού ομολόγου του, Μαρκ Ρούτε στην Ελλάδα, το 2021.