«Σίγησε το αηδόνι της Κύπρου»: Έφυγε από τη ζωή η Πελαγία Κυριακού

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 18.2.2023
«Σίγησε το αηδόνι της Κύπρου»: Έφυγε από τη ζωή η Πελαγία Κυριακού
Η παραδοσιακή φωνή της Κύπρου

Έφυγε από τη ζωή, το πρωί του Σαββάτου, η λαϊκή τραγουδίστρια της Κύπρου Πελαγία Κυριακού, σε ηλικία 86 χρονών.

Η Κυριακού Πελαγία συνέδεσε τη φωνή της με την κυπριακή κουλτούρα μέσα από την παραδοσιακή μουσική.

«Σίγησε το αηδόνι της Κύπρου. Έφυγες γιαγιά μου. Καλό Παράδεισο», έγραψε στο Facebook η εγγονή της, Σόλια Πελαγία.

H Κυριακού Πελαγία γεννήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου στις 8 Ιουλίου 1936.

Σύμφωνα με την polignosi, πατέρας της ήταν ο Δαμιανός Κουζαλής (1903-1973), ένας εξαίρετος παραδοσιακός τραγουδιστής που διακρινόταν τόσο στα ερωτικά όσο και στο "τσιάτισμα". Μητέρα της ήταν η Μαρία Κουτσόλουκα (1908-1993) που γνώριζε αρκετά παλιά δίστιχα και τραγούδια. Το ταλέντο της Κυριακούς φάνηκε από τα παιδικά της χρόνια. Η ίδια λέει πως από τη στιγμή που άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και την ζωή άρχισε να τραγουδά. Ήταν το μόνο που θυμάται να της αρέσει. Πρώτος δάσκαλός της ήταν ο πατέρας της και μετά οι άλλοι τραγουδιστές της εποχής. Έμαθε τις διάφορες Κυπριακές "φωνές" και άρχισε να ταιριάζει στίχους πάνω στις μελωδίες αυτές. Από 15 χρονών άρχισε να τραγουδά στους συγγενικούς και φιλικούς της γάμους,στις διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις,στα τοπικά πανηγύρια και στις θρησκευτικές γιορτές. Παντρεύτηκε το 1957 τον Γεώργιο Πελαγία και απέκτησε δυό γιούς και μιά κόρη.

Η Κυριακού Πελαγία ήταν μιά γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, η φωνή της κυπριακής υπάιθρου, "η φωνή που όταν την ακούς θέλεις να ξαπολυθείς με στα περβόλια τζιαι τα ορμάνια", όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο ποιητής μας Μιχάλης Πασιαρδής. Το ηχόχρωμα της φωνής της, έχει πόλλα βυζαντινά και Μικρασιατικά μουσικά στοιχεία. Εξαιρετική τόσο στο τραγούδι όσο και στο "τσιάτισμα", τα ερωτικά δίστιχα και την ποιήση. Το 1987 εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Κυπριακός Στίχος". Από τις αρχές του 1995 συνεργάζεται δισκογραφικά με το μουσικό σχήμα "Μεσόγειος". Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι "ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΤΙΚΑ 1 & 2" που γνώρισαν εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

Μεγάλη απώλεια για την Κύπρο χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το θάνατο της Κυριακούς Πελαγία

Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό της Κύπρου, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την απώλεια της Κυριακούς Πελαγίας, τονίζοντας πως με τη φωνή και το δημοτικό τραγούδι της η εκλιπούσα πέτυχε να διδάξει την κυπριακή κουλτούρα στους νέους μας.

«Μεγάλη η απώλεια της Κυριακούς Πελαγίας για τον πολιτισμό της χώρας μας. Με τη φωνή της και το κυπριακό δημοτικό τραγούδι πέτυχε να διδάξει την κυπριακή κουλτούρα στους νέους μας. Συλλυπητήρια στους οικείους της. Αιωνία θα είναι η μνήμη της», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Συλλυπητήρια εκλεγμένου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για τον θάνατο της Κυριακούς Πελαγία

Βαθύτατη θλίψη εκφράζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για τον θάνατο της ερμηνεύτριας της κυπριακής παράδοσης Κυριακούς Πελαγία.

