Βιασμός γυναικών το 1974: Βιωματικά εργαστήρια με ψυχοεπιμορφωτικό χαρακτήρα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 28.3.2023
Βιασμός γυναικών το 1974: Βιωματικά εργαστήρια με ψυχοεπιμορφωτικό χαρακτήρα
Ταμπού που κρύφτηκε κάτω από το χαλί, λέει επικεφαλής εργαστηρίων του προγράμματος «Ζωή Ξανά»

Με την διαπίστωση ότι η χώρα μας δεν έχει διαχειριστεί επαρκώς τραυματικές εμπειρίες ατόμων από τον πόλεμο του 1974, ειδικά γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού και ακόμη ζουν κουβαλώντας ένα στίγμα που για κάποιες είναι και μίασμα, το πρόγραμμα «Ζωή Ξανά» βρίσκεται στο στάδιο οργάνωσης βιωματικών εργαστηρίων με ψυχοεπιμορφωτικό χαρακτήρα.

Τα εργαστήρια αυτά αποσκοπούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διαχείριση του καθημερινού στρες και για τη βελτίωση της καθημερινότητάς των ατόμων που θα συμμετάσχουν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε άλλες ομάδες γυναικών, κοριτσιών και παιδιών που έζησαν τραυματικές εμπειρίες ως αποτέλεσμα εμπόλεμης βίας και υλοποιείται από το ίδρυμα «ΖΩΗ κατά της Εμπόλεμης Βίας» («ZOE vs War Violence»).

Σε ποιους απευθύνεται, στόχοι και προετοιμασία

Η επικεφαλής των σεμιναρίων Αγγελική Χατζηλοϊζου η οποία μίλησε στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι στόχος των ομαδικών βιωματικών, ψυχοεπιμορφωτικών εργαστηρίων είναι να παρέχουν στις συμμετέχουσες ένα ασφαλή χώρο, όπου μέσα από την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, θα μπορέσουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

«Στόχος μας να κατανοήσουν τι είναι το στρες, να προσδιορίσουν τους παράγοντες που συνδέονται με το στρες στην καθημερινότητά τους, να μπορούν να αναγνωρίζουν πώς εξωτερικεύεται και κυρίως να αναπτύξουν δεξιότητες και τεχνικές για αποτελεσματική διαχείριση των αρνητικών σκέψεων και του στρες», ανέφερε.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με την κ. Χατζηλοϊζου, είναι η ενδυνάμωση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμμετεχουσών, που πέραν από τις προκλήσεις της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν όπως όλοι μας, είναι άτομα που έχουν βιώσει τον πόλεμο, γεγονός που από μόνο του συνιστά σημαντικό παράγοντα ευαλωτότητας.

Εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί η δομή των εργαστηρίων, έχουν αποφασιστεί οι θεματικές ενότητεςκαι η διάρκεια, και τώρα γίνεται η ετοιμασία ενός εγχειριδίου με όλες τις λεπτομέρειες για το πως θα διαμορφωθεί η κάθε συνάντηση.

Για κάθε εργαστήριο θα γίνονται 10 συναντήσεις, διάρκειας μιάμισης ώρας, μια φορά την βδομάδα.

‘Όπως διευκρίνισε η κ. Χατζηλοϊζου, το πρόγραμμα, κατόπιν ειδικής συμφωνίας με το Ίδρυμα, θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ολοκληρωθεί η ετοιμασία του λεπτομερούς εγχειρίδιου από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, εντοπιστούν τα άτομα και δημιουργηθούν οι ομάδες.

Συνεργασία και προώθηση μέσω ΜΜΕ και ΜΚΔ

Το πρόγραμμα “Ζωή Ξανά” θα ενημερώσει τον κόσμο μέσα από τα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις μεθόδους και πρακτικές του και ακολούθως θα μελετήσει τον βαθμό ανταπόκρισης του κοινού.

«Σε συνεργασία με ΜΚΟ , άλλα οργανωμένα σύνολα και με άλλα ιδρύματα, οργανισμούς ή και κρατικούς φορείς, θα γίνουν προσπάθειες για να εντοπιστούν τα άτομα που θα λάβουν μέρος στα εργαστήρια», ανέφερε.

