Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών η εκκένωση ξένων υπηκόων από Σουδάν - Δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 23.4.2023
Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών η εκκένωση ξένων υπηκόων από Σουδάν - Δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε
Ένας τραυματίας - Αναφορές και για επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Κατάρ - 21 Έλληνες παραμένουν στην γαλλική πρεσβεία στο Σουδάν και δεν έχουν αναχωρήσει

Με δυσκολίες εξελίσσονται οι επιχειρήσεις ξένων κρατών για την απομάκρυνση πολιτών τους από το εμπόλεμο Σουδάν, καθώς παρά την κατάπαυση πυρός 72 ωρών που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι μάχες μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Rapid Support Forces (RSF) συνεχίζονται.

Σε ανταπόκριση δημοσιογράφου του Reuters την Κυριακή, γίνονταν αναφορές για πυκνούς καπνούς πάνω από το Χαρτούμ, ενώ σε ορισμένες περιοχές ακούγονταν πυροβολισμοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε Γάλλους πολίτες χτυπήθηκε, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, ενώ και οι δύο δήλωσαν ότι ένας Γάλλος τραυματίστηκε.

Ο στρατός κατηγόρησε επίσης τις RSF ότι επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια αυτοκινητοπομπή του Κατάρ που κατευθυνόταν στο Πορτ Σουδάν. Η Ντόχα δεν εξέδωσε άμεση δήλωση για κανένα περιστατικό.

Η Αίγυπτος δήλωσε, ακόμα, ότι ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίστηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη απομακρύνει πολίτες των χωρών του Κόλπου από το Πορτ Σουδάν προς στην Ερυθρά Θάλασσα από το Χαρτούμ, ενώ και η Ιορδανία θα χρησιμοποιήσει την ίδια διαδρομή για τους υπηκόους της.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει περισσότερους από 10.000 πολίτες στο Σουδάν, προέτρεψε τους υπηκόους της εκτός Χαρτούμ να κατευθυνθούν στο προξενείο της στο Πορτ Σουδάν και σε ένα προξενικό γραφείο στο Βάντι Χάλφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

4514981095475395 image

Δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Ελλάδας

Τόσο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, μιλώντας στο CNN Greece διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε από πυρά, κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού. Το κομβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και συνέχεια εκτός της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει σχηματιστεί ελληνικό κομβόι ούτε συμμετέχουν σε κονβόι άλλων δυνάμεων. Το ίδιο επιβεβαιώνει ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ Γεράσιμο Παγουλάτο (το μεσημέρι της Κυριακής), ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece δεν επιβεβαίωσε την μεταφορά Ελλήνων με το κομβόι των Γάλλων πολιτών. Ο κ. Παγουλάτος είπε ότι οι Έλληνες πολίτες ήταν ασφαλείς και δεν είχε ξεκινήσει η μεταφορά τους.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέφερε ότι ειδικές δυνάμεις και αεροσκάφη μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που καταστεί δυνατή η εκκένωση των Ελλήνων από την πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ - κάτι που αποφάσισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αίγυπτο θα σταλεί και ιατρικό προσωπικό, καθώς και ιατρικό υλικό.

Παράλληλα, στην περιοχή μεταβαίνει και ο Κωνσταντίνος Σούλιος, διπλωμάτης και διευθυντής αφρικανικών υποθέσεων.

Προσώρας έχουν γίνει δύο συσκέψεις στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η πρώτη εκ των οποίων υπό τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Μάλιστα, στην πρωινή σύσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το απόγευμα στις 18:30, πάλι υπό τον κ. Δένδια.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να αποσταλεί στην Αίγυπτο και τρίτο αεροσκάφος (C-27) για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

4514980991548545 image

Δένδιας: Αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις στην Αίγυπτο για πιθανή επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων

Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, η κυβέρνηση έθεσε προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

«Στις 15 Απριλίου εκδώσαμε ανακοίνωση με την οποία καλούμε τους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και τους Έλληνες του Σουδάν να ενημερώνονται για την κατάσταση. Στις 16 Απριλίου εκδόθηκε νέα επικαιροποιημένη ανακοίνωση», συνέχισε.