«Η Κυριακού Πελαγία, ήταν η φωνή της παράδοσης και συνέδεσε το όνομά της με το κυπριακό τραγούδι, τη λαϊκή ποίηση και τα τσιατιστά» αναφέρει στο μήνυμά του, σημειώνοντας ότι η ερμηνεύτρια «αγαπήθηκε από τον κόσμο όσο λίγες παραδοσιακές ερμηνεύτριες λόγω της μοναδικής της φωνής, της ξεχωριστής ερμηνείας της, του αυθορμητισμού, της απλότητας και του ήθους της, εμπνέοντας και ανοίγοντας δρόμους και σε νεότερους ερμηνευτές να ασχοληθούν με το παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι» αναφέρεται σε ανακοίνωση από το πολιτικό του γραφείο.

Τέλος, εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς και οικείους της Κυριακούς Πελαγία.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Συνεχίζουν τα συλλυπητήρια μηνύματα από αξιωματούχους και φορείς του πολιτισμού για τον θάνατο της Κυριακούς Πελαγία, η οποία απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 86 ετών. Σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παραλιμνίου αποφάσισε η κηδεία να τελεστεί δαπάνη του Δήμου Παραλιμνίου, αύριο, Κυριακή, στις 15:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι.

Για μία σημαντική απώλεια στο παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι κάνει λόγο ο Υφυπουργός Πολιτισμό, Γιάννης Τουμαζής, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του Υφυπουργείου Πολιτισμού για τον θάνατο της Κυριακούς Πελαγία, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφέρει ότι η Κυριακού Πελαγία, γεννημένη στις 8 Ιουλίου του 1936 στο Παραλίμνι, ήταν από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου, σημειώνοντας ότι και οι γονείς της διακρίνονταν στην παραδοσιακή μουσική και τα «τσιαττιστά» τραγούδια.

«Από 15 χρονών άρχισε να τραγουδά σε συγγενικούς και φιλικούς της γάμους, σε διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε τοπικά πανηγύρια», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Τουμαζής, προσθέτοντας ότι ως «η φωνή της κυπριακής υπαίθρου», η Κυριακού Πελαγία έτυχε αποδοχής ή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα του λαού «και αυτό είναι για τον δημιουργό η μεγαλύτερη τιμή και καταξίωση», όπως αναφέρει.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού υπογραμμίζει την προσφορά της Κυριακούς Πελαγία, σημειώνοντας ότι «προικοδότησε το χώρο του παραδοσιακού πολιτισμού και ιδιαίτερα της δημοτικής μουσικής με ποίηση, δίστιχα, ερωτικά τραγούδια και άλλα δημιουργήματά της». Υπογραμμίζει, δε, ότι είχε «τον ρόλο του διαμεσολαβητή, ανάμεσα στο δημοτικό τραγούδι και το κοινό, διεισδύοντας και επηρεάζοντας θετικά τους νέους καλλιτέχνες με την αυθεντικότητα, τις εμπειρίες και το αστείρευτο ταλέντο της».

«Ο θάνατος της Κυριακούς Πελαγία αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι. Το έργο που αφήνει πίσω της θα συνεχίσει να εμπνέει εμάς και τις επόμενες γενιές. Η δημιουργός του πέρασε στην Αθανασία, αφήνοντάς μας ένα πολύτιμο κληροδότημα και για αυτό της είμαστε αιώνια ευγνώμονες», καταλήγει.

«Τεράστια απώλεια, μεγάλο κενό για το Παραλίμνι, την Επαρχία Αμμοχώστου και την Κύπρο», χαρακτηρίζει ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, τον θάνατο της Κυριακούς Πελαγία. Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι η λαϊκή ερμηνεύτρια είναι «ο κύριος λόγος που η παράδοση μας κρατήθηκε και ενισχύθηκε», καταλήγοντας πως «έφυγε, αλλά θα είναι πάντα μαζί μας».

Επίσης, σε συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο της Κυριακού Πελαγίας, η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος - Για την Κύπρο» αναφέρει ότι «η Κύπρος σύσσωμη υποκλίνεται στο αντίο της μαστόρισσας του κυπριακού τραγουδιού», προσθέτοντας ότι «η φωνή της Κύπρου δεν σίγησε», αλλά «πέρασε στην αιωνιότητα, εκεί που της αρμόζει». Σημειώνει, ακόμα, ότι η Κυριακού Πελαγία έβαλε το κυπριακό τραγούδι, την κυπριακή παράδοση σε κάθε σπίτι και για κάθε ηλικία, με ταπεινότητα και σκληρή δουλειά, και καταλήγει εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους της λαϊκής ερμηνεύτριας.

