Αννίτα Δημητρίου: Ανούσια η δημόσια συζήτηση περί συμμετοχής του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση - Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η πρόεδρος του κόμματος

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 29.4.2023
Αννίτα Δημητρίου: Ανούσια η δημόσια συζήτηση περί συμμετοχής του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση - Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η πρόεδρος του κόμματος
Ο ΔΗΣΥ δεν βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ιδεολογίας ή πολιτικής ταυτότητας.

Με μηνύματα εντός κι εκτός ΔΗΣΥ, η Αννίτα Δημητρίου ζήτησε από το βήμα του παγκύπριου συνεδρίου του ΔΗΣΥ, τερματισμό της φημολογίας περί συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε πως δεν θα γίνει αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως άλλοθι για περαιτέρω αδράνεια, ως πρόσχημα για τη μονιμοποίηση της κατοχής.

Με στόχο τον οριστικό τερματισμό της φημολογίας περί ενδεχόμενης συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου κάλεσε σήμερα το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος να υιοθετήσει αυτούσιο απόσπασμα της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου της 7ης Φεβρουαρίου.

Το απόσπασμα υιοθετήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων.

Στην ομιλία της στο συνέδριο, στη Λευκωσία, η κα. Δημητρίου ανέφερε ότι από την επόμενη κιόλας των εκλογών, κάποιοι - για τους δικούς τους λόγους - συντηρούν τη φημολογία για ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως είπε, είναι προς το συμφέρον και της παράταξης, αλλά και ευρύτερα της πατρίδας μας, να τερματιστεί οριστικά αυτή η ανούσια δημόσια συζήτηση.

«Καταθέτω ενώπιον όλων εσάς, που αποτελείτε το Ανώτατο Συλλογικό Όργανο της Παράταξης μας, την πρόταση, το Συνέδριό μας σήμερα να υιοθετήσει αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, της 7ης Φεβρουαρίου 2023», είπε.

4520126391109576 image

Το απόσπασμα που ανέγνωσε η κα. Δημητρίου αναφέρει ότι ο «ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας. Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος_το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού».

Παράλληλα, αναφέροντας ότι θα δώσουν στη νέα Κυβέρνηση, με καλή πίστη, την ευκαιρία και το χρόνο που δικαιούται για να παράξει έργο, σημείωσε ότι αναμένουν περισσότερη ουσιαστική διακυβέρνηση και λιγότερη επικοινωνιακή διαχείριση.

«Όπως εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό πράξαμε για τόσα χρόνια. Γι’ αυτό, καθόλου τυχαίο δεν είναι που, σε κάθε δύσκολη στιγμή, το σύνολο της κοινωνίας στρέφεται στη δική μας παράταξη, προσβλέποντας στη δική μας υπευθυνότητα για να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα», είπε.

Έστειλε το μήνυμα ότι θα στηρίζουν την Κυβέρνηση στο μέτρο που υιοθετεί πολιτικές που εξασφαλίζουν την πρόοδο και την ωφελιμότητα για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, δηλαδή Πολιτικές του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Την ίδια στιγμή, είπε, «θα κρίνουμε με θεσμικότητα, νηφαλιότητα και τεκμηρίωση κάθε κίνησή της που κρατά τη χώρα πίσω».

Όσον αφορά το Κυπριακό, η κα Δημητρίου, είπε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως άλλοθι για περαιτέρω αδράνεια, ως πρόσχημα για τη μονιμοποίηση της κατοχής.

«Δεν θα γίνει αποδεκτό να επιχειρήσουμε, ή να δώσουμε την εντύπωση ότι επιχειρούμε, να υποβαθμίσουμε τον πρωταρχικό ρόλο του ΟΗΕ στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ή να εκφύγουμε του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι μοναδικός εφικτός δρόμος για επίλυση του Κυπριακού είναι οι διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς και η επαναβεβαίωση όλων των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί.

«Η ευθύνη για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, τόσο στη Διεθνή Κοινότητα, όσο και εντός Κύπρου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αφορά την εκάστοτε Κυβέρνηση», είπε.

Η κα Δημητρίου έστειλε επίσης το μήνυμα ότι ο ΔΗΣΥ δεν βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ιδεολογίας ή πολιτικής ταυτότητας.

«Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της Κύπρου. Αυτά πιστεύουμε. Και δεν πρόκειται να αλλάξουμε επειδή είχαμε ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα, μέλημά μας είναι να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεων μας», είπε.

Όσον αφορά την οργανωτική δομή του κόμματος, είπε ότι θεωρεί επιβεβλημένο να προχωρήσουν – θεσμοθετημένα – σε αναβάθμιση και συγκεκριμενοποίηση του ρόλου και των καθηκόντων που θα πρέπει κάθε αξιωματούχος, και κάθε βουλευτής του κόμματος να αναλαμβάνει έναντι της οργανωμένης βάσης του κόμματος, των τοπικών επιτροπών, της Νεολαίας και των Φοιτητών και έναντι όλων των συνδεδεμένων με το κόμμα τμημάτων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα επαναλειτουργήσουν και θα αναβαθμίσουν τη Σχολή Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού και θα ενεργοποιήσουν τον θεσμό του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου το λεγόμενο, «Shadow cabinet». Ένας θεσμός, όπως είπε, που θα παρακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές και θα προτείνει δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση ή αλλαγές.

Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν σε καταμερισμό συγκεκριμένων ρόλων και ευθύνης των κομματικών αξιωματούχων και βουλευτών, στο πλαίσιο μιας συνεχούς προσπάθειας για ανασυγκρότηση, αλληλοενημέρωση και καταρτισμό των τοπικών επιτροπών.