Παράλληλα σημείωσε πως με εντολή του έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τα άλλα κράτη για συντονισμό και η οποία συνεδριάζει δύο φορές τη μέρα.

Διαβεβαίωσε πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ακόμα ότι πρόκειται να θέσει το θέμα του Σουδάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο, Δευτέρα 24/04 στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σειρά επικοινωνιών που είχε με ανώτατους ξένους αξιωματούχους.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε ότι σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβάνονται και οι Κύπριοι.

Μιλώντας από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σχετικά;

«Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Βλέπετε ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγάλες κρίσεις. Βλέπετε τι γίνεται, ας πούμε, σήμερα στο Σουδάν, όπου ήδη έχω δώσει εντολή για δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία ζώνη πολέμου».

Ποιες χώρες ξεκινούν εκκενώσεις – Τι ισχύει με τους Έλληνες του Χαρτούμ

Την ώρα που οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα, οι δυτικές χώρες προσπαθούν να συντονιστούν ώστε να εκκενώσουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από την περιοχή.

Ήδη τα ξημερώματα της Κυριακής 23/04, με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών και των μελών των οικογενειών τους από αμερικανική στρατιωτική δύναμη, από τη σουδανική πρωτεύουσα.

Λίγο αργότερα, και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ξεκινά επιχείρηση εκκένωσης πολιτών της από το Σουδάν, όπως ανέφερε επίσημη πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ευρωπαίοι πολίτες και άλλοι από «συμμαχικές χώρες» επίσης θα απομακρυνθούν, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση.

Περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Σουδάν, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Οι δυτικές χώρες αναμένεται να στείλουν αεροπλάνα από το Τζιμπουτί για την απομάκρυνση των πολιτών τους, αν και ο σουδανικός στρατός έχει επισημάνει ότι τα αεροδρόμια στο Χαρτούμ και τη Νιάλα, τη μεγαλύτερη πόλη στο Νταρφούρ, αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν είναι ξεκάθαρο πότε αυτό θα είναι εφικτό.

Ο στρατός και οι ΔΤΥ δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά μετά τις 15 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

4514980136453398 image
(Planet Labs PBC via AP)

Επιτυχής η απομάκρυνση των Αμερικανών

«Σήμερα, έπειτα από εντολή μου, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση απομάκρυνσης του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, με την οποία ζήτησε «τον τερματισμό» των «παράλογων» συγκρούσεων.

«Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους αμάχους. Είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις του Τζιμπουτί, της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υποστήριξή τους σε αυτή την επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητες της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αφού απομάκρυναν με ασφάλεια το προσωπικό της και τους συγγενείς του.

Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι το προσωπικό απομακρύνθηκε λόγω του «απαράδεκτου κινδύνου» για την ασφάλειά του.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 15:00 του Σαββάτου (τοπική ώρα 16:00 ώρα Κύπρου) με τη συμμετοχή περίπου 100 μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και τριών ελικοπτέρων Ch-47 Chinook. Χάρη σε αυτή απομακρύνθηκαν από το Χαρτούμ «λίγο λιγότεροι από 100» άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ξένοι διπλωμάτες, διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Μπας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Απομακρύναμε όλο το αμερικανικό προσωπικό και τους συγγενείς του από την πρεσβεία στο Χαρτούμ», τόνισε, σημειώνοντας ότι σημαντικός αριθμός Σουδανών υπαλλήλων παραμένουν στη σουδανική πρωτεύουσα για να υποστηρίζουν την πρεσβεία.

Τα ελικόπτερα αναχώρησαν από το Τζιμπουτί και έκαναν στάση για ανεφοδιασμό στην Αιθιοπία, προτού μεταβούν στο Χαρτούμ, όπου παρέμειναν για λιγότερο από μία ώρα, σημείωσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς.