Η κ. Χατζηλοϊζου είπε στο ΚΥΠΕ ότι κάποιο άτομο μπορεί να έρθει από μόνο του και να ζητήσει να συμμετάσχει, αρκεί να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, βασισμένα στην καταγραφή της τραυματικής εμπειρίας.

Εξήγησε ότι οι ενδιαφερόμενες θα απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο , στην παρουσία ενός ψυχοθεραπευτή, με στόχο να δημιουργηθούν, βάσει των απαντήσεων, όσο το δυνατό πιο ομοιογενείς ομάδες για πιο εξατομικευμένη προσέγγιση κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.

«Η συλλογή των δεδομένων μέσα από τα πιο πάνω ερωτηματολόγια θα βοηθήσει επίσης στην χαρτογράφηση της ομάδας-στόχου προκειμένου να μπορέσουμε ως ‘Ίδρυμα να καταγράψουμε τις ανάγκες και να σχεδιάσουμε μελλοντικές πιο εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες», εξήγησε.

Η κ. Χατζηλοϊζου είπε ότι η ομάδα που θα αναλάβει την εφαρμογή του προγράμματος “Ζωή Ξανά”, αποτελείται από επιστημονικό προσωπικό και ειδικά εκπαιδευμένα άτομα.

Είναι σημαντικό να τονισθεί, όπως μας εξήγησε, ότι το συγκεκριμένο πρώτο πρόγραμμα του Ιδρύματος και τα εργαστήρια, δεν θα έχουν θεραπευτικό, αλλά ψυχοεπιμορφωτικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διαχείριση του καθημερινού στρες και για βελτίωση της καθημερινότητας όσων θα συμμετάσχουν.

«Δεν αποτελεί στόχο των εργαστηρίων η συζήτηση και εμβάθυνση στις εμπειρίες των συμμετεχόντων ως θύματα εμπόλεμης βίας. Μία τέτοια προσέγγιση απαιτεί άλλου είδους εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένους επαγγελματίες. Επίσης, σε καμιά περίπτωση δεν θα παραβιαστεί η ανωνυμία που επιθυμούν να κρατήσουν οι συμμετέχουσες και θα τηρηθεί πλήρης εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα”, τόνισε.

Η κ. Χατζηλοϊζου είπε στο ΚΥΠΕ ότι όραμά τους είναι να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλή χώρο όπου τα άτομα της ομάδας-στόχου να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, κοινωνικοποίησης, αλληλοϋποστήριξης και ενδυνάμωσης.

Το ταμπού των βιασμών του 1974 - Στόχος η πλήρης εχεμύθεια

«Το πρόγραμμα “Ζωή Ξανά” προορίζεται πρωτίστως για την χώρα μας, η οποία δεν έχει διαχειριστεί επαρκώς τραυματικές εμπειρίες ατόμων, από τον πόλεμο του 1974.

Προορίζεται επίσης και για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, που βίωσε παρόμοιες καταστάσεις. Γι’ αυτό και θα μεταφραστεί στα τουρκικά καθώς επίσης και σε άλλες γλώσσες για προσφορά σε άτομα που διαμένουν στην Κύπρο και που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως Σύριους, Ουκρανούς, Αφγανούς και άλλους», ανέφερε.

Η κ. Χατζηλοϊζου εξέφρασε την ελπίδα τα άτομα που βίωσαν τραυματικές εμπειρίες και βιασμό να προσέλθουν για να λάβουν μέρος. «Κάποιες τραυματικές εμπειρίες, όπως οι βιασμοί, δυστυχώς κρατήθηκαν για χρόνια “κάτω από το χαλί” γιατί αποτελούσαν ντροπιαστικό ταμπού για την οικογένεια και την κοινωνία, με αποτέλεσμα τα άτομα που βίωσαν τέτοιες εμπειρίες να μην έχουν βοηθηθεί», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι μέχρι σήμερα ελάχιστοι γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των γυναικών που ήταν θύματα βιασμού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Επειδή αυτές οι γυναίκες παρέμειναν για χρόνια αβοήθητες, η ψυχολογία τους ενδεχομένως επηρεάζει ακόμα και την 3η γενιά που μεγαλώνει σήμερα. Το Ίδρυμα δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο ενημέρωσης και προσέγγισης της ομάδας αυτής και στη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων αλλά και των οικογενειών τους», τόνισε.