Ο ερμηνευτής και συνθέτης Μιχάλης Χατζηγιάννης αποχαιρετά με μήνυμά του στο facebook την Κυριακού Πελαγία, τη «φωνή της Κύπρου», όπως γράφει. «Η φωνή που κράτησε ζωντανή τη μουσική κυπριακή παράδοση», προσθέτει στη συνέχεια, αναφέροντας ότι θα θυμάται «πάντα με αγάπη και νοσταλγία» τα ντουέτα που ερμήνευσαν.

Ο Δήμος Παραλιμνίου σε ανακοίνωση του «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της "φωνής της κυπριακής παράδοσης", Κυριακούς Πελαγία σε ηλικία 86 ετών».

«Σε έκτακτή του συνεδρίαση σήμερα Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η κηδεία την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 15:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι τελεστεί δαπάνη του Δήμου Παραλιμνίου, οι σημαίες του δημοτικού μεγάρου θα κυματίζουν μεσίστιες για τρεις ημέρες, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραστεί στην κηδεία και ο Δήμαρχος θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο» προστίθεται.

Σημειώνεται πως «η Κυριακού Πελαγία ήταν κόρη του εξαίρετου παραδοσιακού τραγουδιστή Δαμιανού Κουζαλή και κόρη της Μαρίας Κουτσόλουκα που γνώριζε αρκετά παλιά δίστιχα και τραγούδια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μιχάλης Πασιαρδής, "η Κυριακού Πελαγία είναι μια γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, η φωνή της κυπριακής υπαίθρου, η φωνή που όταν την ακούς θέλεις να ξαπολυθείς μες τα περβόλια τζιαι τα ορμάνια"».

«Η "Μαστόρισσα" έδωσε άλλη διάσταση στο Κυπριακό Παραδοσιακό Τραγούδι το οποίο αφενός χάρη στην αυθεντικότητα και την καθαρότητα της φωνής της και αφετέρου χάρη στην πραότητα και την καλοσύνη που τη διέκρινε, κατάφερε να φέρει τους νέους στην αυλή του δημοτικού τραγουδιού» συνεχίζει.

«Η Κυριακού Πελαγία αγάπησε και ανέδειξε το Παραλίμνι, την επαρχία Αμμοχώστου και την Κύπρο μας γενικότερα και κατάφερε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο για την κυπριακή παράδοση. «Αιωνία της η μνήμη» καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Παραλιμνίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τερματικό στο Βασιλικό: Μόνο βελούδινο δεν είναι το διαζύγιο με τους Κινέζους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό στο Βασιλικό: Μόνο βελούδινο δεν είναι το διαζύγιο με τους Κινέζους

Τερματικό στο Βασιλικό: Μόνο βελούδινο δεν είναι το διαζύγιο με τους Κινέζους

Άνω - κάτω η ιεραρχία της Αστυνομίας: Άκυρες πέντε προαγωγές

Άνω - κάτω η ιεραρχία της Αστυνομίας: Άκυρες πέντε προαγωγές

Άνω - κάτω η ιεραρχία της Αστυνομίας: Άκυρες πέντε προαγωγές

Live -Αίτημα παύσης Γ. Ελεγκτή: Νομική ομάδα Γεν. Εισ.: Μετά το πόρισμα της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, έστηνε λαϊκά δικαστήρια

Live -Αίτημα παύσης Γ. Ελεγκτή: Νομική ομάδα Γεν. Εισ.: Μετά το πόρισμα της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, έστηνε λαϊκά δικαστήρια

Live -Αίτημα παύσης Γ. Ελεγκτή: Νομική ομάδα Γεν. Εισ.: Μετά το πόρισμα της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, έστηνε λαϊκά δικαστήρια

Eπανεκλογή φον ντερ Λάιεν: Τα επόμενα βήματα και το παζάρι για τους επιτρόπους
ΚΟΣΜΟΣ

Eπανεκλογή φον ντερ Λάιεν: Τα επόμενα βήματα και το παζάρι για τους επιτρόπους

Eπανεκλογή φον ντερ Λάιεν: Τα επόμενα βήματα και το παζάρι για τους επιτρόπους

Στην εντατική διασωληνωμένος 17χρονος εθνοφρουρός - Δεύτερο περιστατικό θερμοπληξίας στον στρατό
ΚΥΠΡΟΣ

Στην εντατική διασωληνωμένος 17χρονος εθνοφρουρός - Δεύτερο περιστατικό θερμοπληξίας στον στρατό

Στην εντατική διασωληνωμένος 17χρονος εθνοφρουρός - Δεύτερο περιστατικό θερμοπληξίας στον στρατό