Η κα. Δημητρίου διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει το συμβόλαιο τιμής με το κόμμα, μέχρι και την τελευταία τελεία, θέτοντας ως στόχο να έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιέχει εντός των επόμενων δύο ετών. Υλοποιώντας επίσης, πρόσθεσε, και επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις για την οργανωτική αναγέννηση, που θα κλείσουν την απόσταση μεταξύ ηγεσίας και βάσης.

«Μεταρρυθμίσεις που συλλογικά και δημοκρατικά, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία, θα συζητήσουμε και θα συναποφασίσουμε», είπε.

«Εμείς λοιπόν δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτά που πιστεύουμε και διεκδικούμε και να είναι σίγουροι κάποιοι ότι θα μεγαλώνουμε ξανά μέρα με την μέρα περισσότερο, μαζί και ενωμένοι στην πράξη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα, όλες και όλοι μαζί, τη μεγάλη προσπάθεια για ενότητα και ανασυγκρότηση. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Αφήνουμε πίσω τη διχόνοια. Αφήνουμε πίσω την τοξικότητα. Ενωμένοι. Ενωμένοι. Μόνο ενωμένοι», σημείωσε.

Καταθέτοντας τη δική της θέση για την εκλογική αποτυχία του κόμματος στις προεδρίες, είπε ότι ήταν αναπόφευκτο για την παράταξη παρά το επιτυχημένο δεκαετές έργο της Κυβέρνησης, να υποστεί φθορά.

«Κρατήσαμε την οικονομία όρθια και δυνατή παραδίδοντας σταθερότητα και ανάπτυξη. Δημιουργήσαμε το ΓεΣΥ. Στηρίξαμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας δημιουργώντας κοινωνικό δίχτυ προστασίας όσο καμία άλλη Κυβέρνηση και εξασφαλίσαμε τους πόρους για το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά, τους πολίτες πλήγωσαν στάσεις και συμπεριφορές. Λάθη και αδυναμίες της διακυβέρνησής μας, που είχαν αντίκτυπο και στην προεκλογική μας προσπάθεια», είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ανώτατη ηγεσία του ΔΗΣΥ και ο κόσμος έχει ως χρέος να καλλιεργήσει μια πολιτική κουλτούρα που δεν θα ευνοεί φαινόμενα παραγοντισμού και τακτικισμού.

«Με θεσμικό τρόπο και σαφείς καταστατικές διαδικασίες. Οι οποίες θα εμπεδώνουν ότι η ιδιότητα του μέλους, εκτός από δικαιώματα συνεπάγεται και συγκεκριμένες υποχρεώσεις».

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι η ετυμηγορία των εκλογών ήταν σαφής με την πλειοψηφία των πολιτών να αναθέτει στον Νίκο Χριστοδουλίδη την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου και της υλοποίησης των όσων προεκλογικά υποσχέθηκε.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πρόσθεσε, ανέθεσε τον ρόλο του ελέγχου των πεπραγμένων της Κυβέρνησης, του ελέγχου υλοποίησης των δεσμεύσεων της αλλά και της αναχαίτησης επιβλαβών πολιτικών.

Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ τη δεδομένη στιγμή είναι χρησιμότερος στην κοινωνία και στην Κυβέρνηση, ασκώντας τον ρόλο μιας σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής παράταξης που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρκαγιά/Φαρμακάς: Προσπάθειες να αποτραπεί επέκταση φωτιάς στο Δάσος Μαχαιρά - Τερματίστηκαν οι ρίψεις από αέρος
ΚΥΠΡΟΣ

Πυρκαγιά/Φαρμακάς: Προσπάθειες να αποτραπεί επέκταση φωτιάς στο Δάσος Μαχαιρά - Τερματίστηκαν οι ρίψεις από αέρος

Πυρκαγιά/Φαρμακάς: Προσπάθειες να αποτραπεί επέκταση φωτιάς στο Δάσος Μαχαιρά - Τερματίστηκαν οι ρίψεις από αέρος

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Υπήρχε ένταλμα σύλληψης του πρώην συζύγου - Πειθαρχική έρευνα για 7 αστυνομικούς
ΚΥΠΡΟΣ

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Υπήρχε ένταλμα σύλληψης του πρώην συζύγου - Πειθαρχική έρευνα για 7 αστυνομικούς

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Υπήρχε ένταλμα σύλληψης του πρώην συζύγου - Πειθαρχική έρευνα για 7 αστυνομικούς

ΑΚΕΛ: Η δήλωση Χριστοδουλίδη για Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μας εκθέτει διεθνώς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Η δήλωση Χριστοδουλίδη για Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μας εκθέτει διεθνώς

ΑΚΕΛ: Η δήλωση Χριστοδουλίδη για Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μας εκθέτει διεθνώς

Politico: Η γαλλική πολιτική σκηνή θυμίζει τηλεοπτικό ριάλιτι - Αναμένεται μεγάλο δράμα ενόψει των εκλογών
ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Η γαλλική πολιτική σκηνή θυμίζει τηλεοπτικό ριάλιτι - Αναμένεται μεγάλο δράμα ενόψει των εκλογών

Politico: Η γαλλική πολιτική σκηνή θυμίζει τηλεοπτικό ριάλιτι - Αναμένεται μεγάλο δράμα ενόψει των εκλογών

Ένας στους πέντε διαιτητές έχει φάει ξύλο - Έρευνα σοκ στη Βρετανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας στους πέντε διαιτητές έχει φάει ξύλο - Έρευνα σοκ στη Βρετανία

Ένας στους πέντε διαιτητές έχει φάει ξύλο - Έρευνα σοκ στη Βρετανία