Ανέφερε ότι το Ίδρυμα έχει ήδη αρχίσει σειρά επαφών με διάφορους επίσημους και άλλους φορείς και συνεχίζει τις προσπάθειες αυτές που στόχο έχουν τη δημιουργία συνεργειών αλλά και τον εντοπισμό ατόμων που εμπίπτουν στις κατηγορίες που θα βοηθηθούν.

Η κ. Χατζηλοϊζου ανέφερε ότι υπάρχει αναγνώριση πως πρόκειται για ένα πολύ λεπτό θέμα και πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα για άτομα που κράτησαν την εμπειρία τους μυστική ακόμα και από την ίδια τους την οικογένεια, να βγουν τώρα μπροστά και να ζητήσουν βοήθεια.

«Το Ίδρυμα επεξεργάζεται διάφορους τρόπους εντοπισμού και επικοινωνίας μαζί τους, κάτι που θα γίνει με πλήρη εχεμύθεια. Είναι σημαντικό τα άτομα αυτά να αντιληφθούν ότι θα βρίσκονται σε ένα χώρο “ασφαλή” όπου η εχεμύθεια θα τηρηθεί απόλυτα. Πιστεύουμε επίσης ότι, μετά τη διεξαγωγή των πρώτων εργαστηρίων, που ευελπιστούμε ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα, θα τολμήσουν και άλλα άτομα που είχαν αρχικά ενδοιασμούς να συμμετάσχουν», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι πιθανόν κάποια άτομα που έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν να είναι και αυτά θύματα εμπόλεμης βίας και ότι μελλοντικά ίσως αντικριστεί και αυτό το θέμα, αφού αρχικός στόχος για την ώρα είναι να εργαστούν με τις ομάδες που προαναφέρθηκαν.

Η δημιουργία του Ιδρύματος «ΖΩΗ κατά της Εμπόλεμης Βίας» ανακοινώθηκε τον Μάϊο του 2019. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φιλοδοξεί να συνενώσει δυνάμεις και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, διεκδικώντας το δικαίωμα των γυναικών, των κοριτσιών και των παιδιών όλου του κόσμου να χαίρονται τα όνειρά τους σε ένα πιο όμορφο κόσμο.

Το πρόγραμμα «Ζωή Ξανά», που δημιουργήθηκε από ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα, στοχεύει στη σταδιακή αποκατάσταση της χαράς, της γαλήνης και καλύτερης ποιότητας ζωής των συγγενών αγνοουμένων, προσφύγων, εγκλωβισμένων, γυναικών και παιδιών που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, θύματα βιασμών και άλλα άτομα που βίωσαν τραυματικές εμπειρίες στη διάρκεια και ως επακόλουθο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

Σε κατοπινό στάδιο το Ίδρυμα προγραμματίζει να προσφέρει το πρόγραμμα και σε άλλες ομάδες ατόμων που ζουν στην Κύπρο, με παρόμοια βιώματα, καθώς και στο εξωτερικό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τουρκική εισβολή και κατοχή: Μια αιμάσσουσα πληγή μισού αιώνα
ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική εισβολή και κατοχή: Μια αιμάσσουσα πληγή μισού αιώνα

Τουρκική εισβολή και κατοχή: Μια αιμάσσουσα πληγή μισού αιώνα

Με υπεργολάβους το plan B για Βασιλικό: Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 250 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του έργου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με υπεργολάβους το plan B για Βασιλικό: Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 250 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του έργου

Με υπεργολάβους το plan B για Βασιλικό: Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 250 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του έργου

Πρ. Χριστοδουλίδης: Σύντομα εξελίξεις σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: Σύντομα εξελίξεις σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Πρ. Χριστοδουλίδης: Σύντομα εξελίξεις σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Μπλίνκεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Στο Συμβούλιο ο τελευταίος λόγος: Μετά το καλοκαίρι η απόφαση για παύση ή όχι του Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Στο Συμβούλιο ο τελευταίος λόγος: Μετά το καλοκαίρι η απόφαση για παύση ή όχι του Γεν. Ελεγκτή

Στο Συμβούλιο ο τελευταίος λόγος: Μετά το καλοκαίρι η απόφαση για παύση ή όχι του Γεν. Ελεγκτή