«Καταφέραμε να εισέλθουμε και να εξέλθουμε χωρίς πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να αλλάξει βραχυπρόθεσμα η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, σημείωσε ο Μπας, την ώρα που στη χώρα παραμένουν αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανικός στρατός εξετάζει τρόπους για να προσφέρει κάποια βοήθεια στους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Σουδάν, αλλά δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τώρα ή τις επόμενες ημέρες κυβερνητική επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.

Νωρίτερα οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) του Σουδάν είχαν ανακοινώσει ότι «συντονίστηκαν» με τις ΗΠΑ για την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.

Ωστόσο ο Μπας απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και τόνισε ότι η επιχείρηση «διεξήχθη αποκλειστικά» από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει στα τέλη της εβδομάδες στρατιωτικούς στο Τζιμπουτί, μια μικρή χώρα στο Κέρας της Αφρικής που απέχει 1.126 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ, προκειμένου να διευκολύνουν την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας τους.

Xώρες σχεδιάζουν επιχειρήσεις εκκένωσης

Η Ολλανδία συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χόουκστρα.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αρκετών χωρών για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν. Η Ολλανδία συμμετέχει με μια ομάδα από την Ιορδανία. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους Ολλανδούς από εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια», έγραψε ο Χόουκστρα στο Twitter.

Στο μεταξύ χθες Σάββατο το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της χώρας από το Σουδάν.

«Αποφασίστηκε να διασφαλιστεί στις 23 Απριλίου η επιστροφή στη χώρα των πολιτών μας που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές μέσω της χερσαίας οδού και περνώντας από τρίτες χώρες», επεσήμανε το υπουργείο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει βοήθεια επίσης περιλαμβάνονται στα σχέδιά μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, χθες Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.

Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας «την ασφαλή άφιξη» 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών.

Πρόκειται για πολίτες Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Τυνησίας, Πακιστάν, Ινδίας, Βουλγαρίας, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνων, Καναδά και Μπουρκίνα Φάσο.

«Διπλωμάτες και διεθνείς αξιωματούχοι» είναι μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Γερμανίας επεσήμαναν ότι πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση χθες Σάββατο για να εξετάσουν κατά πόσο είναι εφικτή η απομάκρυνση των πολιτών της χώρας από το Σουδάν, αφού την Τετάρτη γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Εδώ και αρκετές ημέρες οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει δυνάμεις στις γειτονικές χώρες του Σουδάν, ενώ η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα, προκειμένου να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από τη χώρα.

Πηγή: protothema.gr / cnn.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συνάντηση Μπλίνκεν - Κόμπου: Έναρξη στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μπλίνκεν - Κόμπου: Έναρξη στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

Συνάντηση Μπλίνκεν - Κόμπου: Έναρξη στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

Ο Πρ. Χριστοδουλίδης στηρίζει επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρ. Χριστοδουλίδης στηρίζει επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα

Ο Πρ. Χριστοδουλίδης στηρίζει επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα

Ο Πούτιν απομάκρυνε τους υφυπουργούς Άμυνας και διόρισε συγγενή του
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν απομάκρυνε τους υφυπουργούς Άμυνας και διόρισε συγγενή του

Ο Πούτιν απομάκρυνε τους υφυπουργούς Άμυνας και διόρισε συγγενή του

Παγκύπριες: Αναστάτωση για το γραπτό των Μαθηματικών Κατεύθυνσης - Τι ζητούν οι γονείς (φώτο)
ΚΥΠΡΟΣ

Παγκύπριες: Αναστάτωση για το γραπτό των Μαθηματικών Κατεύθυνσης - Τι ζητούν οι γονείς (φώτο)

Παγκύπριες: Αναστάτωση για το γραπτό των Μαθηματικών Κατεύθυνσης - Τι ζητούν οι γονείς (φώτο)

Απέστειλε καταγγελία στον INTOSAI κατά του Ελεγκτή η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
ΚΥΠΡΟΣ

Απέστειλε καταγγελία στον INTOSAI κατά του Ελεγκτή η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου

Απέστειλε καταγγελία στον INTOSAI κατά του Ελεγκτή η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου